Da li je diverzifikacija uvek dobra?

Hajde da krenemo od osnovnog pojma, a to je diverzifikacija. Diverzifikacija je tehnika pomoću koje investitori smanjuju rizik tako što svoj kapital investiraju u različite finansijske instrumente, industrije ili u druge imovinske klase. Cilj diverzifikacije je da postigne maksimalne prinose pomoću investiranja u raznovrsne instrumente koji će različito reagovati na jedan isti događaj. Iako u načelu deluje sjajno, ukoliko bismo pitali 10 investitora koliko različitih pozicija treba imati u portfoliju, vrlo je verovatno da ćemo dobiti 10 različitih odgovora.

Ukoliko malo pogledaš moje prethodne snimke, videćeš da sam ja zagovornik investiranja u ETF-ove koji prate široko diverzifikovane indekse. Ovo znači da mi investiramo u jednu virtuelnu korpu u kojoj se može nalaziti i na hiljade akcija, što se u neku ruku može smatrati perfektnom diverzifikacijom. Međutim, da li je ovo baš uvek dobro, pogledajmo u videu ispod šta kaže Warren Buffett!

Hajde da vidimo koje su ključne stvari koje je Buffett rekao u svom izlaganju:

  • Ukoliko ne želiš ili ne znaš da analiziraš kompanije, čitaš izveštaje i analize, onda je investiranje u ETF-ove savršena odbrana od neznanja i od nenamernih grešaka
  • Međutim, ukoliko si ti pasionirani investitor, koji zna da analizira kompanije i dobro prepoznaje šanse, onda ima mnogo više smisla da tvoj portfolio ne bude diverzifikovan, već da svoj kapital investiraš u mali broj dobro odabranih kompanija

Zbog toga je moja preporuka za sve početnike u svetu investiranja da krenu sa ETF-ovima, zato što oni nose manji rizik od gubitka, a u međuvremenu, ukoliko se odlučiš da se detaljnije edukuješ o investiranju, možeš dodatno unaprediti svoje znanje i tek nakon toga možeš krenuti sa investiranjem u individualne kompanije.

Imaš pitanje ili komentar?

    Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

    Postovi po kategorijama