IPO kompanije NuBank

U današnjem tekstu imamo jednu zanimljivu temu, a to je IPO brazilske kompanije NuBank. Vrlo je verovatno da prvi put čuješ za ovu kompaniju, sa obzirom da nam brazilsko tržište uopšte nije blisko. Radi se o kompaniji iz fintech sektora koja beleži snažan rast klijenata i ima odličan tim investitora koji su u ranim fazama razvoja kompanije ušli u ovu investiciju. Radi se o čuvenom Warrenu Buffetu i Peteru Thielu. Buffett ima dugogodišnje investiciono iskustvo i mislim da ga ne treba posebno predstavljati, dok je sa druge strane Thiel ko-osnivač kompanije PayPal, koja se može smatrati globalnom liderom u fintech sektoru. Šta su ovi investitori videli u ovoj kompaniji?

Pre nego što krenem dalje, hteo bih da se zahvalim sponzoru današnjeg videa, a to je broker Freedom 24, koji je jedini broker koji omogućava pristup kompanijama dok su još uvek u procesu IPO-a. Ukoliko te je ovo zainteresovalo, link za registraciju računa kod ovog brokera se nalazi OVDE.

NuHolding, kompanija koja rukovodi bankom NuBank se sprema za dualni IPO na NYSE i Brazilskoj berzi B3. Kompanija želi da prikupi oko 3 milijarde USD tako što će ponuditi oko 289 miliona akcija po ceni od 10 ili 11 USD po akciji. Nakon završetka IPO procesa, ukupna vrednost kompanije će dostići oko 50 milijardi USD. Čisto radi poređenja, neke od poznatijih kompanija koje vrede oko 50 milijardi USD su Honda, Spotify, Ferrari, eBay i tako dalje. Poenta je poređenja je da shvatimo da ovo uopšte nije neka mala kompanija, već se radi o lideru u fintech oblasti u Južnoj Americi.

Što se tiče projekcije, vrlo je nezgodno davati bilo kakve prognoze, pre svega zbog zdravstvene nestabilnosti u kojoj se nalazimo. Ono što mislim da će biti glavni faktori uspeha su koliko brzo će kompanija uspeti da privuče nove korisnike i nastavi sa stopom rasta broja klijenata, ali i kakva će biti pravna regulativa vezana za digitalno bankarstvo u Južnoameričkim zemljama. Ipak, mislim da će ovo biti uspešna kompanija, pre svega zbog činjenice da primenjuje proverene, uspešne koncepte iz zapadnih zemalja na pomalo zapuštenim tržištima Južne Amerike.

U svakom slučaju, napomenuo bih da je svrha ovog teksta (i videa) da te informiše o kompaniji koja izlazi na berzu i ne predstavlja finansijski savet.

Imaš pitanje ili komentar?

    Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

    Postovi po kategorijama