The Walnut Fund - kako izvršiti uplatu?

Danas (ponovo) pričamo o Walnut Fund-u, koji je po mom skromnom mišljenju jedna od boljih “alternativnih” investicija trenutno na tržištu. Investitori su shvatili da je potrebno diverzifikovati svoje investicije, a idealan način za postizanje  je i investicija u poljoprivredu. Oni sa većom količinom kapitala mogu odlučiti da kupe zemljište direktno i krenu sa poljoprivredom, dok većina investitora sa malo raspoloživog kapitala (među kojima sam i ja) mora da traži fondove koji će organizovano prikupljati sredstva i ulagati u poljoprivredu.

Ukoliko te interesuje investicija u orahe, još uvek nije kasno da svoju registraciju i rezervaciju izvršiš putem OVOG linka. Ono što moram da naglasim, jeste da je Walnut Fund tim već u intenzivnoj potrazi za adekvatnim zeljištem na kojem će biti zansnovana plantaža, tako da savetujem da svoju rezervaciju i uplatu izvršiš što pre, kako bi tvoja stabla bila zasađena tokom ove godine. Ukoliko i dalje postoje neka pitanja, slobodno pogledaj video ispod u kojem se detaljnje priča o Walnut Fund-u:

Koje opcije imamo

Recimo da ste iskoristili link iz uvoda i da ste rezervisali svoja stabla. Sada je došao red da izvršimo uplatu sredstava, i kao i uvek, ideja nam je da “prođemo” što jeftinije prilikom ovog transfera. Ekipa iz Walnut Fund-a se potrudila da nam najrazličitije moguće opcije, pa tako nam na raspolaganju stoje:

  1. Direktan transfer iz banke – koji košta u zavisnosti od Tarifnika banke u kojoj imate račun. Dodatno, pojedine banke su pravile problem sa plaćanjem, tako da su pojedini klijenti morali da štampaju “fakturu” koju su dobili na mail prilikom potvrde rezervacije
  2. Paypal transfer – svoju rezervaciju možete platiti i ovim putem, međutim, naknade su nešto veće
  3. Plaćanje kriptovalutama – čini mi se da su ovde najveće naknade, ali je lepo da postoji kao opcija
  4. Plaćanje putem servisa kao što su Payoneer, Wise i Revolut, koji su ubedljivo najjeftiniji i o ovom načinu plaćanja ćemo danas pričati.

Hteo bih samo da se osvrnem na plaćanje putem Paypal-a ili kriptovaluta, sa obzirom da ovde postoji potencijalni problem vezan za poreze. Sa obzirom na nedorečenosti poreskih propisa, (koliko znam) nije definisano da li se prebacivanje kriptovaluta u Fond smatra “prodajom” i de-facto nastankom poreske obaveze na kapitalnu dobit. Sa druge strane, u slučaju da investiciju plaćate putem PayPal-a, može se postaviti pitanje da li ste na ta sredstva platili poreze ili kakvo je poreklo tih sredstava u globalu. Zbog toga mislim da je transfer iz banke ili plaćanje putem Payoneer/Wise servisa lako, zato što je lako dokazivo da je investicija izvršena novcem na koji je plaćen porez i čije se poreklo zna.

Kako izvršiti uplatu putem Wise servisa

Prvi korak ukoliko nemate nalog na ovom servisu jeste da ga napravite. Slobodno možete iskoristiti OVAJ link i izvršiti registraciju unošenjem Vaših podataka. Kada završite sa registracijom, vaš nalog će izgledati kao na slici ispod. Sada možemo da pokrenemo transfer sredstava tako što ćemo kliknuti na zeleno dugme “Send money” u gornjem levom uglu.

I sada smo ušli u proceduru prenosa, prvi korak je da izaberemo izvor odakle ćemo “povući” novac. Kao što se vidi na slici, ja imam opciju da iskoristim sredstva koja već imam na Wise nalogu (ova donja opcija; i tu se može javiti problem kao sa PayPal-om ili kriptovalutama), a mogu da izaberem i transfer koji će preuzeti novac sa mog računa u banci. Znači, biramo prvu opciju.

