Kupio sam babu!

Pozdrav svima, dobrodošli na blog Lične Finansije. Povremeno volim da sednem i analiziram svoj investicioni portfolio, čisto kako bih video kojim rizicima sam izložen, gde je moj kapital uložen, koji regioni i sektori su pokriveni itd. Uglavnom, analizom sam potvrdio da mom portfoliju nedostaje nešto. Da jedan segment tržišta nije dovoljno zastupljen i da je zbog ovoga moj portfolio ranjiv. Zbog toga, uzeo sam kapital koji mi je bio slobodan i odlučio sam da kupim babu. I to ne bilo koju babu, već AliBabu (simbol na berzi BABA, zbog toga je ova reč u naslovu teksta)!

Hajde da se uozbiljimo, pre neki dan sam kupio akcije kompanije Alibaba i odlučio sam da ne snimam video na tu temu, već da svoje iskustvo zabeležim u formi teksta. Možda je ovo nepravedno jer ova transakcija zaslužuje video, pogotovo zato što se radi o jednoj interesantnoj kompaniji koja prolazi kroz interesantan period. Smatram da je ova kompanija dobra prilika, ali je jako bitno naglasiti da će vrlo verovatno biti potrebno dosta vremena kako bi se došlo do nekog osetnijeg kapitalnog dobitka.

Verujem da ne moram nešto posebno da predstavljam kompaniju kao što je Alibaba, koja je drugi najveći igrač u oblasti online trgovine, odmah iza Amazona. Međutim, ova kompanija radi mnogo mnogo više stvari nego samo online trgovinu. Tu su cloud infrastruktura, servisi za plaćanje, i još mnogo mnogo toga. Međutim, iako je ova kompanija sjajna, sve ostalo oko nje baš i nije bilo toliko dobro.

Pa da krenemo redom, kontroverza oko situacija sa osnivačem kompanije, a to je Džek Ma, koji se dugo vodio kao nestao, gde se sumnjalo da je politički vrh Kine učestvovao u njegovom sklanjanju. Naravno, nije se to desilo, ali je čovek bio odsutan duže vreme i svakakve teorije su kružile. Uglavnom, taj sentiment se nastavio i dalje i kompanija je okružena negativnim vestima, pre svega oko budućih poteza kineskih regulatora, koji su odlučili da mnogo rigoroznije regulišu sve veće kompanije, što je izazvalo strah da kompanije neće moći da rastu tako brzo, zbog čega je cena Alibabe sve više padala.

E sada, iako postoje rizici, po mom mišljenju postoji i odlična prilika za dobar profit. Prilikom analize sam uzeo u obzir neke trenutne finansijske metrike kompanije i na osnovu njih sam doneo odluku o kupovini. Pre svega, hteo bih da naglasim da nisam pravio neku detaljnu analizu i neke scenarije, već sam samo na osnovu parametara doneo odluku da je ova kupovina dobra. Ono što mi je takođe bilo zanimljivo je činjenica da je kompanija vrlo slična Alibabi prošla kroz sličan period u svojoj istoriji, naravno reč je o Amazonu:

Da rezimiram i ukratko prevedem, videli ste šta je Džef Bezos rekao za Amazon u vreme krize na berzi. Dok se cena akcije kretala u pogrešnom smeru, sve interne metrike i finansijski pokazatelji kompanije su rasli, što mislim da je slučaj i sa Alibabom trenutno. Neću te zamarati sa grafikonima, ali ono što sam uočio je činjenica da prihodi kompanije rastu, da profit raste, kompanija nije značajno zadužena, keš flou kompanije je dobar, jednostavno sve funkcioniše kako treba.

U suštini, sa obzirom da je sa kompanijom interno sve u redu, moje mišljenje je da postoji preveliki strah u vezi ove kompanije i da je cena neopravdano pala. Zbog toga, smatram da u nekom periodu od 12 do 18 meseci možemo očekivati oporavak na nivo od oko 240$, što je prinos od oko 70%, a u nekom dužem periodu od 3 do 5 godina ja očekujem da ću barem utrostručiti svoj novac, tj. da će cena akcije skočiti na nivo od oko 420$.

Jako je bitno da naglasim, svaka investicija nosi rizik i apsolutno je moguće da ja uopšte ne budem u pravu i da moje posmatranje na stvari bude apsolutno pogrešno. Zbog toga, treba da radiš samostalno analizu i da kupuješ samo ono što razumeš. Ponovo bih istakao, Alibaba je samo mali deo mog portfolija, trenutno je oko 3%, tako da apsolutno neće biti smak sveta ukoliko se moja predikcija ne ostvari. Ja i dalje imam najveći deo kapitala investiran u ETF-ove, tako da sam dovoljno diverzifikovan i mogu sebi da dozvolim da vijam ovakve prilike na tržištu. Zbog toga, ovo možda nije dobra investicija za tebe i ne bi trebalo da kopiraš tuđe investicije bez detaljnije analize.

Kao dodatni faktor rizika, tu je činjenica da kineske kompanije nisu direktno listirane na berzama širom sveta, već je to učinjeno kroz nešto što se zove VIE struktura. Da ovaj video ne bi postao baš predugačak, ukoliko te zanima nešto više o dodatnom riziku investiranja u kineske kompanije, obavezno baci pogled i na ovaj video na mom kanalu:

Uglavnom, kineske kompanije pored svih tržišnih nose i određene političke rizike, tako da i to treba uzeti u obzir prilikom investicione analize.

Uglavnom, toliko od mene za danas, nadam se da ti je tekst bio interesantan, ukoliko već nisi, pretplati se na moj Youtube kanal i vidimo se uskoro u novom videu i tekstu!

Pozdrav!

Imaš pitanje ili komentar?

    Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

    Postovi po kategorijama