Da li je Tesla u problemu? | Prolazak kroz TSLA Q4 Izveštaj

Ako me pratiš na Youtube platformi, onda sigurno znaš da sam akcionar kompanije Tesla, koja je vodeći proizvođač električnih automobila na svetu (i vrlo je verovatno da će tako i ostati još dugo vremena). Objava izveštaja je uvek stresno vreme za kompaniju, što se pokazalo kao tačno i u slučaju Tesle, čije akcije su nakon objave izveštaja izgubile i do 10% vrednosti u jednom momentu. Da li je Tesla u problemu? Da li postoji razlog da prodaš svoje akcije? Na ova pitanja odgovaram ispod u tekstu.

Da li su rezultati loši?

Paradoksalno, četvrti kvartal (Q4) je zapravo bio i najbolji kvartal sa ostvarenih 10.7 milijardi dolara prihoda. Međutim, postoje i znaci za uzbunu, na šta je tržište i reagovalo. Kao prvo, pokazatelj Automotive Margin, koji pokazuje maržu u proizvodnji automobila je na nivou od 24.1%, što je najniže ove godine. Cilj koji je Elon Musk postavio je 30%, i deluje mi da je kompanija poprilično daleko od toga. Ciljana marža je dostižna, pogotovo nakon što se proizvodni kapaciteti prošire u Kini, pošto je proizvodnja u Kini mnogostruko jeftinija od ostalih lokacija.

Drugi bitan alarm su prihodi od 401 milion dolara na ime Regulatornih Kredita. Kada oduzmemo ove prihode od ostvarenih prihoda, dolazimo do šokantnog podatka da je Automotive Margin samo 19.8%, što nije zadovoljavajuće.

Slika 1 – Pregled ostvarenih rezultata u kvartalu

Šta su regulatorni krediti?

Regulatorni krediti zapravo predstavljaju pomoć države proizvođačima električnih automobila. I ne samo električnih automobila, već svega što čuva životnu sredinu. Zakonski propisi diktiraju proizvođačima koliko kredita moraju da imaju, na osnovu proizvoda koje proizvode. Sa obzirom da Tesla proizvodi samo električne automobile, ona ima mnogo više kredita nego što joj je potrebno da bi zadovoljila zakonske uslove. To joj dozvoljava da višak kredita prodaje drugim proizvođačima kojima nedostaju ti krediti. Na ovaj način, novac se zakonom usmerava od proizvođača “prljavih” proizvoda ka proizvođačima čiji proizvodi ne zagađuju životnu sredinu.

Budući ciljevi (Outlook)

Ovde leži drugi veliki problem (prema tumačenju analitičara sa Wall Street-a), a to je da Tesla nije izašla sa konkretnim ciljevima vezanim pre svega za finansijske pokazatelje. Jedini cilj koji je eksplicitno naveden je da kompanija teži rastu godišnje proizvodnje od 50% u proseku. Ovaj pokazatelj je samo dokaz da možemo očekivati drastičan rast.

Ako malo razmislimo, kompanija se susreće sa značajnom tražnjom na svim tržištima, što znači da su glavni problem ograničeni proizvodni kapaciteti. Rastom kapaciteta, možemo očekivati rast prihoda, veću troškovnu efikasnost i naravno, veći profit. Zbog ovoga smatram da je sada idealno vreme za kupovinu ove akcije i da nas čeka još veći rast u periodu od dve do tri godine.

Poslovanje po segmentima

Kompanija je, kao što smo rekli, ostvarila rekordne prihode od prodaje automobila. Međutim, kompanija pored automobila prodaje i solarne panele i energetska skladišta, kao i svoje usluge (najviše u vidu autopilota). I upravo od ovih dodatnih segmenata možemo očekivati naredni impuls rasta.

Lično, ja očekujem mnogo od solarnih panela i usluga u budućnosti, iako su u ovom kvartalu ostvareni negativni rezultati. Smatram da smo u ovim delatnostima na početku “S” krive i da nas očekuje eksponencijalni rast. Dodatno, zadovoljavajuće je videti da rastu troškovi istraživanja, kao i da troškovi vezani za prodaju i opštu administraciju rastu, ali sporije od rasta prihoda.

Slika 2 – Pregled ostvarenih rezultata po segmentima

Zaključak

Ako ste slučajno bili u nedoumici, ja sam dugoročni investitor i nemam nameru da prodajem akcije još dosta dosta vremena. Na pad cene akcije je najviše uticao izostanak bombastičnih vesti. Da li treba da prodate ovu akciju iz portfolija? Apsolutno ne. Čak, mislim da treba koristiti ove retke prilike i kupiti još koju akciju dok kompanija nije uspela da razvije svoje kapacitete i podigne svoje prihode i profit. A tada će već biti kasno.

Ako hoćeš, moj video u kojem mnogo detaljnije prolazim kroz izveštaj, možeš pronaći ispod:

Link do izveštaja na zvaničnom sajtu kompanije: https://ir.tesla.com/

Imaš pitanje ili komentar?

    Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

    Postovi po kategorijama