Besplatni brokeri uopšte nisu besplatni!?

Investiranje doživljava renesansu širom sveta i sve je više klijenata koji su započeli proces investiranja (nećemo ulaziti u kvalitet takvog investiranja). Ono što je napravilo pravi „bum“ je pojava besplatnih brokera kao što su Robinhood i Trading 212, koji svojim klijentima obećavaju trgovinu do mile volje, i to sve bez provizija. Zaista odličan marketinški potez od strane ovih brokera, koji je sigurno doveo mnoge klijente.

Sa obzirom da su brokeri privatne kompanije koje teže da ostvare profit, prosto je nemoguće da bi oni opstali bez bilo kakvih naknada koje bi naplatili od investitora. Ukoliko zanemarimo neke druge kategorije prihoda (kao što su margin pozajmice i slični tipovi prihoda), glavni tip operativnog prihoda svakog brokera je prihod od transakcionih provizija. Sa obzirom da “besplatni” brokeri ne naplaćuju transakcione provizije, postavlja se pitanje, kako oni zarađuju i od koga oni te provizije naplaćuju? Ako te zanima odgovor na ovo pitanje, uz dodatni primer, baci pogled na video ispod:

Besplatni brokeri ne naplaćuju ništa od direktnog klijenta (tj. tebe kao investitora), ali niko ne kaže da oni ne mogu da naplate nešto od nekog drugog tržišnog učesnika. Tu u igru ulazi Market Maker, institucija koja plaća brokeru za informacije o svim transakcijama brokerovih klijenata (slika procesa ispod). Market Maker raspolaže opremom za trgovinu visoke frekvencije (high frequency trading) i može u par milisekundi da kupi akciju na berzi i potom proda tu istu akciju tebi kao klijentu za par centi više po akciji, čime Market Maker ostvaruje profit.

Kao što se može videti u ovom procesu postoje dve velike nepoznanice na koje klijent ne može da utiče, a to su naknada koju broker prima od market mejkera, kao i razlika koju market mejker uzima od krajnjeg klijenta (označeno na slici ispod). To znači da se tvoji kupovni ili prodajni nalozi ne izvršavaju po najboljoj mogućoj tržišnoj ceni zbog postojanja posrednika. Jedno je sigurno, i market mejker i broker su kompanije koje posluju zarad ostvarivanja profita i sigurno je da ni jedna ni druga kompanija ne rade ovo bez jasne računice. Broker uzima naknadu putem koje pokriva sve operativne troškove, a market mejker povećava cenu transakcije tako da pokrije naknadu koju je dao brokeru, ali i da ostvari određeni profit za sebe.

Da polako zaključim priču, ja koristim brokera koji ima jasno definisanu strukturu naknada gde sam ja uvek siguran koja će mi tačno provizija biti obračunata. Sa druge strane, meni je veliki problem ta netransparentnost, gde ja zapravo ne znam koliku proviziju sam ja platio, ali znam da nisam dobio najbolju moguću cenu koja je bila dostupna u tom trenutku. Naravno, niko ti ne brani da koristiš „besplatnog“ brokera, samo sam želeo da ti objasnim u ovom tekstu kako stvari funkcionišu u pozadini.

Ako želiš da saznaš kako da izabereš brokera, baci pogled na sledeći tekst –> Kako izabrati brokera?

Imaš pitanje ili komentar?

    Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

    Postovi po kategorijama