Apple-ovo predavanje kako
iskoristiti keš reserve

Svi znamo da je Apple jedan od vodećih proizvođača tehnoloških proizvoda kao što su iPhone, iPad i MacBook. A kada dobar hardver uparite sa izuzetnim softverom i fantastičnim ekosistemom dodatnih usluga i dodatnog sadržaja, dobijate kompaniju koja je lider u svojoj oblasti. A lideri „prave“ novac. Mnogo novca. Pogledajmo samo prihode i tokove novca koje je ostvario Apple od 2009. godine (grafikoni preuzeti sa sajta Hypercharts):

I kada uzmemo u obzir sve pokazatelje, potpuno je jasno da Apple iz godine u godinu zarađuje sve više novčanih sredstava (pokazatelj Free Cash Flow). Prema modernoj teoriji finansijskog menadžmenta, Free Cash Flow se može koristiti za: 1) isplatu dividende, 2) otplatu dugova, 3) reotkup sopstvenih akcija, 4) ulaganje u razvoj novih projekata i 5) akvizicije drugih kompanija. I Apple je i ovde poprilično racionalno pristupio zadatku stvaranja dodatne vrednosti za akcionare na poreski najoptimalniji način, te se odlučio za reotkup sopstvenih akcija (ali to je priča za neki drugi tekst). Ali i tu postoji jedan problem koji se može smatrati „slatkom mukom“, a to je da novac od operativnih aktivnosti stiže toliko brzo, da se poprilična količina novca i dalje nalazi u kompanijskim rezervama (oko 190 milijardi USD na kraju 2021. godine):

I postavlja se pitanje, šta uraditi sa ovolikim kešom? Isplata dividende nije poreski optimalna, dugova baš i nema toliko (a u zavisnosti od visine i vrste kamatne stope je možda i dobro biti malo zadužen), novih akvizicija baš i nema toliko (barem onih koje imaju poslovnog smisla). Rešenje je ulaganje u interne projekte, i to ne bilo kakve projekte, već one kojima se kompanija nije bavila, a poprilično je kapitalno intenzivna.

Reč je o polju finansijskih pozajmica, tj. o „kupi sada, plati kasnije“ uslugama. Kako je rečeno prilikom prezentacije developerima Apple servisa (Apple’s developer conference), Apple će formirati potpuno novi sektor unutar kompanije koji će se baviti proverom kreditne istorije korisnika i na osnovu analiza odobravati kratkoročne kredite, i sve to unutar Apple ekosistema, bez puno peripetija i administracije za krajnjeg korisnika. Sa nekim od narednih ažuriranja iOS operativnog sistema će se pojaviti opcija „Apple Pay Later“, pomoću koje će korisnik moći da podeli iznos kupljenih dobara na 4 jednake rate ili na 6 narednih nedelja.

Apple se u ovom projektu udružio sa Mastercard-om i Goldman Sachs-om, koji će pružati tehničku podršku, i ovim potezom „udara“ na poslovne banke, ali i nešto mlađe fintech kompanije kao što su Square i Paypal koje u svojoj ponudi imaju opciju kratkoročnih kredita. Apple na ovaj način uvodi usluge kratkoročnog kreditiranja u svoj ekosistem, obogaćuje svoju infrastrukturu i kreira vrlo zanimljiv izvor dodatnih prihoda sa vrlo visokom profitnom maržom. Jedina loša strana je što će ova usluga biti omogućena samo na teritoriji SAD u inicijalnom periodu.

Imaš pitanje ili komentar?

    Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

    Postovi po kategorijama