Tesla je kupila Bitcoin u vrednosti od 1.5 milijarde dolara

Danas je kao bomba odjeknula vest da je Tesla objavila godišnji izveštaj, ili takozvani izveštaj 10K koji se podnosi američkoj Komisiji za HoV (ili SEC skraćeno). Zašto je ovaj izveštaj bitan? Pa zato što je kompanija objavila da je kupila Bitcoin u vrednosti od oko 1.5 milijarde dolara, kao i zbog još nekih interesantnih vesti. Hajde da vidimo šta ovo znači za sve investitore.

Izveštaj možeš pogledati na linku: https://ir.tesla.com/sec-filings

Šta vidimo u godišnjem izveštaju?

Izveštaj navodi da je kompanija promenila investicionu politiku na takav način da joj dozvoli veću fleksibilnost da se dodatno diverzifikuju svoje pozicije i povećaju prinos na gotovinu koju drže. Setimo se, Tesla je na 31. decembar imala preko 19 milijardi dolara u svojoj kasi, tako da je ideja da se na taj novac ostvari bolji prinos. Investiciona politika je sada promenjena da kompanija može da ulaže u digitalnu imovinu (kriptovalute), zlato i ETF-ove koji drže zlato. Ovo je obeleženo zelenom bojom na slici ispod.

Odmah nakon što je ova promena usvojena od strane upravnog odbora, kompanija je kupila Bitcoin (BTC) u vrednosti od oko 1.5 milijarde dolara (obeleženo žutom na slici), što je poprilično značajna pozicija. Ideja je, kako se navodi u izveštaju, da se finansijska sredstva koja nisu potrebna za normalno operativno funkcionisanje (tzv. operativnu likvidnost) ulože u druge vrste imovine i da se na taj način ostvari prinos.

Ono što je još interesantnije, jeste da je u planu da se Bitcoin prihvata kao način plaćanja za automobile i druge proizvode, što je vrlo interesantna odluka. Ako ovo zaživi, verujem da će kompanija gomilati BTC koji ostvari prodajom vozila, što može proizvesti značajan pozitivan efekat u budućnosti.

Računovodstveni tretman digitalne imovine

Ono što je jako zanimljivo, jeste način kako trenutni računovodstveni standardi diktiraju vođenje digitalne imovine u poslovnim knjigama. Trenutni standard kaže da se digitalna imovina tretira kao nematerijalna imovina sa neograničenim trajanjem, što znači da kompanija mora da knjiži umanjenje vrednosti (korekciju) svaki put kada se cena BTC-a spusti ispod kupovne cene. Sa druge strane, ako se cena BTC-a poveća iznad kupovne cene, kompanija nema obavezu da iskaže ovaj profit sve do momenta prodaje BTC-a, što može da dovede do pojave latentnih rezervi, što i nije tako loše (ali može značajno otežati valuaciju kompanije u budućnosti). Ovo je označeno crvenom bojom na slici ispod:

Slika 1 – Vest iz godišnjeg izveštaja (strana 23)

Negativne strane kupovine kripto valuta

Svaki poslovni potez ima i negativne strane, retko kada se može pojaviti win-win poslovni potez. Prva stvar koju kritičari mogu reći je da Tesla izdvaja finansijska sredstva koja bi trebalo da idu na CAPEX (kapitalna ulaganja u opremu i pogone) i na R&D (istraživanje i razvoj) i da ih preusmerava u tržišne špekulacije, što može smanjiti brzinu razvoja novih proizvoda i usluga. Ovde bih zaista stavio svo poverenje u Elona Muska, sigurno je da on neće ugroziti poslovanje svoje kompanije, kao i da se precizno zna kako će izgledati finansijske potrebe kompanije u narednom periodu, zbog čega je moguće višak (koji je nepotreban za operativne potrebe) investirati. Verujem da postoji ljudski i finansijski kapacitet, da bi Musk investirao svih 19 milijardi koje je imao na 31. decembar kako bi maksimizovao napredak novih tehnologija, ali očigledno je da za to ne postoji kapacitet, tako da je nemoguće iskoristiti sva sredstva iz kase.

Druga stvar, sa obzirom da smo videli kako će se knjižiti pad vrednosti, a da se rast vrednosti digitalne imovine neće knjižiti do momenta prodaje, Tesla dobija mogućnost da “šteluje” poslovne rezultate. Ovo znači da će Tesla imati mogućnost da proda deo BTC-a u nekom kvartalu kada se beleže lošiji operativni rezultati, i tako pretvori loš poslovni kvartal u dobar kvartal. Znači, ovo nije valutni hedž za Teslu, već je ovo hedž protiv lošeg poslovnog kvartala i neplaniranog pada poslovnih rezultata. Mislim da u ovome nema ništa loše, ako pogledate svaku veću kompaniju, svaka od njih ima neke odložene poreske obaveze ili nešto slično čime može da blago “našminka” svoje rezultate u nekom kvartalu, tako da im se Tesla samo pridružuje u korišćenju čari računovodstvenih standarda u svoju korist.

I možda treće, najbitnije pitanje, da li Elon Musk sada može biti predmet tužbe za manipulaciju tržišta? Ako se vratimo unazad, Tesla je tokom januara kupila BTC, a otprilike u istom periodu je Musk objavljivao tvitove o Doge coinu i BTC-u, što se može smatrati nekom manipulacijom tržišta. Ali, sa obzirom da je u Americi svašta prošlo nekažnjeno, mislim da ni ovde neće biti neke velike drame.

Zaključak

Za kraj, ja sam dugoročni investitor i ova vest apsolutno neće uticati na moj stav prema akcijama Tesle. Prema BTC-u sam poprilično neutralan, tako da zaista ništa nije promenjeno u mom stavu, ali ovo može proizvesti efekat koji imaju negativan stav prema BTC-u. Ono što je sigurno po mom mišljenju, držanje digitalne imovine će dramatično otežati pravilnu valuaciju kompanije, pošto nije objavljeno kolika je kupovna cena ove imovine i nećemo znati kolika je latentna rezerva u slučaju da vrednost imovine poraste. Verujem da Tesla neće knjižiti povećanja vrednosti BTC-a, tako da će biti interesantno videti kako će vodeći analitičari sa Wall Street-a ovo uvrstiti u svoje modele i odrediti ciljanu cenu akcije.

Moji prethodni video klipovi o Tesli se nalaze ispod:

Imaš pitanje ili komentar?

    Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

    Postovi po kategorijama