Zašto mi se ne sviđa što Musk kupuje Twitter?

Mislim da već i vrapci na grani znaju da Musk kupuje kompaniju Twitter za oko 46 milijardi dolara. Iako je većina svetskih medija prenela ovu vest, retko koja medijska kuća se pozabavila načinom na koji Musk želi da izvrši ovu transakciju. A kao velikom zaljubljeniku i akcionaru kompanije Tesla, ovo mi se ni malo ne sviđa. Odmah da napomenem da današnji tekst neće biti ispraćen videom, tako da se nadam da ste spremni za malo čitanja. 🙂

Šta je LBO i zašto je loš?

Cifra od 46 milijardi dolara uopšte nije mala i čak ni bogataš kao što je Elon Musk nema ovu količinu gotovine koja mu „leži“ pod rukom. Zbog toga će Musk kupiti Twiter u procesu koji se zove Leveraged Buyout (skraćenica LBO). Ovaj termin označava kupovinu neke kompanije uz upotrebu značajne sume pozajmljenih sredstava. Da bi došlo do ove pozajmice, (pravno ili fizičko) lice mora obezbedi i određenu zalogu, tj. garanciju da će takav kredit biti vraćen bankama kreditorima.

I upravo kod ovog postupka stavljanja u zalogu nastaje problem, zato što u postupku zaduživanja Musk planira da iskoristi imovinu kompanije Tesla za garanciju dela kredita koji uzima. Na osnovu prijava Američkoj Agenciji za HoV (SEC) možemo napraviti pregled kako Musk planira da finansira kupovinu Twittera i to bi izgledalo ovako:

Twitter Financing

Glavni problem u celoj priči leži u tome što je kao garanciju za ovu transakciju Musk založio i svoje akcije u kompaniji Tesla u vrednosti od oko 12.5 milijardi dolara. Ovaj potez stvara dodatnu komponentu rizika koju ja kao investitor u Teslu apsolutno ne želim. Twitter bih nazvao „mrtvim konjem“ i smatram da su izuzetno niske šanse da Musk uspe da uradi nešto konkretnije sa ovom kompanijom. Ako dođe do nekih trzavica ili stvari krenu po zlu, skoro je izvesno da će Musk morati da prodaje svoje akcije u Tesli, što će stvoriti veliki prodajni pritisak i vrlo verovatno oboriti cenu akcije Tesle.

Ono što takođe ne treba zaboraviti jeste da Musk sa sobom nosi veliki autoritet i sposobnost rešavanja problema, tako da ja kao investitor u Teslu apsolutno ne želim da Musk sada svoju pažnju posvećuje Twitteru. Svaki sat posvećen upravljanju Twitterom je sat manje koji je posvećen Tesli, i to mi se apsolutno ne sviđa.

Transakcija iz perspektive Twitter-a

Kao što sam već napisao iznad, smatram da je Twitter kao kompanija čist promašaj. Bez nekih super inovativnih rešenja, o nekim nadolazećim inovacijama tek da ne govorimo. Akcionari i upravni odbor Twittera su odavno otpisali svoju investiciju, sa obzirom na sve gore navedeno, a Muskova ponuda je došla kao pojas za spasavanje u vreme oluje. Kao što možemo videti na grafikonu ispod, cena akcije Twittera oslikava duge periode stagnacije uz povremene padove, tako da je ovo idealan trenutak da se izađe iz ove pozicije uz kakvu-takvu dobit.

Ukoliko uzmemo cenu na zatvaranju berze na dan IPO-a, koja je bila 41.65$, vrlo lako možemo izračunati da su akcionari ove kompanije za nekih 9 godina držanja ove akcije ostvarili prinos od oko 17.4%, što naravno nije ni blizu nekog tržišnog proseka. Naravno, treba naglasiti da Twitter nije isplaćivao dividendu, tako da je promena cene akcije bila jedini izvor prinosa za sve akcionare.

Ukoliko ovaj prinos uporedimo sa prinosom ETF-a koji prati indeks S&P 500, videćemo da je investicija u ETF donela vrlo lep prinos od oko 200%, tako da tek sada možemo da steknemo sliku koliko je Twitter zapravo bio loša investicija.

Kada se ovako pogleda, nije ni čudno što je upravni odbor Twittera pristao da se kompanija proda Musku po poprilično lepoj ceni, i ja bih uradio isto kada bih bio u njihovoj poziciji. Samo neka mučenje što pre prestane.

Imaš pitanje ili komentar?

    Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

    Postovi po kategorijama