Godišnji porez na dohodak građana

Tema današnjeg teksta je godišnji porez na zaradu za fizička lica, ili kako se ovo zove u narodu, „ekstra“ porez na zaradu. Ako u ovom trenutku ne znaš da li treba da prijaviš ovaj porez, onda je video ispod pravi izvor informacija za tebe!

Rezime

Da rezimiramo, svi poreski rezidenti Srbije imaju obavezu da prijave svetski dohodak do 17. maja 2021. godine. Prijava ovog poreza se vrši na obrascu PPDG-2R i prijava se najlakše može uraditi elektronski preko sajta ePorezi (ali je potreban elektronski potpis). Nakon podnošenja prijave, Poreska Uprava će ti izdati zvanično Rešenje, po kojem ćeš dobiti račun i pozv na broj na koji treba da uplatiš definisani iznos poreza.

Bitna napomena

Sa obzirom da su propisane i prekršajne i krivične kazne za neprijavljivanje ovog poreza, jako je bitno da ovo uradiš ukoliko si u obavezi. Takođe jedna jako bitna napomena, ja lično nisam knjigovođa, niti sam poreski savetnik, tako da ti apsolutno preporučujem da samostalno pokušaš da izračunaš da li treba da prijaviš porez ili ne. Ako računica pokaže da treba da platiš porez, ili imaš neku nedoumicu prilikom izračunavanja, apsolutno ti preporučujem da se konsultuješ sa ovlašćenim knjigovođom ili poreskim savetnikom koji će ti pomoći da uradiš prijavu kako treba.

Imaš pitanje ili komentar?

    Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

    Postovi po kategorijama