Kako analizirati troškove

Evo polako se završio novembar i ostaje nam samo još jedan mesec do kraja ove godine i mislim da je pravo vreme da se u današnjem tekstu i videu pozabavimo analizom troškova. E sada, vrlo je verovatno da trenutno ne vodiš nikakvu evidenciju o svojoj potrošnji i u ovom slučaju je izvod sa tekućeg računa jedini izvor podataka koje možeš imati, zbog toga ću ti pokazati kako pomoću izvoda iz banke da uradiš kompletnu analizu.

Pre nego što krenemo dalje, molim te pogledaj konkretan primer analize troškova na videu ispod:

Kada pitate prosečnu osobu gde troši novac svakog meseca, ona će vam vrlo verovatno dati neki generalni odgovor o svojim troškovima. Međutim, iz ličnog iskustva i na osnovu mejlova od strane kupaca knjige „10 koraka do finansijske nezavisnosti“ je postalo očigledno da mnogi od nas zapravo i ne znaju gde se novac zaista troši.

Smatram da je praćenje transakcija prvi ozbiljniji korak ka finansijskoj nezavisnosti, sa obzirom da ovde po prvi put dolazimo do podataka na osnovu kojih možemo analizirati svoje ponašanje. Na osnovu ovog dnevnika transakcija možemo videti kako se trenutno ponašamo sa novcem, i što je mnogo bitnije, možemo videti koja su ključne kategorije troškova na čijem smanjenju moramo da radimo.

Takođe, naši stvarni troškovi predstavljaju idealnu početnu tačku za početak procesa budžetiranja za naredni period, tako da je praćenje troškova zaista prvi korak u organizaciji naših finansija. A sa obzirom da je kraj godine, mislim da je idealno vreme da sada krenemo da zapisujemo troškove, a da od početka naredne godine krenemo i da budžetiramo, gde će nam za te budžete poslužiti podaci iz ove godine.

Kao što smo videli u video snimku, vrlo je teško setiti se na šta smo trošili novac pre nekih 10-15 dana, zbog čega je po meni ključno da stvorimo navike da svako veče zapisujemo naše transakcije. Tek kada budemo imali zapisane transakcije u kontinuitetu kroz par meseci, tek tada možemo doneti neki konkretniji zaključak o našoj potrošnji.

Iskoristio bih priliku da ti napomenem da uz knjige „10 koraka do finansijske nezavisnosti“ i „Kućni budžet za početnike“ dolazi već pripremljen Dnevnik transakcija sa šablonom za budžetiranje, što verujem da će ti značajno olakšati praćenje troškova. Upravo dok ovo pričam, na ekranu možeš videti izgled tvog ličnog finansijskog izveštaja, koji će ti dati konkretne uvide na koje kategorije se najviše troši, gde se probija budžet i koja je tvoja ostvarena stopa štednje. Ukoliko te interesuje jedna od ovih knjiga, linkovi se nalaze u opisu videa, kao i sa desne strane pored teksta na sajtu.

Imaš pitanje ili komentar?

    Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

    Postovi po kategorijama