Pre nego što nastavimo dalje, treba da odlučimo u kojoj valuti ćemo prebaciti novac. Većina nas raspolaže sa eurima i nekako nam je euro lakši za rukovanje, tako da ću pretpostaviti da želimo da finansiramo našu investiciju u eurima. Hajde samo da otvorimo novi tab u browseru i izračunamo koliko novca treba da prebacimo. U Google pretraživač možemo ukucati “eur usd fx rate” i putem te pretrage ćemo doći do aktuelnog kursa. Ovim kursom ćemo podeliti iznos od 1,500$ i dobićemo da treba da uplatimo 1,415€ (1,500/1.06).

I sada znamo koliko novca treba da prebacimo i možemo se vratiti na tab u kojem nam se nalazi Wise. Biramo da želimo “Same currency” transfer, tj. da se transfer izvrši bez konverzije. Biramo valutu EUR i upisujemo iznos koji smo dobili deljenjem 1,500$ i deviznog kursa na dan kada vršite uplatu. Kao što se vidi na slici ispod, nakon što sam uneo iznos od 1,415€, platforma je izračunala proviziju od 6,17€, što je poprilično pristojno. I na kraju imamo izračunato da će sa računa u banci biti skinuto 1,421.17€.

Nakon što smo kliknuli na Continue, sada nas platforma pita kome šaljemo novac. Izabraćemo polje Business or charity, kao što je označeno na slici ispod:

Sada dolazi možda i najteži deo ovog procesa, a to je unos podataka primaoca sredstava, tj. Walnut Fund-a. Prilikom potvrde rezervacije ste dobili mejl sa svim podacima, tako da iz njega možete vrlo lako kopirati sve potrebne informacije. Kada završite, prozor bi trebalo da izgleda ovako (preporučujem da kopirate, a ne da prekucavate, čisto zbog smanjenja mogućnosti nastanka greške):

I nakon što smo kliknuli na Confirm, otvara nam se pregled celokupne transakcije koju želimo da izvršimo. Ostao je još jedan bitan korak, a to je da u polje “Reference” ubacimo broj koji smo dobili prilikom registracije u fond:

Ukoliko ste u nedoumici, to je ovaj broj ovde:

I sada konačno dobijamo mogućnosti za izbor načina plaćanja. U zavisnosti od vrste platne kartice, biramo debitnu ili kreditnu karticu i idemo na Continue to payment.

I ovaj naredni prozor mislim da nema potrebe da Vam objašnjavam, treba uneti podatke sa kartice, baš kao i prilikom svake online kupovine. I nakon unosa podataka, idemo na zeleno dugme Pay. I ovime je proces okončan.

NAPOMENA: Pojedini ljudi su se javljali sa informacijom da su im naknade prilikom ovog servisa abnormalno visoke zbog pojave dodatne naknade koja se pojavila nakon unosa broja kartice. Najverovatnije Wise servis ne sarađuje baš sa svim bankama i svim tipovima kartica, tako da postoji mogućnost obračuna dodatnih naknada (kao na slici ispod). U ovom slučaju, naknada od 50-ak EUR je poprilično visoka i možda bi bilo bolje lično otići do banke i tim putem izvršiti transfer.

Zaključak

I toliko za danas, ja sam svoju uplatu izvršio i sa nestrpljenjem čekam vesti iz Walnut Fund-a. Nadam se da će ovaj projekat biti uspešan i da će biti samo jedna u nizu plantaža koje će ovaj tim zasnovati.

Svoju registraciju i rezervaciju u Walnut Fund možeš izvršiti putem OVOG linka.

Svoju registraciju i rezervaciju na Wise možeš izvršiti klikom na OVAJ link.

Imaš pitanje ili komentar?

    Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

    Postovi po kategorijama