Budžetiranje za početnike

Da li ti sama pomisao na novac izaziva stres? Da li ti se uvek čini da jednostavno nemaš dovoljno novca da doguraš do kraja meseca? Da li svakog meseca moraš da donosiš teške odluke šta možeš, a šta ne možeš da priuštiš? Da li ti se čini da jednostavno ne kontrolišeš svoj novac? Ako su tvoji odgovori na sva ova pitanja DA, onda će ti video ispod mnogo značiti, pošto sada pričamo o osnovama budžetiranja.

Da bih ti objasnio koliko je budžetiranje bitno, poslužiću se vojničkom analogijom. Svaka novčanica koju poseduješ je vojnik u tvojoj armiji, a ti kao general imaš zadatak osmisliš strategiju i da svakom vojniku daš tačno određeni zadatak. I sada, zamisli da si ti vojnik, da li bi tebi general koji nema plan i donosi odluke „u letu“ ulivao poverenje? Pa verovatno i ne toliko. Znači, da bismo dobili bitku sa svim finansijskim izazovima, potrebna nam je kvalitetna strategija u formi budžeta.

E sada, kako bi jedan kvalitetan budžet trebalo da izgleda? Pre svega, tvoj budžet treba da uzme u obzir i tvoje prihode i tvoje troškove. Ovo znači da u nekom periodu, kada uzmeš početno stanje na svojim računima, dodaš prihode i oduzmeš troškove, treba da dobiješ nulu. Ovo znači da svaki vojnik u tvojoj armiji novčanica ima tačno definisan zadatak, u skladu sa tvojim prioritetima.

Sada dolazimo do slatkih muka, a to je kako ćemo rasporediti raspoloživi novac (početno stanje + prihodi). Prvi korak je da saznamo koliko trošimo sada. Zbog toga, izvuci izvod sa svojih tekućih računa za poslednja tri meseca i pokušaj da razvrstaš te troškove u kategorije. Ova informacija će ti značiti da stekneš osećaj koliki su tvoji trenutni troškovi po kategorijama. A kategorije u koju ćemo svrstati troškove su:

  • Potrebe (kirija, kredit za auto, komunalije, osiguranje, namirnice)
  • Želje (izlasci, restorani, šoping, putovanja)
  • Štednja i sigurnost (štednja, pravljenje fonda za crne dane, investiranje)

Pri čemu je idealni odnos između ovih kategorija 50/30/20, ali je sigurno da tvoja trenutna potrošnja sigurno ne spada u ovu preporučenu raspodelu. Nemoj se sekirati, ova struktura potrošnje će doći vremenom, samo su potrebni trud i posvećenost sa tvoje strane.

I ovde imam jedan predlog kada kreneš da praviš budžet, a to je da prvo platiš sebi. Makar samo 5,000 dinara. Ali je jako bitno da formiraš svoju štednju i da polako kreneš da stvaraš naviku. Jako je bitno da prvo platiš sebi, jer ako sačekaš kraj meseca, vrlo je verovatno da nećeš imati novca na kraju meseca.

Imaš pitanje ili komentar?

    Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

    Postovi po kategorijama