Koliko su Srbi bogati?

U današnjem tekstu ćemo se baviti jednom zanimljivom temom, a to je koliko smo mi kao Srbi zaista bogati i kako stojimo naspram država u okruženju? Ako pogledamo vesti iz prethodnog perioda, bombardovani smo raznim statistikama i možda će nam se na osnovu ovoga učiniti da nezadrživo napredujemo i da kao narod postajemo sve bogatiji i bogatiji. Međutim, da li je to zaista tako, saznaćemo u današnjem tekstu! Ukoliko želiš, možeš pogledati i moj mnogo detaljniji Youtube video na ovu temu:

Pre nego što uđemo dublje u materiju, hteo bih samo da kažem odakle mi podaci i koje podatke ću uopšte koristiti. Svi podaci koje ću prikazati u ovom videu su objavljeni u publikaciji Global Wealth Databook koju objavljuje švajcarska banka Credit Suisse. Znači, imamo reputabilan izvor, i ono što je najbitnije, ova publikacija se objavljuje godinama unazad.

I hajde da vidimo koliko smo bogati. Banka je bogatstvo merila kroz Ličnu Neto Vrednost, i to je jedini pokazatelj koliko imovine imamo. Ako se setimo priče o ličnoj neto imovini, ona se menja pod uticajem dva faktora: prvi je veličina prihoda koju neka osoba prima, a drugi je stopa štednje koju osoba uspeva da postigne. Kada ovu logiku primenimo na celokupno odraslo stanovništvo u nekoj državi, dolazimo do podatka koliko su građani te države bogati.

Ako pogledamo podatke za Srbiju, videćemo da je procena da imamo oko 5,5 miliona odraslih osoba, da je prosečno bogatstvo po odrasloj osobi 31,705$, kao i da je medijalno bogatstvo po odrasloj osobi 14,954$. Znači, pored prosečnog i medijalnog bogatstva, takođe vidimo i raspored odraslih osoba na osnovu bogatstva, gde vidimo da najveći broj ljudi spada u najsiromašnije slojeve, što je skroz očekivano.

Naravno, kada smo već tu, ne bi bilo zanimljivo sada da prekinemo priču, već bi trebalo da se uporedimo sa našim najbližim komšijama, ipak smo mi ekonomski tigar sa Balkana i trebalo bi da dominiramo u svim statističkim kategorijama. Paaa, kada pogledamo sliku ispod, vidimo da to i nije baš slučaj.

I eto, toliko o bogatstvu srpskog naroda i tvrdnjama kako smo mi nekakav ekonomski ili finansijski lider na Balkanu. Ovim videom sam hteo da ti skrenem pažnju da ti vrlo verovatno neće pomoći to što mi imamo veliku stopu rasta BDP-a, da prosečna zarada raste i sl. Ono što će ti pomoći je da uzmeš svoje finansije pod svoju kontrolu, da kreneš da vodiš računa o njima tako što ćeš zapisivati sve transakcije, budžetirati, štedeti i investirati.

Imaš pitanje ili komentar?

    Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

    Postovi po kategorijama