Bitcoin ETF

U današnjem videu ćemo pričati o jednom novitetu na investicionoj sceni, a radi se o Bitkoin ETF-u, koji bi trebalo da bude hibrid između klasičnog ETF-a i kripto valuta, što je svakako interesantno.

Pre nego što nastavim, želeo bih da spomenem da je ovaj video sponzorisan od strane brokera Freedom 24, ukoliko želiš da kupiš ovaj ETF kod ovog brokera, link za registraciju se nalazi OVDE.

U današnjem videu ćemo pričati o Bitcoin ETF-u koji je lansirala kompanija ProShares, i oznaka ovog ETF-a je BITO, ukoliko želiš da uvrstiš ovaj ETF u svoj portfolio. Međutim, kao i svaki finansijski proizvod, i ovaj ETF ima neke prednosti i neke nedostatke, tako da bih hteo da malo detaljnije sve analiziramo.

Pre svega, hteo bih da istaknem prednost što ovde nema brige o walletima, menjačnicama, povlačenju novca i sličnim problemima, sa obzirom da se ovaj ETF kotira na berzi kao i bilo druga akcija. Ovo sa sobom i neku sigurnost za investitora, sa obzirom da nema opasnosti od sumnjivih menjačnica i ostalih tržišnih učesnika, već se sve odvija u strogo regulisanim uslovima.

Još jedna prednost, barem kod nas u Srbiji, je činjenica da ETF struktura sa sobom nosi i lakšu prijavu poreza, sa obzirom da je Zakon o Digitalnoj imovini još uvek svež i da će sigurno biti problema sa primenom tog zakona u praksi u nekom inicijalnom periodu.

E sada, ako pogledamo prospekt fonda, uočićemo nekoliko mana. Ukoliko ne znaš kako da tumačiš prospekt nekog ETF-a, savetujem ti da pogledaš serijal Školica ETF investiranja koja se nalazi na mom Youtube kanalu, tamo smo prošli ogromnu većinu stvari koja se nalazi u jednom prospektu. Nego, prva stvar koja meni upada u oko je činjenica da se ovde radi o sintetičkom ETF-u, što znači da on ne kupuje direktno Bitcoin, već u sebi sadrži fjučers ugovore koji su vezani za kretanje cene Bitcoina. Sa obzirom da su fjučersi ugovori koji nose određene troškove, ti troškovi su preneti na teret samog investitora, zbog čega je Expense Ratio ovog fonda 0.95%.

Takođe, treba naglasiti da se vrednost Bitkoin fjučers ugovora može kretati drugačije od kretanja cene samog Bitkoina, što može doneti dodatnu volatilnost u tvoj portfolio. Ovo može biti i pozitivno i negativno, ali u ovom trenutku ne znamo šta će se događati, sa obzirom da je fond relativno mlad.

Ono što svakako govori u prilog uključivanja fonda u tvoj portfolio je činjenica da kretanje vrednosti ovog ETF-a neće biti u korelaciji sa bilo čime u tvom portfoliju, što je svakako dobro sa aspekta diverzifikacije portfolija. Ono što bih istakao jeste da ovo, iako se zove ETF zapravo prati samo Bitkoin, i bilo bi baš interesantno ukoliko bi se pojavio ETF koji u sebi sadrži nekoliko različitih kripto valuta, tj. fjučerse na nekoliko različitih kripto valuta, pošto bi to bio mnogo opširniji finansijski proizvod.

U svakom slučaju, ovaj fond je prilika da institucionalni investitori i svi oni koji ne smeju da imaju svoj wallet i drže kriptovalute direktno, dođu u kontakt sa kripto svetom i obogate svoj portfolio.

Imaš pitanje ili komentar?

    Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

    Postovi po kategorijama