Šakira i poreska rezidentnost – mala lekcija

Kako prenosi novinska agencija Reuters, Šakira je ovih dana saznala da određivanje poreske rezidentnosti ne prepoznaje pristup „Whenever, Whereever“ (naziv njene pesme; u prevodu – bilo kada, bilo gde). O čemu se tačno radi? Španski državni tužilac je zatražio zatvorsku kaznu od osam godina za kolumbijsku superzvezdu Šakiru zbog utaje poreza u vrednosti od 14.5 miliona evra. Kako se navodi u tužbi, pevačica nije izmirila obaveze za porez na lični dohodak i porez na imovinu u Španiji u periodu između 2012. i 2014. godine.

Creator: J. Countess  Copyright: 2015 J. Countess
Source: Fox Metro News Creator: J. Countess Copyright: 2015 J. Countess

Glavni Šakirin argument je da ona uopšte nije živela u Španiji u navedenom periodu i da je tada ona bila poreski rezident Bahama, koji su poznati kao poreski raj sa izuzetno niskim poreskim stopama. Sa druge strane, Španska Poreska Uprava tvrdi kako je Šakira ispunila uslov da bude poreski rezident Španije u tom periodu i da je ona provela više od 183 dana u Španiji tokom svake od posmatranih godina. Kako su ovo utvrdili? Analizirali su njene posete frizerima, salonima lepote, zdravstvenim ustanovama koje je posećivala dok je bila trudna, ali i zakup studija za snimanje muzike koji je zakupila u Barseloni. Ukrštanjem svih datuma i analizom njenih troškova su došli do zaključka da je ona više od polovine godine boravila u Španiji, pa je samim tim postala i njen poreski rezident.

Ovaj slučaj je zanimljiv zato što skreće pažnju na važnost poreske rezidentnosti, koja je presudna u određivanju poreskih obaveza prema nekoj državi. Iako Šakira ima Kolumbijsko državljanstvo i pasoš, na osnovu broja dana boravka u Španiji ona ima obavezu prema Španskoj Poreskoj Upravi. Da podsetim, poreska rezidentnost u Srbiji se takođe određuje na osnovu broja dana boravka u Srbiji, i takođe je potrebno da boravite 183 dana ili više u Srbiji da biste bili poreski obveznik.

“Rezidenti Republike Srbije obveznici su poreza na dohodak po osnovu prihoda koje ostvare u Srbiji i u inostranstvu, što je rešenje koje se primenjuje u najvećem broju savremenih država”, objašnjavaju u Ministarstvu finansija, a prenosi portal b92. Ovo je posebno važno sa porastom popularnosti freelance i remote poslovanja, gde je potrebno posebno obratiti pažnju da li našim kretanjem postajemo poreski rezidenti neke druge države u kojoj trenutno boravimo.

A što se tiče Šakire, njen pravni tim je osporio nalaze Španske Poreske Uprave uz tvrdnju da je pevačica postala španski rezident tek 2015. godine. U sredu je Šakira odbila ponudu za nagodbu od strane tužilaštva, tako da je sudski postupak izvestan. Što bi jedna njena pesma rekla – kukovi ne lažu (Hips don’t lie); ne lažu ni dokazi.

Imaš pitanje ili komentar?

    Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

    Postovi po kategorijama