Kako ostvariti prihod od dividende?

Danas se bavimo dividendama, jednim od najpopularnijih tipova pasivnih prihoda. Danas ćemo ukratko objasniti šta je dividenda, i objasniću ti na jednom mom primeru kako možeš da ostvariš lepe pasivne prihode. Ako te mrzi da čitaš, slobodno pogledaj moj najnoviji video u kojem je sve objašnjeno:

Šta je dividenda?

Generalno je pravilo da profit od kupovine i držanja akcija i ETF-ova možemo ostvariti na dva glavna načina, prvi je putem kapitalne dobiti koja se ogleda u vidu razlike između prodajne i kupovne cene, dok je drugi način putem prijema dividende. Današnji tekst će se baviti isključivo ovim drugim načinom, ali svakako ne treba zaboraviti kapitalnu dobit.

Recimo da si ti vlasnik akcija neke kompanije. Prilikom objavljivanja izveštaja o poslovanju kompanije, menadžment je sa ponosom predstavio da je u prethodnom periodu ostvarena neto dobit. Pred kompanijom su dve mogućnosti – ili da tu dobit uloži u razvoj poslovanja i finansiranje projekata ili da tu dobit isplati svojim akcionarima u gotovini u obliku dividende. Naravno, ovo nije isključivi izbor, kompanija može odlučiti da određeni procenat dobiti ostavi za projekte a drugi deo da isplati, ne mora dobit biti 100% usmerena na jednu ili drugu opciju.

Da sumiramo, dividenda predstavlja raspodelu (cele ili dela) neto dobiti kompanije svojim akcionarima. Ako kompanija ne posluje dobro i ne ostvaruje neto dobit, samim tim ona nema iz čega da isplati dividendu svojim akcionarima. Zbog toga je bitno da investiramo u kvalitetne kompanije koje stabilno posluju i imaju istoriju konstantnih isplata dividende.

Kako ovo izgleda u praksi?

Hajde da se vratimo na 26. oktobar, tada sam objavio video koji je linkovan ispod pasusa, u kojem sam podelio da sam kupio akcije kompanije ICADE. Još tada je menadžment kompanije u izveštaju za Q3 nagovestio da će dividenda za 2020. godinu biti 4 evra po akciji, što je bio dobar signal za mene i ja sam iskoristio pad cene i kupio akcije dok su na „popustu“.

Radi lakše računice, pokazaću ti sve svoje transakcije vezane za ovu akciju, kako bismo pričali o realnom primeru iz prakse. Kao što možeš videti na ekranu, imao sam dve transakcije pre Covid pandemije i tu je cena po akciji dosta viša, a potom imam jednu veliku kupovinu, gde sam odlučio da iskoristim pad cena zbog krize i spustim prosečnu cenu po akciji sa oko 95 na 61.68.

I nakon završetka poslovne godine, sredinom februara, kompanija je objavila godišnji izveštaj, gde je potvrđeno da će biti isplaćena dividenda od 4 evra po akciji. Bitna napomena je da je svuda prikazana bruto dividenda, sa obzirom da će stopa poreza zavisiti od tvoje poreske rezidentnosti, tako da je najbolje da ja kažem bruto cifru, pa onda da ti preračunaš koliko je to neto u tvom slučaju.

I sada možemo izračunati dividendni prinos, tako što ćemo uzeti iznos dividende po akciji i podeliti ga sa našom prosečnom cenom po akciji. Znači 4 / 61.68 = 6.5% prinosa na celokupna uložena sredstva. Ovo je mnogo više nego što možemo da dobijemo oročavanjem novca u banci, kupovinom obveznica ili ulaganjem u dobrovoljni penzioni fond, zar ne? I jedan veliki bonus, ako kompanija poveća iznos dividende po akciji u budućnosti (što je vrlo moguće), raste i moj prinos na uložena sredstva.

Naravno, očigledno je da postoji rizik, koji mi kao investitori možemo da svedemo na minimum tako što ćemo birati kvalitetne kompanije, koje stabilno posluju i koje stabilno isplaćuju dividendu. Ako te zanima da čuješ više zašto sam investirao u kompaniju ICADE, to je prezentovano u videu koji se nalazi na sredini ovog teksta.

Ono što je takođe zanimljivo, kompanija je odlučila da podeli dividendu u dva dela, jedan deo je isplaćen pre par dana, dok će drugi deo biti isplaćen u julu. I ovo je lepota pasivnih prihoda, ako izgradiš kvalitetan portfolio sa puno ETF-ova i kompanija, postoji šansa da ćeš dobiti dividendu svakog kalendarskog meseca u godini. Pošto američke kompanije najčešće isplaćuju dividendu 4 puta godišnje, kao i većina ETF-ova, dok ostale kompanije uglavnom jednom godišnje, vrlo je moguće da ćeš diverzifikovanim portfolijom imati prihode svakog ili skoro svakog meseca u godini.

Naravno, prioritet prilikom investiranja uvek treba da bude to koliko je kvalitetna kompanija, kakvo je njeno poslovanje, kakve su njeni inovacioni potencijali i kakva je njena istorija isplate dividende, a ne podatak u kom mesecu se dividenda isplaćuje.

Imaš pitanje ili komentar?

    Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

    Postovi po kategorijama