Fundamentalna Analiza 1

Prilikom analize vrednosti akcija na berzi generalno postoje 2 tipa analize koje možemo izvršiti, a to su fundamentalna i tehnička analiza. Fundamentalna analiza koristi stvari kao što su kompanijski izveštaji, sektorske analize i finansijski izveštaji kako bi došla do podatka kolika je realna vrednost akcija neke kompanije. Sa druge strane, tehnička analiza uzima u obzir samo podatke sa grafikona kretanja cene akcije kako bi utvrdila da li postoje neki šabloni ili trendovi kretanja cene, naravno sa ciljem da se trgovinom iskoristi postojanje takvih trendova.

Oba pristupa imaju neke svoje prednosti i nedostatke, ali ja moram da priznam da apsolutno nemam pojma kada je tehnička analiza u pitanju i da je ja uopšte ne koristim. Moj utisak je da je tehnička analiza namenjena pre svega trejderima, tako da je ja baš slabo koristim, a više koristim fundamentalnu analizu, o kojoj ću započeti priču u današnjem tekstu.

Pre nego što nastavim, hteo bih da se zahvalim sponzoru današnjeg videa, brokeru Freedom 24. Ukoliko želiš da otvoriš račun, link za registraciju se nalazi OVDE.

Pre nego što krenemo dalje, treba naglasiti da fundamentalna analiza obuhvata jako veliki broj stvari i da generalno ne postoji definicija šta jeste a šta nije deo fundamentalne analize. U globalu, fundamentalnu analizu možemo podeliti na dve velike grupe: kvalitativnu i kvantitativnu fundamentalnu analizu. Kvantitativna analiza obuhvata analizu kompanijskih finansijskih izveštaja i raznih racio pokazatelja kako bismo videli kakvo je finansijsko stanje kompanije. Ova analiza se najčešće izvodi na tri izveštaja: bilansu stanja, bilansu uspeha i izveštaju o tokovima gotovine (ili cash flow izveštaju).

Uglavnom, danas se bavimo kvalitativnom fundamentalnom analizom, a u narednim nedeljama možeš očekivati i nastavke, u kojima ćemo analizirati po jedan od svake vrste izveštaja. Ukoliko te zanima fundamentalna analiza, obavezno baci pogled na video iznad.

Imaš pitanje ili komentar?

    Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

    Postovi po kategorijama