Kako odabrati brokera

Krenimo redom, da uopšte kreneš sa trgovinom bilo kakvom akcijom ili ETF-om na berzama širom sveta, potreban ti je broker, koji je posrednik između tebe kao investitora i svetskih tržišta kapitala. Ono što odmah moraš da znaš je da su brokeri zapravo kompanije koje imaju za cilj ostvarivanje profita. Zbog toga će svaki broker naplatiti neku naknadu prilikom tvoje trgovine. Znači, nama je u cilju da platimo što manje naknade, a brokeru je u cilju da od nas naplati što veće naknade.

Ono što svakako savetujem jeste da prilikom izbora brokera obavezno uzmeš u obzir ukupne troškove koje ćeš imati, pošto neki brokeri sarađuju sa bankama koje vode račune za njihove klijente, pa ponekada može postojati naknada koju naplaćuje banka za transfer novca sa tvog računa u banci na brokerov račun. Ovu naknadu na primer broker neće prikazati u svom tarifniku, sa obzirom da je naplaćuje banka, a ne broker.

Kakve naknade ti broker može naplatiti?

  • Trošak transakcije (koji može biti fiksan i varijabilan)
  • Trošak održavanja računa (najčešće fiksan mesečni iznos)
  • Safekeeping naknada (najčešće kao procenat ukupne imovine)
  • Naknada za neaktivnost (definiše se kao mesečni ili kvartalni iznos)
  • Naknada za saldiranje dividende (najčešće fiksan iznos)

Broker može naplatiti samo jednu vrstu naknade, ali je isto moguće da naplaćuje više naknada, nema generalnog pravila. Upravo zbog različite strukture naknada, jako je bitno da pre bilo kakvog otvaranja računa sedneš i jako dobro razmisliš o svojoj investicionoj strategiji i generalno o kriterijumima koji uslovi su ti prihvatljivi, a koji ne. Na primer, neki broker će imati visoke troškove transakcije ali neće naplaćivati ništa više, dok će drugi broker imati niske troškove transakcije koje će reklamirati, ali će zato imati i naknadu za neaktivnost, pa će se na kraju možda sve svesti na isto. Upravo zbog ovoga ja ne mogu da izađem pred sve vas i kažem broker ABC je najbolji, već to zavisi od tvojih ciljeva i od tvoje investicione strategije.

Na ovom mestu bih ti predložio da posetiš ovaj link koji vodi do sajta dividenda.rs, gde je moj anonimni kolega napravio pregled brokera koji posluju u Srbiji, i mislim da će to biti sjajan početak za dalje istraživanje koji broker ti najviše odgovara. Ali, kao i uvek, analiza i konačna odluka su samo tvoj zadatak, pošto samo ti znaš sa kojim kapitalom raspolažeš i kakvi su tvoji investicioni ciljevi. Naravno, ako ti se ne sviđa broker, ili on promeni neke uslove poslovanja, slobodno ga možeš promeniti i preći kod drugog.

Imaš pitanje ili komentar?

    Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

    Postovi po kategorijama