Kako uštedeti prilikom kupovine

Usled sve prisutnijeg trenda povećanja cena od strane prodavaca, današnji tekst se bavi temom kako uštedeti, pogotovo ako se radi o trajnim proizvodima koji imaju malo duži rok trajanja. Princip koji ću ti danas pokazati lično koristim prilikom kupovine kućne hemije, sredstava za ličnu higijenu, odeće i obuće, tako da je primena ovog principa vrlo široka.

Ukoliko te mrzi da čitaš, slobodno baci pogled na video ispod:

Današnji savet se bazira na jednom konceptu o kojem smo već pričali, a to je namenski fond. Ja se danas neću zadržavati puno na objašnjavanju ovog koncepta, samo ću ti reći kako ja štedim prilikom kupovine, evo uzeću na primer kućnu hemiju i sredstva za ličnu higijenu. Ako te zanimaju osnove namenskih fondova, baci pogled na tekst koji se nalazi OVDE.

Na osnovu svojih realnih potreba, došao sam do zaključka koliko otprilike trošim šampona, dezodoransa, paste za zube, deterdženta za sudove, praška za veš i raznih drugih sitnica. Na osnovu ovoga sam zaključio da mi je potreban namenski fond, u koji ubacujem 1,000 dinara svakog meseca.

I kada se skupi dovoljno novca u namenskom fondu, krećemo da tražimo akcijske ponude po supermarketima i tržnim centrima. Treba napomenuti da verovatno nećeš kupiti baš sve na jednom mestu, ali je svakako super što imaš izdvojen novac za ovu namenu i možeš čekati da naiđe prava akcija.

Evo ja ću ti napisati kako to funkcioniše kod mene. Kao što sam rekao ranije, ja svakog meseca izdvajam 1,000 dinara i stavljam u namenski fond. Ono što primećujem je da svakog trenutka u namenskom fondu imam između 4,000 i 7,000 dinara. Pošto koristim proizvode DM-a (nije nikakva reklama), recimo da vidim da imaju akciju za vikend u kojoj prodaju proizvode svoje robne marke po 99 dinara za komad. Tog vikenda uzimam novac i kupujem 4 šampona, 4 paste za zube, 4 dezodoransa itd.

Možda je ova nabavka nešto veća po iznosu koji plaćam odjednom, ali mi ona omogućava da formiram zalihe trajnih, nekvarljivih proizvoda po akcijiskim cenama, i da te proizvode koristim tokom cele godine. Na primer, meni će ta 4 šampona trajati 4 meseca, a u tom periodu će sigurno biti još neka akcija kada ću imati priliku da dopunim svoje zalihe i tako izbegnem potrebu da kupim neki proizvod po punoj ceni.

Koliki je efekat ovog metoda nabavke? Recimo da potrošim 6 šampona u toku godine. Neka po svakom komadu uštedim samo 100 dinara, to je 600 dinara na godišnjem nivou. Pa kada tako krenemo redom po vrstama proizvoda, vrlo lako možemo pronaći i po 300 evra uštede na godišnjem nivou, pogotovo ako se radi o većoj porodici.

Verovatno će ti trebati malo više vremena da uštediš inicijalnu sumu novca i formiraš svoje prve zalihe, ali jednom kada kreneš i kada se navikneš na ovaj način funkcionisanja, veruj mi da će ti sve biti mnogo lakše, ali i jeftinije, pošto tvoja ušteda traje tokom čitave godine.

Imaš pitanje ili komentar?

    Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

    Postovi po kategorijama