Minusi na sve strane

Ono što bih odmah hteo da kažem, jeste da će ovaj tekst po prvi put pokazati slučaj u kojem je moj portfolio ostvario gubitak od početka godine. Mislim da je potrebno da između nas postoji otvoren odnos i da je potrebno da vam pokažem i ovakve slučajeve kada ostvarim gubitak od investiranja. Tačnije, da budem precizniji, radi se o nerealizovanom gubitku, moje pozicije su u crvenom, ali ih i dalje nisam prodao i zbog toga postoji šansa da se ovaj nerealizovani gubitak eventualno pretvori u profit sa protokom vremena.

Ono što se pokazuje kao neka zakonitost kod svakog pada berze, bilo da se radi o akcijama ili kriptu, jeste da se u ovo vreme naglo gubi interes investitora. Naravno, svi su uplašeni zbog krize i pada berze i svi čekaju da vide dokle će pad ići. A upravo to može biti fatalna greška i smatram da prosečan dugoročni investitor ne bi trebalo da pokušava da pogodi tajming kada će berza dostići dno, već da je mnogo bolje konstantno investirati. Nego, hajdemo na pregled prve polovine godine:

Da krenemo prvo od pregleda opšteg tržišta. Sigurno već znate iz vesti da situacija u svetu nije baš najsjajnija od početka godine, a to se naravno odražava i na berzu i investicije. Neki od negativnih faktora su:

 • Inflacija
 • Rast cene energenata
 • Prekidi u lancima snabdevanja
 • Prehrambena kriza i
 • Zatvaranja zbog epidemiološke situacije u nekim delovima sveta.

Kombinacija ovih faktora nam je donela situaciju u kojoj su američki S&P 500 i nemački DAX 30 pali oko 21%, verovatno najveći pad od svih indeksa je ostvario NASDAQ sa gubitkom od oko 30%.

Jedno od zanimljivih stanovišta na koje sam naišao u stranoj literaturi jeste da akademici posmatraju recesiju kao neku vrstu „čistilišta“ koje eliminiše loše kompanije, a iz kojeg dobre kompanije izlaze još jače. Ono što je pogotovo problematično, jeste da periodi visoke inflacije i povećanja kamatnih stopa nisu baš blagonaklone prema mladim kompanijama, koje možda i imaju potencijala, ali u ovom trenutku nisu profitabilne. A sećate se onog dela iz fundamentalne analize, što su prihodi kompanije dalje u budućnosti, to oni manje vrede kada se diskontuju u sadašnji trenutak.

Mislim da će veliki problem nastati kod onih investitora koji su krenuli sa investiranjem pre godinu-dve, sa obzirom da su u tom periodu upravo bile atraktivne kompanije koje nisu bile profitabilne ili su jedva bile profitabilne. A sada te kompanije trpe najveće gubitke i poprilično je neizvesno šta će biti sa njima.

Moj portfolio

E sada, što se tiče mojih prinosa, mislim da svi znate da je većina mog portfolija investirana u široko diverzifikovane ETF-ove i da zbog toga apsolutno nije iznenađenje da sam zabeležio negativne prinose tokom prve polovine godine. Grafikon možete videti na ekranu, moj portfolio je zabeležio gubitak od oko 19%, dok je S&P indeks ostvario gubitak od oko 14%.

Ova razliku između prinosa mogu pripisati dejstvu 2 faktora:

 • Prvi je pad vrednosti akcija Tesle od oko 44%, pre svega usled problema u Kini, gde je fabrika u Šangaju prinudno bila zatvorena zbog epidemioloških mera, i
 • Zbog pada vrednosti kriptovaluta, koje su mnogo oštrije pale od akcija. Iako su kriptovalute poprilično mali deo mog portfolija, njihov drastičan pad je uticao na moj portfolio.

Ono što moram da napomenem, jeste da sam ja i pored ovog pada nastavio da kupujem akcije i ETF-ove kao da se ništa ne dešava. Jednostavno, ne pokušavam da pogodim tajming za investiciju, već smatram da ću čestim kupovinama spustiti prosečnu kupovnu cenu dok traje ovaj period recesije.

I još jedan podatak koji me baš raduje, jeste činjenica da moji prihodi od dividende baš lepo rastu i da je drugi kvartal bio najbolji kvartal do sada. Naravno, prilikom investiranja nije dobro gledati samo prihod od dividende, već treba gledati ukupan prinos, tj. i prihod od dividende i promenu cene, čisto da napomenem da ne zaboravite.

I eto ljudi moji, toliko za današnji tekst, nadam se da sam uspeo da vam dočaram da ništa od ovoga nije smak sveta i da će se sve kad-tad oporaviti i doči na svoje mesto. Ono što je problematično jeste da recesija služi kao čistilište, gde određeni procenat kompanija jednostavno ne preživi recesiju. Zbog toga je prepouka investirati u proverene, velike kompanije ili u ETF-ove, ali to je tema za neki drugi put.

Imaš pitanje ili komentar?

  Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

  Postovi po kategorijama