Finansijska biblioteka - oktobar 2022

Sa obzirom da je prvi deo Finansijske biblioteke prošao dobro i da ste mi pisali sa zahtevima da vam predložim još knjiga, red je da napravimo i drugu epizodu ovog serijala. Ono što je zajedničko svim knjigama na ovoj listi, jeste da one uopšte nisu obimne, sa obzirom da ste mi rekli da vam se ne čitaju knjige koje su obimnije od nekih 300 stranica. Tako da vam danas prezentujem male knjige koje su “napakovane” kvalitetnim sadržajem. Kao i uvek, video verzija se nalazi ispod:

Gde kupujem knjige?

Ono što je otežavajuća okolnost, jeste da živimo u državi trećeg sveta gde baš i nemamo dostupnu najnoviju literaturu, ali i za to postoji rešenje. Rešenje koje sam ja našao, jeste da knjige poručujem preko jedne od najvećih knjižara na svetu, a to je Book Depository. Na ovom sajtu se mogu naći baš najnovija izdanja iz svih oblasti, ne samo iz oblasti finansija i investicija, a što je najbolje od svega, dostava u Srbiju je moguća i ona je potpuno besplatna! Jedina stvar je što morate znati engleski, ali mislim da ukoliko želite da investirate globalno i ostvarujete neke pasivne prihode na online platformama, to i nije veliki problem. U svakom slučaju, linkovi do knjiga koje spominjem se nalaze u tekstu, kao i u opisu videa ukoliko gledate na Youtube platformi.

The Little Book of Economics

Tako da, hajde da krenemo sa prvom knjigom, a to je The Little Book of Economics. Ova knjiga će vam dati jedan širi okvir za razumevanje kako ekonomija funkcioniše. Autor knjige je Greg Ip, koji i nije nešto poznat na našim prostorima, ali je on zapravo jedan od vodećih finansijskih novinara i trenutno vrši funkciju glavnog ekonomskog analitičara i komentatora u novinama Wall Street Journal. Ono što se svakako oseti, jeste da je ovo svakodnevno bavljenje ekonomijom omogućilo autoru da na jednostavan i kratak način objasni sve važne termine, koncepte, velike igrače i istorijske događaje.

U knjizi ćete naći objašnjenja koja se tiču inflacije, funkcionisanja centralnih banaka, poreskog sistema, uzroka nastanaka kriza u Americi, globalizacije, uzroka nastanka spektakulrarnog privrednog rasta u Kini itd. Da sada ne otkrivam baš sve, ova knjiga će biti idealan uvod u svet ekonomije za sve one koji nisu ekonomskog usmerenja i koji do sada nisu dolazili u veliki dodir sa finansijama i biznisom. Ako pripadate ovoj grupi, moje mišljenje je da treba da krenete široko, da se upoznate sa glavnim konceptima, pa tek onda da sužavate i specijalizujete svoje znanje. U svakom slučaju, ova knjiga će vam pružiti tu neophodnu širinu da zakoračite u svet ekonomije.

The Little Book That Builds Wealth

Sledeća knjiga o kojoj bih želeo da pričam se zove The Little Book That Builds Wealth i napisao ju je Pat Dorsi, koji je direktor sektora za istraživanje akcija u kompaniji Morningstar, koja se može smatrati najvećim nezavisnim provajderom investicionog istraživanja. Knjiga je poprilično jednostavna, malog formata je i ima „samo“ 224 stranice. Ali su te stranice zaista napakovane kvalitetnim sadržajem. Ono što je po meni interesantno, jeste da ova knjiga može biti interesantna i preduzetnicima, sa obzirom da se u njoj analizira kako nastaje konkurentska prednost u jednoj kompaniji. A upravo to može biti interesantno preduzetnicima koji u ovom trenutku rade na svom biznisu.

Da vas ne držim baš puno u neizvesnosti, autor je svojim istraživanjem otkrio da postoje četiri izvora konkurentske prednosti:

  • Nematerijalna imovina (pre svega intelektualna)
  • Troškovna prednost
  • Troškovi promene dobavljača za krajnjeg kupca
  • Mrežna ekonomija

Ne bih sada puno da pričam o ovim faktorima, zato što bi onda ova knjiga imala dominantnu ulogu u tekstu i videu, ali se nadam da ćete pročitati knjigu i da ćete samostalno moći da saznate detalje. Pogotovo ako ste preduzetnik, ova knjiga je apsolutni pogodak.

