Magnificent Seven - Najbolje kompanije 2023. godine (za sada)

Pogledom na kalendar vrlo lako utvrđujemo da vreme leti i da je već prošla prva polovina 2023. godine. Kako trenutno stoje stvari, pred nama je jedna zanimljiva godina sa aspekta berze i investiranja, pre svega zato što su indeksi S&P 500 i NASDAQ u „debelom“ plusu sa 16.5% i 33%, respektivno. Međutim, iako sve deluje jako dobro na „prvu loptu“, ako pogledamo ispod haube, možemo naći neke zanimljivosti koje mogu prerasti u ozbiljan problem u budućnosti. Ovo je priča o grupi akcija koju su mediji nazvali Magnificent Seven.

Kao što smo pričali u uvodu, tema današnjeg videa će biti grupa akcija koju su mediji nazvali kao Magnificent Seven, a ovu grupu čine Apple, Microsoft, Google, Amazon, nVidia, Meta i Tesla. Za ovu grupu slobodno možemo reći da se radi o Big Tech kompanijama, osim eventualno Tesle, koja je proizvođač automobila, ali malo koketira sa veštačkom inteligencijom i autonomnom vožnjom.

E sada, zašto je ova grupa toliko bitna? Ukoliko pogledamo analize, grupa Magnificent Seven je zaslužna za oko 85% svih ostvarenih prinosa celog indeksa S&P 500. Na grafikonu koji je ispred Vas možemo videti da je ova grupa od 7 kompanija ostvarila prinos od skoro 80% od početka godine, dok je ostatak indeksa od 493 kompanije ostvario prinos od svega par procenata. Ako ste investirali u neki ETF koji prati diverzifikovani indeks, donekle mogu i da razumem Vaše pitanje: „A zašto je to uopšte bitno?“.

Magnificent Seven prinosi

Pa ovakav razvoj događaja dovodi do povećane koncentracije na berzi, gde je sada mali broj kompanija zadužen za sve veći deo ukupnih prinosa. Ako pogledamo grafikon kretanja učešća ovih sedam kompanija u ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji svih kompanija u S&P 500 indeksu, videćemo da je trend koncentracije tržišta očigledan i da čak ima tendenciju rasta.

Ovo nas dovodi do dva velika problema:

  • Kao prvo, ovih sedam kompanija postaju sve važnije i polako postaju previše velike, zbog čega polako postaju pretnja za ceo privredni sistem (predstavljaju sistemski rizik). Ukoliko jedna kompanija od njih slučajno doživi poteškoće, može da ugrozi sve subjekte koji su povezani sa njima (na primer dobavljače, kupce, banke koje ih kreditiraju itd). Na ovaj način jedna kompanija ima sve veći uticaj na čitavu mrežu zavisnih subjekata i
  • Drugo,  ovakvo ukrupnjavanje dovodi do distorzija na berzi i smanjenih prilika za diverzifikaciju (ovde pričam o investitorima koji biraju individualne pozicije, nemate brige ako držite ETF-ove). Kada se dogodi ovakav razvoj događaja na berzi, investitori imaju tendenciju da preusmeravaju svoj kapital samo na one kompanije koje beleže dobre performanse, zbog čega dolazi do stvaranja balona kod ovih pozicija. Jednostavno, investitori sve slabije gledaju same poslovne performanse tih kompanija, a sve više gledaju da uđu u poziciju što pre. Na grafikonu koji je upravo pred Vama možete videti da se trenutno ova grupa od 7 kompanija nalazi u popriličnom stanju precenjenosti, sa obzirom da one učestvuju sa 28% u tržišnoj kapitalizaciji indeksa, ali doprinose samo oko 18% u ukupnim profitima svih kompanija u indeksu.

Ono što se svakako može postaviti kao pitanje, jeste kako sada nastaviti dalje? Kao prvo, niko ne zna šta će se događati dalje, pa ni ja. Ovakvo stanje možda potraje godinu – dve, a možda se situacija okrene već sutra. Zbog toga ja investiram u ETF-ove koji su široko diverzifikovani i koji u sebi sadrže mnogo kompanija, pa i ovih 7. Ukoliko se desi neki veliki obrt na berzama i odjednom ovih 7 kompanija više ne bude ovako popularno, velika je šansa da će te nove kompanije koje postanu popularne opet biti unutar mog ETF-a i da će moje pozicije nastaviti da rastu. Doduše, cena ovoga je da moje pozicije ne rastu po 60-70%, već rastu po skromnijoj stopi od 15% (što je bio slučaj od početka ove godine).

Sa druge strane, ako ste investitor koji drži akcije pojedinačnih kompanija i imate akcije ovih 7 kompanija, mislim da morate baš dobro da pratite situaciju. Sa obzirom na precenjenost ovih pozicija, negativne korekcije mogu biti nagle i nastati neočekivano, tako da veliki deo ovih prinosa može biti izbrisan za manje od jednog dana.

U svakom slučaju, čeka nas zanimljiv kraj godine sa inflacijom, aktivnim sukobima na istoku Evrope, ali i poprilično čudnom situacijom na tržištu rada kod tehnoloških kompanija, sa obzirom da je do sada bilo puno otkaza, tako da nam ostaje da ispratimo celu situaciju.

Imaš pitanje ili komentar?

    Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

    Postovi po kategorijama

    BuyBitcoinswithVisaMcCard