Oportunitetni trošak

Iako si verovatno ovde zbog teksta, savetujem ti da obavezno pogledaš prvih par minuta videa koji je ispod, zato što sadrži primer oportunitetnog troška:

Oportunitetni trošak je jedan od glavnih koncepata u ekonomiji, pogotovo ukoliko se radi o investicionim opcijama, ali se generalno može primeniti na bilo šta u životu, čak i na naše vreme ili emocije. Oportunitetni trošak je vrednost one opcije koju žrtvujemo kada se odlučimo za nešto. Ukoliko iskoristimo prethodni primer iz uvoda videa  , razlika između 146,000 evra koliko smo mogli ostvariti investiranjem u ETF i 70,400 evra koliko smo dobili investiranjem u investicioni fond predstavlja oportunitetni trošak.

Ako se zamislimo, oportunitetni troškovi u životu nastaju na svakoj raskrsnici na kojoj se nađemo. Ako krenemo levo, naš oportunitetni trošak je sve ono što bi se desilo da smo krenuli desno. Uglavnom, poenta ovog koncepta nije da te paralizuje, već da te natera da se zamisliš kod krupnih životnih odluka i proceniš sve opcije pre nego što se odlučiš da zakoračiš u nepoznato.

Oportunitetni trošak je sve bitniji kao pojam i kao koncept, sa obzirom da je danas trend da se struktura naknada prilikom investiranja postavlja netransparentno, zbog čega veliki broj korisnika sazna za njih kada je već kasno. Nadam se da ti je sada ovaj koncept mnogo jasniji i da sada možeš bolje da analiziraš sve opcije, bez obzira da li se radi o finansijama ili o nekoj drugoj sferi života.

Imaš pitanje ili komentar?

    Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

    Postovi po kategorijama