The Little Book of Big Dividends

A sada dolazimo do jedne poslastice, tj. do knjige The Little Book of Big Dividends koju je napisao Čarls Karlson. I ova knjiga se uklapa u naš kriterijum neobimnih knjiga sa samo 208 strana, a kao što sam naslov kaže, u njoj se govori o temi ostvarivanja sigurnih prihoda putem dividendi. Kako autor smatra, dividende su odličan izvor prinosa u momentima krize, a takođe mogu biti i odličan izvor ukupnog prinosa – pod uslovom da znate kako da pretražujete kompanije. U ovoj knjizi je autor napravio konkretan plan za sve koji žele da se bave dividendama, a čak nam daje i formulu po kojoj možemo da konstruišemo naš BSD portfolio. U ovom slučaju, BSD znači Big, Safe Dividends.

Ono što se meni sviđa kod ove knjige, jeste da nije okrenuta samo američkim kompanijama kao što je to slučaj kod većine knjiga, već se u njoj spominju i strane akcije, i ETF-ovi pa čak i REIT-ovi (o njima cemo pričati najverovatnije naredne nedelje, tako da mislim da je najbolje da se odmah pretplatite na kanal kako ne biste propustili taj video). Mislim da je ovo jedna nova, drugačija perspektiva za investitore i mislim da je knjiga korisna, čak i ukoliko se ne odlučite da investirate u dividendne kompanije. Naravno, i dalje stoji moje mišljenje da su akumulirajući ETF-ovi poreski najefikasniji vid investiranja, ali ukoliko iz nekog razloga želite da vam gotovina svakog kvartala leže na račun, ova knjiga će vam koristiti.

The Little Book of Valuation

I stižemo do te famozne četvrte knjige koja se zove The Little Book of Valuation. Autor ove knjige je Aswath Damodaran, koji je postao sinonim za valuaciju kompanija. Kao što znate, procena vrednosti neke kompanije zauzima centralno mesto prilikom donošenja odluke o nekoj akciji na tržištu, bilo da se radi o kupovini, prodaju ili nastavku držanja u našem portfoliju. Odmah bih da kažem da je ova knjiga malo naprednija, zato što prolazi i kroz neke računovodstvene koncepte, procene tokova gotovine pa čak i procenu vrenosti opcija. Sa obzirom da se radi o individualnim kompanijama, ovde i dalje ostaje upozorenje da investitori moraju gledati svoj ceo portfolio i izloženost ka riziku, tako da je ovo stvarno malo naprednije štivo. Ali, ko želi da bude ekspert, ovo je nezaobilazna knjiga.

Ono što je lep detalj, jeste da knjiga sadrži studije slučajeva sa konkretnim kompanijama, tako da svi čitaoci mogu i da vežbaju svoje veštine valuacije. Ono što pomalo nema veze sa knjigom, jeste da profesor Damodaran ima i svoj Youtube kanal, a na tom kanalu je pričao o valuaciji kompanija, korporativnim finansijama i statističkim metodama koje su korisne ekonomistima. Čak i ako ne kupite knjigu, obavezno posetite njegov Youtube kanal, zaista je zlata vredan za sve trenutne i buduće investitore.

The Little Book of Market Myths

I za kraj, kao petu knjigu u ovom videu vam predlažem da uzmete The Little Book of Market Myths, čisto da se malo zabavimo za kraj. Knjigu je napisao Ken Fisher, koji je autor jedne od najpopularnijih kolumni u časopisu „Forbes“, a pored ove, napisao je još desetak knjiga iz oblasti investiranja. U ovoj knjizi, on se bavi interesantnim mitovima i zabludama velikog broja investitora, kao na primer da je zlato uvek sigurna investicija ili da visok P/E indikator ukazuje na visok rizik i sl.

Uglavnom, autor uzima jedan po jedan mit i objašnjava kako naša uverenja kroje naše buduće prinose i zašto ne treba uzimati stvari zdravo za gotovo, pogotovo na berzi. A verujem, ukoliko budete pažljivo čitali, da ćete naći i neke stvari koje su se odavno odomaćile i u Srbiji.

I eto ljudi moji, toliko za današnji video, nadam se da ste uživali i da su vam moji predlozi za čitanje interesantni. Ukoliko ste nešto čitali iz prošlog meseca, ili ste možda pročitali nešto od ovih knjiga koje sam danas preporučio, slobodno mi ostavite komentar, baš bih voleo da čujem Vaše utiske i da još malo prodiskutujemo o svemu. Za kraj, ukoliko već niste, obavezno ostavite lajk i pretplatite se na Youtube kanal.

Imaš pitanje ili komentar?

    Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

    Postovi po kategorijama

    BuyBitcoinswithVisaMcCard