Zašto ukidanje malih troškova ne funkcioniše? | Latte Factor

Verovatno ste čuli savet koji se vrlo često ponavlja u svetu finansija, a to je da treba da izbegavate kupovinu kafa za poneti i dostave hrane kako biste smanjili svoje troškove (čak su i pisane knjige u Americi na ovu temu). Iako je priroda ovakvih saveta dobra (uvek treba težiti smanjenju troškova), smatram da je ovakav savet poprilično dosadan, neefikasan i da na kraju krajeva ne funkcioniše u praksi, zato što skoro svi odustaju vrlo brzo od njega.

Šta je faktor kafe za poneti (Latte Factor)?

Šta je uopšte faktor kafe? Tvrdnja je da ćeš izbegavanjem kupovine kafe za poneti uspeti da uštediš 300 dinara dnevno. Eksperti kažu, ako 300 dinara uštediš svakog dana u godini, na kraju godine ćeš imati oko 1,000 evra. Ako tih hiljadu evra investiraš 40 godina po prosečnoj stopi od 7%, na kraju tog perioda ćeš imati oko 214 hiljada evra! Međutim, ovo ima manje od 0,0001% šanse da uspe, zato što će odricanje od kupovine kafe smanjiti kvalitet tvog života i zbog toga nećeš izdržati ni dve nedelje po ovakvom režimu.

A šta onda funkcioniše?

Hajde da pogledamo dugoročno, ko će izdržati 40 godina da ne kupi kafu? Zbog toga ovaj predlog i ova računica padaju u vodu. Umesto toga, fokusiraj se na 5-6 velikih stvari u životu i pametnim odlukama oko ovih stvari ćeš verovatno postići efekat kao da si se 40 godina odričeš od kafe. Šta su ove „velike“ stvari?

  • Odluka o kupovini stana
  • Početak i stil investiranja (gubiš novac ako ne investiraš!)
  • Pregovaranje o plati (nije dovoljno raditi, treba biti plaćen za rad)
  • Odluka o kupovini automobila
  • Pametno zaduživanje

Ako pogodiš sa ovim velikim životnim odlukama, vrlo je verovatno da ćeš ostvariti efekat uštede koji je otprilike jednak kao da nisi kupovao kafu za poneti 40 godina. Ali, ono što je najbitnije, ovo ne mora da utiče na tvoj kvalitet života! Zato, popij tu kafu, ulepšaj sebi dan!

Ako želiš da naučiš kako da investiraš na lak način na stranim berzama bez puno nepotrebnog rizika, baci pogled na moju knjigu na linku: https://licnefinansije.rs/edukacija/

Imaš pitanje ili komentar?

    Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

    Postovi po kategorijama