Ukratko o Bitcoinu - Zašto nemam Bitcoin u portfoliju?

U današnjem tekstu bih malo pričao o najnovijoj vrsti imovine, kriptovalutama. Za razliku od drugih tipova imovine kao što su akcije, obveznice i nekretnine, koje imaju više-vekovnu istoriju, kripto valute su relativno nova vrsta imovine koja postoji nekih 20ak godina. Sa obzirom da je Bitcoin najstarija i najpopularnija valuta, ovaj video će se uglavnom baviti njime, ali morate znati da postoji preko 8,000 različitih kripto valuta, koje su specifične na svoj način. Hajde da saznamo nešto više o kriptu!

Šta je kripto, kako funkcioniše?

Kripto valute su digitalna imovina koja nema svoj realan oblik, kada kupite neku kripto valutu, ne dobijate nikakvu novčanicu ili kovanicu nazad, već se kupljena količina prebacuje na vaš račun, tzv. „wallet“ ili novčanik i ta transakcija se beleži u glavnoj knjizi ili „ledgeru“ u kojem se beleže sve transakcije koje nastanu. Kriptovalute su zanimljive zato što su decentralizovane, nema banaka kao centralnih institucija već se glavna knjiga nalazi na mnogo lokacija širom sveta i svaka transakcija se beleži u svakoj glavnoj knjizi. I tu dolazimo do pitanja, šta je rudarenje?

Da bi cela mreža mogla da funkcioniše, potrebne su mašine koje rešavanjem kompleksnih matematičkih problema održavaju mrežu i beleže sve transakcije (ovaj proces se naziva rudarenjem). Ovo zahteva izuzetnu računarsku moć i potrošnju električne energije, proizvodi buku i toplotu, ali sa druge strane rezultira nagradom, a to je da rudari dobijaju određenu količinu bitkoina za svoj rad. Ako ne želite da rudarite, u svakom trenutku možete kupiti kriptovalute za novac na kripto menjačnicama. Ovo funkcioniše tako što menjačnici uplatite novac na račun i date im adresu vašeg novčanika i nakon nekog vremena će se kripto valute pojaviti u vašem novčaniku.

Kako se ostvaruje dobit na kripto valutama?

Do skoro je jedini način za profit na kripto valutama bio takozvani kapitalni dobitak, gde vi kupite valutu po jednoj ceni, čekate skok cene i tada prodajete po većoj ceni i ostvarujete dobit. Međutim, pojavom De-Fi projekata (decentralizovane finansije) je sada omogućeno da „oročite“ svoje kripto valute i na taj način ostvarujete kamatu, tj. pasivan prihod koji se isplaćuje u kripto valutama. Na ovaj način imate pasivan prihod dok držite kripto valute, tako da možete imati i kapitalnu dobit i dobit od kamate, što je vrlo interesantno i podiže atraktivnost ove vrste imovine.

Do sada ova vrsta imovine nije bila obuhvaćena zakonom u Srbiji, ali je krajem 2020. godine donet Zakon o digitalnoj imovini, koji stupa na snagu od 1. jula 2021., po kojem treba plaćati porez na kapitalnu dobit od 15%, znači isto kao i na akcije. U suštini, ovim zakonom se kriptovalute uvode u legalne tokove, tako da verujem da je to dobro za sve učesnike u ovoj sferi poslovanja. Ono što je očigledno je da je zakon ostavio neka neodgovorena pitanja, uglavnom vezana za ljude koji su rudarenjem stekli svoj kripto, ali verujem da će se to rešiti vremenom.

Da li treba imati kripto valute u portfoliju?

Kriptovalute se generalno smatraju digitalnim zlatom, tj. da se njihova vrednost kreće poprilično nezavisno od privrednih tokova i kretanja berze, zbog čega predstavljaju dobar izbor za sve investitore koji žele da izbalansiraju svoj portfolio imovinom koja ima nizak stepen korelacije sa ostalim portfolijom. Ono na šta morate biti spremni je da su kriptovalute izuzetno volatilne i da je potrebno strpljenje. Možda je prethodni period intenzivnog rasta bio anomalija, a možda je bio samo početak, to niko ne zna, ali u svakom slučaju preporučujem oprez, kao sa svakom investicijom.

Ako se setimo mog videa o Ličnoj Neto Vrednosti, možete me pitati zašto ja nemam kripto u portfoliju? Da bih jednostavno objasnio, smatram da su kriptovalute izvan moje zone kompetencije (Circle of confidence) i jednostavno ne stižem da pratim sve vesti iz ove oblasti, zbog čega ne želim da investiram u nešto što ne razumem i ne pratim. Ovo apsolutno ne znači da ne treba vi da investirate u kripto, samo treba da razumete u šta investirate.

Imaš pitanje ili komentar?

    Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

    Postovi po kategorijama