Dnevnik Štednje 2 - Konstantnost je ključ

Prvi dnevnik se nalazi ovde: Dnevnik štednje 1 – Šta je stopa štednje?

U nekoliko navrata sam ti pričao kako su finansije dugoročna igra i kako je potrebno vreme kako bi se izgradilo nešto kvalitetno. Naravno, uvek će postojati ljudi koji su izgradili nešto “preko noći”, ali je vrlo često njihov uspeh rezultat neke neviđene sreće, a ne rezultat dobro promišljenog delovanja.

No, da se podsetimo, šta je stopa štednje? Ona nam pokazuje koliko novca zapravo uspevamo da zadržimo za sebe (bilo da je to štednja, bilo da je to investiranje), tj. koliko novca uspevamo da ne potrošimo na naše redovne troškove. Kada pogledamo neku osobu, po njenoj stopi štednje možemo zaključiti koliko dobro upravlja svojim finansijama i koliko su finansije “zdrave”. Stopa štednje se računa kao: Ukupna suma koju smo uštedeli u nekom periodu / Ukupni prihodi koje smo ostvarili u istom periodu.

Po mom mišljenju, stopu štednje je najoptimalnije računati na mesečnom nivou (pošto većina nas prima platu na mesečnom nivou), ali i da je potrebno da se povremeno vratimo i analiziramo podatke i naše ponašanje. I ovaj post se upravo odnosi na drugi deo prethodne rečenice, ovde ću analizirati svoju štednju u prvom kvartalu 2021. godine.

Kako je izgledao prvi kvartal 2021. godine?

Ako se sećaš mog prvog posta u dnevniku štednje, onda znaš da sam sebi postavio cilj da uštedim barem 50% svojih prihoda svakog meseca (ovo je crvena linija na grafikonu ispod). Naravno, uvek su mogući nepredviđeni slučajevi, ali je ovih 50% neki okvirni cilj ispod kojeg ne bih išao.

Grafikon 1 – ostvarena stopa štednje u Q1 2021. godine

Ono čime sam posebno zadovoljan, i u prvom kvartalu sam uspeo da održim svoju stopu štednje iznad 50%, iako se tako nije činilo (pogotovo u januaru). Ono što mi je posebno pomoglo u januaru je činjenica da sam odradio veliku nabavku namirnica u decembru, što se definitivno osetilo u januarskim troškovima. Da sam morao da kupujem u januaru više namirnica, sigurno bih pao na oko 45%.

Ono što bih posebno istakao je mart, u kojem sam imao i značajnije prihode od dividende (koji su naravno reinvestirani). Ispod ovog pasusa ću ti pokazati kako su se kretali moji prihodi od dividende u prethodnim kvartalima, uz obaveznu napomenu da bi ovaj grafikon izgledao potpuno drugačije da nije došlo do pandemije. Neke kompanije su otkazale dividendu, neke kompanije su isplatile dividendu u drugačijim terminima, zbog čega ovaj grafikon izgleda haotičnije nego što bi trebalo. Ipak, sa normalizacijom stanja očekujem i normalizaciju mojih prihoda od dividende. Uglavnom, skoro 90% prikazanog iznosa dividende za prvi kvartal 2021. je ostvareno u martu, zbog čega je stopa štednje za mart malo viša nego u ostalim mesecima.

Grafikon 2 – prihodi od dividende po kvartalima

Iako ponekada može delovati teško, smatram da je konstantnost glavna vrlina svih finansijski nezavisnih ljudi. Po meni, uvek je bolje napredovati malo sporije ali sigurnije, nego rizikovati sa nekim neproverenim strategijama i instrumentima koje ne razumeš (pogotovo ako se radi o investicionim fondovima ili sličnim šemama, gde se očekuje da daš veliku količinu novca drugom licu na upravljanje).

Ako želiš da čuješ malo više o stopi štednje i zašto je njeno praćenje ključno za naš finansijski napredak, možeš pogledati video koji je linkovan ispod:

Imaš pitanje ili komentar?

    Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

    Postovi po kategorijama