Želiš dividendu? Obrati pažnju na datume!

U današnjem tekstu ćemo pričati o dividendi, tačnije o datumima koji su jako bitni za ostvarivanje prava na dividendu i zašto bi trebalo da znaš šta ovi datumi zaista znače. I da napomenem, ovo važi i za akcije i za ETF-ove. Video na ovu temu se nalazi ispod:

Pa krenimo redom, ako želiš da dobijaš dividendu i da pomoću nje dalje gradiš svoju imovinu, moraš znati kada uopšte moraš biti vlasnik neke akcije da bi ti pripala dividenda. Jer možda ćeš se iznenaditi, neko može biti vlasnik neke akcije tokom 364 dana u godini, ali ako tu akciju proda pre jednog ključnog datuma, taj neko gubi pravo na dividendu. Upravo zbog ovog scenarija, moraš znati šta znače sledeći datumi:

  • Declaration date
  • Ex-dividend date
  • Record date
  • Payout date

Pre nego što krenem sa objašnjavanjem, ovi datumi su uglavnom istaknuti u izveštajima kompanija ili na sajtovima u odeljku za odnose sa investitorima, tako da ovo nije nikakva tajna i nije teško pronaći ove podatke. Pa hajde da ti objasnim redom šta svaki od ovih datuma znači.

I krećemo od prvog datuma a to je Declaration date. Na ovaj dan će na sajtu kompanije izaći obaveštenje o tome da li je upravni odbor odobrio dividendu i kolika će takva dividenda biti. Najčešće je declaration date poznat odmah na početku godine, a u momentu kada kompanija objavi da će dividende biti, tada se u tom obaveštenju objave i svi ostali datumi sa liste. U svakom slučaju, na dan kada padne Declaration date za kompaniju čije akcije imam u portfoliju, obavezno odem na sajt kompanije i pročitam šta je novo.

Sledeći datum koji dolazi je Ex-dividend date i on označava datum od kojeg se smatra da kupci akcije neće dobiti dividendu. I sada, ako želiš da dobiješ dividendu od neke kompanije, moraš kupiti njene akcije pre Ex-Dividend datuma. Ili, ako si vlasnik akcije i želiš dividendu, onda ne smeš prodati akciju pre ex-dividend datuma, inače nećeš dobiti ništa, baš kao na primeru iz uvoda.

I sada dolazimo do Record date-a, koji pokazuje datum na koji kompanija utvrđuje ko je vlasnik njenih akcija i kome treba da se isplati dividenda. Na prvi pogled, Record date i Ex-dividend date su jako slični, i ono što mogu da ti kažem je da Ex-dividend date zavisi od Record date-a. Sa obzirom da je potrebno određeno vreme da se finalizuju transakcije na berzi, čak 2 ili 3 radna dana, Ex-dividend date dolazi ranije za baš to vreme za koje je potrebno da se finalizuju transakcije i da svi koji su akciju kupili pre Ex-dividend datuma zaista i budu upisani kao vlasnici u vlasničkoj knjizi kompanije do Record datuma.

I za kraj, dolazimo do Payout date-a, koji nam pokazuje kada će kompanija zaista uplatiti novac na naš račun kod brokera. Ovaj datum je jako bitan ukoliko ti je dividenda jedini izvor prihoda, pošto ćeš na osnovu ovog datuma znati kada će novac biti na tvom računu i kada ćeš moći da ga trošiš.

Ovo je bio mali teorijski deo, a sada idemo na konkretne strategije koje možeš upotrebljavati na berzi.

Dividend Capture

Strategija „osvajanja“ dividende ili na engleskom dividend capture strategy je strategija pomoću koje investitor želi da uzme dividendu iako je držao akciju vrlo kratko. Ideja je jednostavna, da se sa dve vremenski dobro pogođene transakcije uzme dividenda koju su ostali investitori čekali npr. cele godine. Ova strategija se bazira na kupovini neke akcije dan pred Ex-dividend datum, a potom i na prodaji te akcije ubrzo nakon prijema dividende.

Međutim, ova strategija po meni ima dva problema:

  • Prvi su transakcioni troškovi koji nastaju prilikom kupovine i prodaje akcija, tako da ova strategija nije pogodna za investitore sa malo kapitala. Na primer, ako imamo transakcioni trošak od 10$ prilikom kupovine, i 10$ prilikom prodaje, to bi značilo da nam je potrebno oko 650$ početnog kapitala  pri dividendnom prinosu od 3% samo da pokrijemo transakcioni trošak,
  • A drugi problem je činjenica da na Ex-dividend datum cena akcije padne za iznos dividende. Na primer, ako je cena akcije 100$ po komadu, a kompanija isplaćuje dividendu od 5$ po akciji, ovo bi značilo da će na Ex-dividend datum cena akcije pasti na 95$, kako bi se odrazila isplaćena dividenda.

Po meni ova strategija nije dobra za naše uslove, pogotovo ako uzmemo u obzir da se dividenda koja je isplaćena oporezuje sa 15% poreza na kapitalnu dobit. Postoje slučajevi kada ova strategija može biti uspešna, ali smatram da nije upotrebljiva za naše uslove u Srbiji.

Hajde da ti pokažem kako ja razmišljam. Kao prvo, već unapred imam spremljenu listu ETF-ova i akcija koje bih želeo da kupim, i unapred znam njihove ključne datume. U momentu kada imam novca, gledam koja kompanija će imati najbliži Ex-dividend date sadašnjem trenutku. I kada dođe taj dan, i cena te kompanije padne za iznos dividende koju će kompanija isplatiti, ja baš tada kupim akcije. Smatram da je ovo bolja taktika, pošto ću efekat dividende osetiti kroz nižu kupovnu cenu, ali sa druge strane ne nastaje obaveza plaćanja poreza na kapitalnu dobit, što je svakako super za mene.

Imaš pitanje ili komentar?

    Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

    Postovi po kategorijama