Kako izabrati dividendnu akciju - Chowder pravilo

Čitajući tekstove o investiranju i dividendama sam naleteo na jedan zanimljiv tekst koji mi se svideo i koji sam odlučio da podelim sa vama. Danas ćemo pričati o tome kako birati dividendne akcije za svoj portfolio ukoliko nam je cilj da što pre maksimizujemo prihode od dividende i što pre osetimo značajniji efekat kamaćenja kada budemo te dividende reinvestirali. Da ne dužim sa uvodom, u današnjem videu ćemo pričati o Chowder pravilu.

I eto, to bi bilo to što se tiče prinosa  i mojih investicionih aktivnosti tokom prvog kvartala, koji je bio poprilično nestabilan i nepredvidiv, a kako stvari stoje, izgleda da će nam cela ova godina biti takva, ali nam to svakako ostaje da vidimo. Moja preporuka je da u ovom periodu ne treba eksperimentisati sa investicijama, već da treba investirati u generalne indekse i u proverene kompanije sa jakim konkurentskim prednostima i stabilnim profitima.

Ovo pravilo nam daje uputstvo kako možemo na lak način proceniti da li je akcija neke kompanije dobra za naš portfolio. Prvo treba da izračunamo pokazatelj koji ću ja nazvati X:

Hajde da objasnimo ove pokazatelje na jednom primeru, evo ja ću uzeti kompaniju Ahold Delhaize kao primer, mislim da nam je svima poznata ova kompanija i da je ne treba posebno predstavljati. Trenutni dividendni prinos ćemo izračunati kao 0.95 / 28.96 = 3.3%, dok ćemo stopu rasta dividende u poslednjih 5 godina izračunati kao (0.95 / 0.63)1/5-1 = 8.5%. I sada možemo da izračunamo X tako što ćemo sabrati ova dva procenta i dobićemo 11.8%.

Kada smo izračunali X, sada možemo da primenimo pravila koja je autor napisao:

  • Ukoliko je trenutni dividendni prinos iznad 3%, tada treba da targetiramo X koji je iznad 12%
  • Ukoliko je trenutni dividendni prinos ispod 3%, tada treba da targetiramo X koji je iznad 15%
  • Ukoliko posmatramo kompaniju iz sektora Komunalnih usluga, tj. Utilities sektora, tada treba da targetiramo X koji je iznad 8%

E sada, ja ne investiram u Utilities sektor, a ovaj drugi deo sa 15% mi se čini malo prevelik, tako da ću ja sebi postaviti univerzalno pravilo da targetiram samo one kompanije koje imaju X preko 12%, nekako mi se to čini potpuno razumno.

I sada kada znamo postupak i znamo kriterijum odlučivanja, sada znamo da kompanija Ahold Delhaize za nijansu ne zadovoljava naš kriterijum, a ukoliko bismo želeli da je uključimo u naš portfolio, morali bismo da sačekamo pad cene akcije na 27.14 EUR i tek tada bi se akcija uklopila u ova naša pravila.

Ono što je meni lično zanimljivo, jeste da možemo i grafički prikazati ovo pravilo, i to pomoću jednog ovakvog grafikona, gde ćemo na jenoj osi imati dividendni prinos, a na drugoj osi stopu rasta dividende. I sada možemo da povučemo jednu liniju kojom ćemo spojiti broj 12 na obe ose i tako ćemo doći do kriterijuma – sve što je desno od linije je prihvatljivo, a sve što je levo od linije ne zadovoljava naše kriterijume. Ako bismo prikazali kompaniju Delhaize na ovoj matrici, ona bi bila ovde negde otprilike, vrlo blizu prelasku u zonu kupovine.

I eto, toliko o ovom zanimljivom pravilu za kupovinu dividendnih akcija, više informacija možeš pogledati u videu, a ja ću ga sigurno koristiti prilikom kupovine akcija za svoj portfolio, ali čisto kao još jedan filter kroz koji ću propuštati kompanije, pa ako neka kompanija zadovolji kriterijum, onda nastavljam dalje sa čitanjem izveštaja i dubljom analizom.

Imaš pitanje ili komentar?

    Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

    Postovi po kategorijama