Pazite od koga dobijate investicione savete

Ne želim da te uplašim i paralizujem u procesu odlučivanja, samo želim da te upozorim na sve veći problem koji se susreće na našim prostorima. Otvaranjem našeg finansijskog tržišta smo došli u situaciju da sve više investicionih fondova dolazi u našu zemlju i aktivno traži nove klijente. Da se razumemo u startu, smatram da apsolutno ne treba investirati u investicione fondove, zato što oni najčešće imaju vrlo visoke naknade, a svojim prinosima ne mogu da nadmaše prinose široko diverzifikovanih ETF-ova. Koliko je drastičan efekat ima par procenata veća naknada fonda, možeš pogledati u narednom videu:

Gde nastaje problem?

Problem nastaje u sve većem broju investicionih i finansijskih “savetnika”. Reč savetnika sam namerno stavio pod navodnike, zato što postoji grupa ovih ljudi koji apsolutno ne rade u tvom interesu kada im dođeš kao klijent. Vrlo često, ovi “savetnici” imaju ugovore sa pojedinim dobrovoljnim penzionim i investicionim fondovima i dobijaju određeni procenat naknade za svakog klijenta kojeg dovedu u takav fond. Problem nastaje u činjenici da ovi “savetnici” pod maskom pomaganja tebi kao klijentu zapravo rade za sebe i traže svoju zaradu, bez obzira na to da li je predloženi fond dobar fit za tebe u dugom roku.

U razvijenim zemljama je ovo rešeno tako što je u delatnost finansijskog i investicionog savetovanja uveden pojam “fiducijarna odgovornost“. Ovaj pojam znači da će tvoj savetnik uvek raditi u tvom najboljem interesu, bez bilo kakvog odstupanja. Zbog činjenice da ovi savetnici nisu “sponzorisani” od strane fondova, njihove usluge su najčešće malo skuplje, ali zato sigurno znate da će vam savetnik reći pravu stvar. I baš zbog toga svaki savetnik koji ne sarađuje sa fondovima u prvi plan ističe svoju fiducijarnu odgovornost kao njegovu glavnu prednost i najbolji benefit za klijente.

Sa druge strane, u Srbiji još uvek vlada plemensko-kaubojski sistem u kojem ovo nije definisano i u kojem su “savetnici” vrlo često i distributeri određenih fondova. Ovo i nije toliko teško otkriti, pošto svaki fond ima listu distributera i saradnika preko kojih možeš da se učlaniš u fond. Tako da je moj glavni savet, pazi od koga dobijaš investicione savete, možda upravo ta osoba ima skriveni motiv i skrivenu dobit od tvog učlanjenja u fond. Obrati pažnju kada dođeš kod “savetnika” i sedneš u njegovu kancelariju. Obrati pažnju da li na njegovom stolu stoje neke zastavice ili kalendari nekog specifičnog fonda. Ako nešto stoji, mogu da se kladim da ćeš dobiti preporuku da se priključiš baš tom fondu. 

Uvek pokušaj da uradiš sopstveno istraživanje, ne veruj nikome slepo na reč. Investiranje je rizično (bez obzira šta ti “savetnik” kaže) i može dovesti do gubitka kapitala. Sigurnih prinosa nema, jedino je sigurno da će investicioni fond od tebe naplatiti naknadu za upravljanje.

Imaš pitanje ili komentar?

    Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

    Postovi po kategorijama