Veruj, ali proveri - Priča o WVP Investicionim Fondovima

Za investitora ne postoji ništa lepše od momenta kada dobije mesečni ili kvartalni izveštaj sa pregledom performansi fondova u koje je investirao. Međutim, da li mi kao investitori treba da slepo verujemo ciframa, ili ipak da malo proverimo šta stoji u objavljenim finansijskim izveštajima i analiziramo da li su performanse koje su prezentovane uopšte dostižne?

Pre nego što nastavimo dalje, naglasio bih da poenta teksta nije da ocrni bilo koji fond ili investiciono društvo, već samo da prikaže realne primere iz prakse i pokaže prosečnom investitoru u Srbiji šta može očekivati od investiranja.

Kao što se vidi u naslovu, ja sam pristalica principa “Veruj, ali proveri”. Jednostavno volim ponekada da sednem i analiziram podatke, čisto da vidim da li se oni uklapaju sa podacima iz izveštaja, kao i da naučim nešto novo, jednostavno volim da ispratim dešavanja iz oblasti investiranja. Današnji tekst je posvećen investicionom društvu “WVP Fondovi”, koje je vrlo brzo postalo poznato po drakonskim naknadama koje naplaćuje. Pre svega, radi se o ulaznoj naknadi koja će za većinu investitora iznositi 5% od investirane sume, a potom i o naknadi za upravljanje fondom od 2% od vrednosti ukupno uloženih sredstava u fondu na godišnjem nivou (ovde čak ima i fondova sa višom naknadom, ali je i ovo mnogo).

Inspiracija za ovaj tekst je nastala zbog objave kvartalnog izveštaja od strane ovog društva, u kojem je prikazano da su prinosi fonda “WVP Premium” nadmašili skoro sve veće berzanske indekse, što je za mene bilo potpuno fascinantno. Objavljeni grafikon iz izveštaja se nalazi na slici ispod:

Link do celog izveštaja je: WVP kvartalni izveštaj

Međutim, ono što mi je odmah upalo u oko su performanse S&P 500 indeksa, pošto imam ovaj ETF u portfoliju i ubeđen sam da je ostvario preko 10% u prvom kvartalu. Sa obzirom da je u izveštaju naglašeno da je izvor podataka sajt Investing.com, preuzeo sam istorijske podatke sa tog sajta i došao do podatka da je cena na 31. mart porasla za 7.3% u odnosu na cenu od 1. januara, što je svakako više od onoga što je prikazano u izveštaju. Link do podataka je ovde, samo ćete morati ručno da unesete period posmatranja iznad grafikona.

Sa obzirom da ni ovo nije baš ugasilo moje sumnje u kvalitet podataka, otišao sam na sajt justetf i tamo proverio performanse indeksa sa oznakom VUSA.DE, što je Vanguardov ETF  koji prati S&P 500 indeks i jedna je od najpopularnijih investicionih opcija za investitore iz Evrope. Prema grafikonu na ovom sajtu (slika ispod), vidi se da je ETF ostvario rast cene od 11.68%, uz isplaćenu dividendu 18. marta, koja nije uzeta u obzir, sa obzirom da se radi o distribuirajućem ETF-u. Neka ovo bude samo bonus, njega nećemo uzeti u obzir.

Po mom mišljenju, glavna razlika između prinosa indeksa koji je prikazan na sajtu Investing.com i prinosa ETF-a koji je prikazan na sajtu justetf.com su kursne razlike, tj. jačanje dolara u odnosu na euro tokom prvog kvartala. Ova pozitivna promena kursa je sigurno imala uticaj i na imovinu fonda, zbog čega je neuporedivo porediti imovinu fonda sa berzanskim indeksom, na koji kursne razlike nemaju uticaj.

U svakom slučaju, kada bismo poredili komparabilnu investicionu opciju, a to je ETF, videli bismo da je on svojim performansama nadmašio performanse fonda “WVP Premium”, što naravno nije lepa slika u kvartalnom izveštaju i verovatno zbog toga ovakav način prikazivanja nije uzet u obzir.

Studija slučaja - kolike prinose investitori mogu zaista da očekuju?

Ono što verujem da sve vas zanima je, kolike prinose investitori mogu zaista da očekuju kada investiraju u “WVP Premium” fond? Pre nego što krenemo dalje, zapamtite da je u izveštaju iznet podatak da je ovaj fond ostvario prinos od preko 10%. Međutim, treba naglasiti da se ovaj procenat računa kao:

(Cena Investicione Jedinice na kraju perioda / Cena Investicione Jedinice na početku perioda) – 1

Ovo znači da ulazna naknada, koja je i najveća negativna strana ovog fonda, zapravo nije uključena u kalkulaciju, zbog čega se investitorima prezentuju prinosi koje oni zapravo nikada neće moći da ostvare. Hajde da vidimo kroz par primera zašto je to tako.

U prvom primeru, recimo da imamo investitora koji investira svakog prvog u mesecu 10,000 dinara u ovaj fond, što je suma koju svaka prosečna porodica može da izdvoji. Prema informacijama o istorijskom kretanju cena investicione jedinice fonda, ovaj investitor bi u prvom kvartalu akumulirao 26.58736 IJ, što bi prema ceni IJ na 31. mart iznosilo 31,089 dinara, što predstavlja prinos od skromnih 3.63% na ukupno uložena sredstva.

U drugom primeru, recimo da je investitor došao do sume od 30,000 dinara odmah na početku godine i da ih je odmah 1. januara investirao u fond i da posle nije investirao. U ovom scenariju bi investitor kupio 27.02959 IJ, koje bi na 31. mart vredele 31,606 dinara, što predstavlja prinos od 5,35% na ukupno uložena sredstva.

Da rezimiram, mislim da treba biti pažljiv prilikom tumačenja podataka iz izveštaja, zato što moramo apsolutno biti sigurni šta ti podaci znače. Dobro proverite sve, pa ako treba uzmite olovku i izračunajte na papiru koliko bi vam investiranje u neki fond donelo prinosa. Vrlo je verovatno da u izveštajima nisu prikazani neki ključni podaci koji bi umanjili performanse fonda (kao u ovom slučaju ulazne naknade).

Budite pažljivi sa svojim novcem, teško ste ga zaradili, nemojte ga dati nekome tek tako.

Imaš pitanje ili komentar?

    Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

    Postovi po kategorijama