Štek štednja i avista račun

Kao što možete videti u naslovu, u današnjem videu ćemo se baviti ocenjivanjem Štek štednje, jednog vrlo interesantnog kreditno/štednog proizvoda, a malo ćemo pričati i o nekim mojim potezima koje sam povukao tokom prošle nedelje. Ukoliko želiš, možeš pogledati i video na ovu temu:

Recenzija Štek štednje

Hajde da krenemo od samog početka, šta je uopšte Štek štednja? Štek štednja je interesantan proizvod zato što u isto vreme kombinuje i kredit i štednju, a sve u cilju da korisnika ovog proizvoda nauči da štedi svakog meseca. Ovo funkcioniše jednostavno – korisnik prvo zakazuje termin i odlazi u jednu od filijala. Zatim se podnosi zahtev za beskamatni kredit u iznosu od 24,36 ili 48 hiljada dinara i taj kredit je u trajanju od 12 meseci. Kada se kredit odobri, on se automatski oročava na period od godinu dana. Ovo znači da će korisnik plaćati 2,3 ili 4 hiljade dinara mesečno tu ratu kredita, a kada prođe godinu dana, korisnik dobija ceo ulog + 12.5% kamate, što je poprilično atraktivno za jedan bankarski proizvod. Detaljniji pregled ovog proizvoda možeš pogledati ispod:

E sada, sa obzirom da je cela konstrukcija pomalo čudna, mnogima se činilo da je sve ovo neka prevara, zbog čega sam odlučio da lično probam sve ovo i vidim o čemu se tačno radi. Pa hajde da vidimo kakvi su utisci:

  • Kao prvo, proces otvaranja štek štednje, tj. odobravanja beskamatnog kredita može da potraje, tako da je savet da onog dana kada odete da otvarate ovaj račun ne planirate ništa drugo. Ovde bi sigurno moglo nešto da se unapredi, sa obzirom da klijenti dolaze na osnovu zakazanog termina, sigurno bi neka dokumentacija mogla da se prikupi unapred
  • Drugo zapažanje je da klijent nema pregled koliko je rata uplatio i gde je u celom postupku. Iako se banka potrudila da šalje podsetnike za uplatu rate kredita na Viber, ne postoji nikakva web stranica na kojoj korisnik može da vidi dokle je stigao sa ratama, kada mu dospeva sledeća rata i sl. Ovde je savet da obavezno vodite evidenciju, inače ćete izgubiti orijentaciju. Takođe, dešavalo se u nekim mesecima da Viber podsetnik uopšte ne stigne, tako da savetujem da se ne oslanjate puno na njega. Dobra stvar je što možete da uplatite ratu kada hoćete, tako da sam ja plaćanja vršio čim dobijem platu, tako da nisam mogao da zaboravim.

I na kraju, da li je ovaj proizvod dobar? Jeste, moja ocena bi bila 8/10, samo zbog ovih sitnijih nedostataka i predloženih poboljšanja o kojima sam pričao. Sve rate sam uspešno uplatio i na kućnu adresu sam dobio pismo da je kredit uspešno vraćen, a samim tim i Štek aranžman završen. Potom sam otišao u filijalu i uz ličnu kartu mi je novac isplaćen. Tako da, sve u svemu, mislim da je ovaj proizvod dobar za sve one koji nemaju naviku da štede, sa obzirom da će se na ovaj način stvoriti navika da se novac izdvaja baš svakog meseca. A naravno, 12,5% kamate je odlična nagrada koja je tu kao dobar motivator.

Avista račun

E sada, hteo bih da iskoristim priliku i da podelim sa vama neke svoje planove sa ovim novcem. Ja sam ovo zamislio da mi bude dopuna Fondu za Crne Dane ukoliko sve ispadne kako treba. Sa obzirom da je sve u redu, ja ove 54,000 dinara neću podići i potrošiti, već sam pronašao nešto gde ću prebaciti svoj novac. I za divno čudo, opet se radi o istoj banci.

Naime, istraživanjem sam došao do podatka da 3 Banka nudi takozvani avista račun u dinarima, sa poprilično atraktivnom kamatnom stopom od 3% na godišnjem nivou za iznose veće od 10,000 dinara, a manje od 1,000,000 dinara. Ovaj račun funkcioniše tako što se kamata pripisuje glavnici na mesečnom nivou, a novac možemo da uplaćujemo ili podižemo kada god poželimo, tj. on nije zaključan kao kod tradicionalnog oročenja. I ono što je jako bitno, ovaj račun je osiguran od strane Agencije za osiguranje depozita do iznosa od 50,000 evra.

E sada, hteo bih da se pozabavim malo sa obračunom efektivne kamate, pošto mislim da tu može biti nejasnoća. Račun je postavljen tako da od 0-10.000 dinara nema kamate, od 10,001 do 1,000,000 dinara kamata iznosi 3%, a preko 1,000,000 dinara kamata iznosi 1% posto. Ovo znači da najveću efektivnu kamatu dostižemo kada imamo 1,000,000 dinara na ovom računu, i tada će ona iznositi 2.97%. I kao što možete videti na slici, kada iznos na računu pređe 10,000 dinara, efektivna kamata raste sa svakim uplaćenim dinarom do 1,000,000 dinara. Čim pređemo milion, efektivna kamata kreće polako da pada.

Ono što je moj plan jeste da uplaćujem svakog meseca po malo novca na ovaj račun, pa kada dostignem nekih 300-400 hiljada dinara, da deo prebacim na berzu i kupim nešto atraktivnije. Verovatno će mi trebati puno vremena, ali polako, uz dejstvo kamate i mojih uplata će taj momenat relativno brzo doći.

Imaš pitanje ili komentar?

    Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

    BuyBitcoinswithVisaMcCard

    Postovi po kategorijama