U šta investirati u 2022!?

Ukoliko pogledamo kalendar, videćemo da je ostalo manje od 2 nedelje do kraja ove turbulentne godine i mislim da je idealno vreme da sednemo i polako napravimo naš finansijski plan za narednu godinu. Ja ću se u ovom tekstu fokusirati samo na investiranje, ali čisto da znaš, mislim da već sada treba da sedneš i postaviš ciljeve, a potom i napraviš budžet za narednu godinu, čisto da vidiš šta želiš da postigneš u narednoj godini.

Ukoliko ti treba pomoć sa ovim finansijskim planiranjem, baci pogled na moju knjigu „10 koraka do finansijske nezavisnosti“, koja će ti objasniti kako da postaviš kvalitetne ciljeve, a potom i te ciljeve pretvoriš u budžet, prema šablonu koji dolazi uz knjigu. Link do knjige se nalazi pored teksta.

Da biste uopšte imali referencu šta je moja početna situacija, moram vam prvo pokazati strukturu svog portfolija:

  • 83% se nalazi investirano na berzi, u akcijama, ETF-ovima i REIT-ovima
  • 10% u Dobrovoljnom Penzionom Fondu i
  • 7% u gotovini kao likvidna rezerva

Pa da krenemo sa investicijama polako. Sa obzirom da imamo situaciju da inflacija raste kao luda, kao i da države štampaju sve više i više novca, mislim da je krajnje vreme da krenem sa investicijom u kripto valute. U momentu snimanja ovog videa, većina kripto valuta je od 30% do 50% ispod najviših postignutih vrednosti, tako da smatram da je savršen tajming da krenem sa investicijom u kripto, kako bih dodatno diverzifikovao svoj portfolio.

Da se razumemo, ja neću ulagati u neke shit coinove uz nadu da će Elon Musk tvitovati o njima, već ću se truditi da investiram u kvalitetnije i reputabilnije koinove. Pre svega, mislim da nema greške sa investiranjem u Bitcoin i Ethereum, ali ovde iskreno ne očekujem neke vanserijske prinose.

Sa druge strane, postoji jedna garnitura koinova gde se nadam nešto većim prinosima. Ovde se radi o koinovima koje je moguće stejkovati, odnosno na našem, oročiti i dobiti kamatu koja će biti isplaćena u kriptu. Iako ću još istraživati, neki koinovi koji su mi upali u oko su: Cardano, Solana, Polkadot i Cosmos. Kako trenutno stoje stvari, godišnja kamata na ove koinove se kreće od 4% pa sve do 10-11%, što je po meni vrlo atraktivno, pogotovo ukoliko se koinovi kupe po ceni koja je 20-30% niža od najviših vrednosti iz 2021. godine. U ovom slučaju, možemo očekivati i prinos po osnovu rasta vrednosti koina, ali i prinos od kamate, tj. stejkovanja. Ono što samo treba obratiti pažnju, kada oročimo kripto, najčešće je potrebno nekoliko nedelja da se koini oslobode, tako da to treba uzeti u obzir ukoliko želimo da prodamo koine kada cena poraste. U svakom slučaju, ja ću čekati rast, ali ću uzimati kamatu dok čekam.

I nakon kripta, dolazimo do berze, koja je obavezni deo moje investicione strategije. Ono što generalno očekujem, a što je negde i posledica štampanja ogromne količine novca, jeste da će vrednosti na berzi biti precenjene, osim ukoliko se ne dogodi neka ozbilja korekcija koja će resetovati cene akcija. U svakom slučaju, ja sam doneo odluku da će se moja strategija na berzi bazirati u 3 konkretne tačke:

  • Kada nemam nikakvu ideju i kada vidim da se ne događa ništa specijalno, kapital ću investirati u ETF, zato što smatram da je ovo odlična opcija koja nudi odličnu diverzifikaciju. Ja sam odlucio da investiram u ETF koji nosi oznaku VUSA i koji prati indeks americkih akcija S&P 500, ali smatram da investicija u akumulirajucu verziju ovog ETF-a koja nosi oznaku VUAA ili u ETF koji prati ceo svet oznake VWCE takodje nisu los izbor, naravno u skladu sa generalnom investicionom strategijom
  • Drugi korak je malo kontra intuitivan, ali hoću da pokušam i ovako nešto. Izdvojiću određenu količinu kapitala koju ću držati sa strane, i čekaću pad cena jedne od sledećih kompanija: Apple, Microsoft, Tesla, nVidia i Adobe. Ali uz uslov da cena mora da padne najmanje 15% kako bih ja uložio kapital. Smatram da je ovih 5 kompanija izuzetno kvalitetno, da je investicija u njih poprilično sigurna, ali da su one uglavnom precenjene, tako da svaki pad cene treba maksimalno iskoristiti
  • Treći korak, koji ostaje više u domenu teorije, jeste da ću vijati malo rizičnije investicije kao što je Alibaba, gde je povećan rizik, ali i gde je potencijalna nagrada iznad proseka. Ja sam već napravio budžet za narednu godinu i došao sam do konkretne cifre koju planiram da investiram, tako da sve što uspem da zaradim i uštedim preko te cifre ide u ove riskantnije opcije.

Naravno, nisu berza i kripto jedine mogućnosti za investiranje, tako da bih hteo još malo da porazgovaramo o nekim drugim opcijama. Ono što ne vidim kao realno, jeste mogućnost kupovine nekretnine, jednostavno smatram da je oportunitetni trošak kupovine nekretnine previsok. Ukoliko ne znaš kako se računa ovaj oportunitetni trošak, savetujem ti da pogledaš moj video koji se zove „Kupiti ili iznajmiti nekretninu“, u njemu je sve do detalja objašnjeno.

Još jedna investicija koju mislim da ću da obustavim je ulaganje u Dobrovoljni Penzioni Fond, pre svega zbog apsolutno katastrofalnih prinosa koje oni ostvaruju, ali i zbog činjenice da sam već izdvojio relativno visok iznos koji neću moći da diram do 58. godine, tako da smatram da je najbolje da ostavim ono što sam već uložio, a svež kapital da ide u kripto i na berzu.

I još jedna opcija za diverzifikaciju portfolija je kupovina plemenitih metala. Ukoliko pogledamo cene zlata i srebra, videćemo da njihova vrednost poprilično stagnira, a uz to su i neproduktivna imovina koja ne proizvodi kamatu, smatram da plemeniti metali nisu dobra investicija, barem za mene. Generalno, imao sam isto mišljenje o kriptu, ali od kada je stejkovanje postalo dostupno, smatram da je sada kripto mnogo isplativiji nego ranije.

I eto, to je moj investicioni plan za narednu godinu. Jako je nezgodno davati bilo kakva predviđanja šta će se dogoditi i kako će se vrednosti kretati, ali smatram da je bitno da mi imamo plan i da se njega pridržavamo koliko je to moguće. Zbog toga, savetujem ti da sednes i napravis svoj budzet i svoj investicioni plan za narednu godinu, a moja knjiga „10 koraka do finansijske nezavisnosti“ je tu da ti pomogne u tome.

Imaš pitanje ili komentar?

    Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

    Postovi po kategorijama