Šta kupuju superinvestitori?

Takozvani superinvestitori kao što su Warren Buffet, Charlie Munger, Bill Ackman i Michael Burry su nadaleko poznati po svojim investicionim potezima i prinosima koje su ostvarili. Sa obzirom da ovi investitori ne kupuju akcije kao fizička lica, već preko investicionih fondova i društava koje poseduju, i nama su dostupne informacije o tome šta su kupovali i šta su prodavali u prethodnom kvartalu. Hajde da vidimo kako izgledaju portfoliji nekih od najvećih svetskih investitora!

Superinvestitori su uvek bili u žiži interesovanja finansijske javnosti, pre svega zbog veličine njihovih portfolija, koji mogu biti veliki i po nekoliko desetina milijardi dolara. Upravo zbog ove količine novca koji im je na raspolaganju, superinvestitori mogu svojim potezima nagovestiti neke promene tržišnih trendova i mogu nam ukazati na neku poziciju koja je trenutno potcenjena i predstavlja dobru priliku za kupovinu. Međutim, istakao bih da ne bi trebalo da ulaziš u neku poziciju samo zato što je neko od poznatih ušao u tu poziciju, ali njihovi potezi mogu poslužiti kao dobra polazna osnova za istraživanje kompanija koje mogu biti potcenjene.

E sada, svi znamo da su investicioni potezi nešto što se uglavnom čuva u tajnosti, i može se postaviti pitanje – kako to da su podaci o investicijama ovih superinvestitora uopšte dostupni? Odgovor leži u činjenici da ovi investitori ne kupuju akcije kao fizička lica, već preko investicionih fondova i društava koje poseduju, a ti fondovi imaju obavezu da dostave dokument koji nosi oznaku 13F američkoj komisiji za HoV ili SEC skraćeno. Ono što bih istakao jeste činjenica da postoji kašnjenje u objavljivanju podataka, pošto postoji rok od 45 dana od kraja kvartala da se podnese formular o izvršenim transakcijama. Čisto da imate i ovo na umu kada posmatrate ove podatke.

Imaš pitanje ili komentar?

    Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

    Postovi po kategorijama