Zašto izbegavati CFD brokere?

Popularizacijom investiranja smo došli u situaciju da na raspolaganju imamo svakojake instrumente, koji ponekada mogu biti kompleksni i o kojima prosečan investitor ne zna mnogo. U današnjem tekstu pričamo o tome šta je CFD i zašto po mom mišljenju treba da ga izbegavate.

Šta je CFD ugovor?

CFD ukratko, ili Contract for Difference u punom imenu predstavlja finansijski derivat na osnovu kojeg mi kao investitori možemo da napravimo profit ili gubitak u zavisnosti od kretanja cene neke akcije, robe, plemenitog metala ili valute. U suštini, CFD ugovor se može napraviti na sve čime se trguje na berzama.

Kako funkcioniše CFD? Na primer, investitor misli da će cena nafte porasti u budućnosti sa trenutnog nivoa od 100$ po barelu i on kupuje CFD koji predviđa rast cene nafte. I nakon par sati, cena nafte raste na 105$ po barelu, čime je investitor ostvario profit. Profit se određuje tako što se od krajnje cene oduzme početna cena, što znači da što je cena viša, to su viši i profiti investitora. Međutim, treba naglasiti da cena isto tako može i da padne, što rezultira gubitkom za investitora. CFD nam takođe dozvoljava da „šortujemo“ cenu nečega, tj. da se kladimo da će cena nečega pasti. Ovde investitor očekuje da će krajnja cena biti niža od početne.

Margin trading

CFD je interesantan alat zato što nam omogućava tzv. „margin“ trading, tj. daje nam mogućnost da uložimo samo deo uplate koju želimo da izvršimo – da koristimo efekat finansijske poluge kako bismo maksimizovali naše rezultate (ovo ujedno maksimizuje i naše gubitke, ali ovo se ne reklamira kao prednost toliko).

Hajde da kažemo da neko želi da kupi CFD kojim se kladi na rast cene nafte sa sadašnjeg nivoa od 100$ po barelu. Na primer, broker je propisao da je za trgovinu robama dozvoljena margina od 10:1 i neko želi da kupi 1,000 CFD ugovora.

1,000 CFD ugovora * 100$ = 100,000 $ ukupna investicija

100,000$ / 10 = 10,000$ potreban ulog investitora (zbog finansijske poluge)

Na primer, cena skače sa 100 na 120$:

1,000 CFD ugovora * 120$ = 120,000 $

120,000 krajnja vrednost – 100,000 početna vrednost = 20,000$ dobiti na 10,000$ uloga.

Pojedini CFD brokeri nude mogućnost da koristimo marginu od čak 100:1, što znači da možemo kupiti CFD u vrednosti od 5.000 EUR a da na računu imamo samo 50 EUR. Međutim, ako cena nafte padne samo za 1%, investitor gubi sav novac koji  je uložio. Takođe, ono što je jako zanimljivo, CFD ugovor ne može biti otvoren dugo, zato što postoje naknade koje se plaćaju za svaku CFD poziciju koja ostane otvorena preko noći, što znači da se stimuliše kratkoročno trgovanje.

Sa povećanjem stope leveridža se smanjuje mogućnost greške, tj. potrebno je da se cena samo malo promeni u pogrešnom pravcu i investitor gubi sav uloženi novac. Ovo je toliko drastično da na pojedinim platformama čak i 90% članova platforme gubi novac.

Zašto ne volim CFD?

Pre svega, ceo sistem je postavljen kao kratkoročna kladionica koja ima cilj da od investitora pokupi sav mogući novac. I da, takođe ljude koji trguju CFD-ovima ne bih nazvao investitorima, već kockarima, zato što se oni  klade na kretanje cene u kratkom periodu. Znači, kupovinom CFD-a ti ne poseduješ npr. akcije, već samo poseduješ neki ugovor koji te skupo košta ako ga dugo poseduješ. Naravno, moram da se ogradim, postoji mali broj investitora koji koriste CFD ugovore pored portfolija koji već imaju, i tada im CFD služi da izbalansiraju portfolio i smanje kratkoročni rizik promene cene, ali ovi investitori su u debeloj manjini.

Zatim, ona finansijska poluga koja se uvek ističe kao prednost, ja zapravo mislim da je ogromna mana, zato što se investitoru ne dozvoljava da uči, već se i zbog najmanjeg promašaja u pretpostavci kretanja cene investitoru zatvara pozicija i investitor nema šansu da povrati svoju investiciju, već mora da investira novi kapital. Na primer, ako kupite akcije na tradicionalan način, može da se dogodi da cena akcije padne 30-40%, ali vama uvek ostaje ta akcija koju možete držati dok se cena ne oporavi, nema pritiska da se zatvori pozicija.

Sve gore navedeno dovodi do brutalne činjenice da preko 80% članova svih platformi na kojima se trguje CFD-ovima gubi novac, zbog čega ove platforme konstantno moraju da traže nove članove (stari članovi brzo odlaze nakon izgubljenog početnog kapitala). Zbog toga CFD brokeri imaju vrlo agresivan marketing, nalaze se u svim reklamama i čak se nalaze i u plaćenim člancima u nekim “biznis” vestima, tako da preporučujem oprez. Nema ničega lošeg da trgujete CFD-ovima, ali samo ukoliko ste upoznati sa svim rizicima (o čemu vas CFD broker neće informisati do detalja).

Imaš pitanje ili komentar?

    Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

    Postovi po kategorijama