Šta je IPO?

U današnjem tekstu imamo jednu zanimljivu temu, a to je odgovor na pitanje kako kompanije izlaze na berzu? Pričaćemo o tome šta je taj čuveni IPO, ali i što je mnogo bitnije, kako ti možeš da utičeš u ovom procesu.

Pre nego što krenem dalje, hteo bih da se zahvalim sponzoru današnjeg videa, a to je broker Freedom 24, koji je jedini broker koji omogućava pristup kompanijama dok su još uvek u procesu IPO-a. Ukoliko te je ovo zainteresovalo, link za registraciju računa kod ovog brokera se nalazi OVDE.

Pa, da krenemo od toga šta je IPO? Ovo je skraćenica za Initial Public Offering i predstavlja proces u kojem do tada privatne kompanije izlaze na berzu i postaju javne tako što privatni vlasnici kompanije po prvi put nude svoje akcije široj javnosti.

E sada, ako kompanija prvi put izlazi na berzu, ko su ti privatni vlasnici koji se spominju? Ovde se pre svega radi o osnivačima kompanije, ali i svima koji su imali vere u osnivača i poverili mu početni kapital (ovo mogu biti porodica i prijatelji, ali i neki napredniji partneri kao što su Venture Capital fondovi ili skraćeno VC fondovi).

Tokom procesa IPO-a privatni vlasnici imaju priliku da prodaju svoje akcije i realizuju profit, a kompanija može uraditi dodatnu emisiju akcija tokom ovog procesa i na taj način doći do dodatnog kapitala kojim mogu finansirati ekspanziju na nova tržišta, istraživanje novih proizvoda i sl. Sa druge strane, kompanije koje izlaze na berzu imaju mnogo veće obaveze koje se tiču finansijskog izveštavanja, kao i dodatne marketing i pravne troškove koje ceo proces nosi.

Da bi kompanija izvršila IPO, ona obično angažuje investicionu banku da u ime kompanije vodi ceo proces, i ovo se na engleskom naziva Underwriting. Investiciona banka preuzima određene aktivnosti kao što su istraživanje tržišta, kontaktiranje potencijalnih zainteresovanih strana i generalno istraživanje kolika će biti tražnja za akcijama, a sve u cilju pravilnog određivanja početne cene akcije tokom prvog dana trgovine na berzi. Dodatno, kompanija će zajedno sa investicionom bankom napraviti dokument koji se naziva Prospekt, u kojem će se nalaziti sve ključne informacije o kompaniji. Ovo se radi zbog činjenice da finansijski podaci privatnih kompanija nisu javno dostupni, zbog čega je potrebno informisati investitore o istorijatu kompanije i prethodnim ostvarenim rezultatima.

Kada se sve ovo završi, a pre prvog dana trgovine na berzi, Underwriter će od drugih banaka, brokera i drugih institucionalnih investitora dobiti pisma o namerama, u kojima se investitori obavezuju da kupe određenu količinu akcija te kompanije. Te institucije potom nude ove akcije svojim većim i cenjenijim klijentima, ali uz obavezu da ti klijenti drže te akcije u svom vlasništvu određeni vremenski period koji se naziva i lock-up period.

I konačno, kada se sve „podele“ i kada nastupi ugovoreni dan, kreće trgovina akcijama na otvorenom tržištu. I tek sada je cena ovih akcija određena ponudom i tražnjom na tržištu, dok su ranije cenu akcija određivale prvo kompanija, a potom i investiciona banka.

Tokom prvih dana trgovanja vlada velika zainteresovanost investitora, čak možemo reći i da se stvara hype, zbog čega je jako teško nama, običnim investitorima da dođemo do akcije po inicijalnoj ceni na dan IPO-a. I tu dolazimo do današnjeg sponzora videa, brokera Freedom 24, koji je jedini broker koji nam dozvoljava da kupimo akcije kompanija koje izlaze na berzu po njihovoj inicijalnoj ceni.

Trebalo bi napomenuti, u inicijalnom periodu je cena IPO akcija nešto volatilnija, a takođe postoji i veći rizik, sa obzirom da nemamo nikakvu istoriju trgovanja ovim akcijama. Takođe, kompanije se mogu odlučiti za IPO u različitim fazama svog razvoja, zbog čega je moguće da neke kompanije neće imati toliko dugu istoriju i samim tim će imati malo finansijskih podataka iz prošlosti. Ali, sa povećanim rizikom dolazi i mogućnost većeg profita, zbog čega veliki investitori obraćaju pažnju na kompanije koje putem IPOa izlaze na berzu.

I eto, toliko za danas, nadam se da ti je ovaj tekst o procesu IPO-a bio interesantan i da sada razumeš kako ovaj proces funkcioniše i kako možeš eventualno da učestvuješ u ovom procesu po inicijalnim cenama akcije. Hteo bih da napomenem da ovo nije poslednji tekst o temi IPO, u narednom videu ćemo pričati o performansama kompanija nakon izlaska na berzu, čime ćemo zaokružiti celu priču.

Imaš pitanje ili komentar?

    Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

    Postovi po kategorijama