Šta su P2P krediti? Scramble recenzija

Sa obzirom da se nalazimo u decembru, slobodno možemo reći da 2022. godina uopšte nije bila dobra za investitore. Sve ono što nam je bilo vetar u leđa tokom prethodnih godina, sada je došlo na naplatu. Visoka inflacija je nastala kao posledica štampanja novca iz prošlosti, velike centralne banke su podigle kamatne stope kao bi se borile sa ovom pojavom, a berze su reagovale negativno. Ako ste ranije investirali u akcije kao što su PayPal, Netflix ili Meta, onda ste tokom ove godine zabeležili gubitak između 40% i 60%, što je poprilično dramatično. Naravno, nisu sve akcije i fondovi zabeležili tako drastične gubitke, ali je sve ukupno stanje poprilično loše.

Međutim, nije baš sve tako sivo, sa obzirom da postoje neke platforme koje mogu doneti lep prinos investitorima. U današnjem videu bih želeo da porazgovaramo o peer-to-peer platformi (u daljem tekstu P2P) koja se zove Scramble, a koja je za mene potpuno novo otkriće.

Pre nego što pređemo na Scramble, hteo bih samo na momenat da se zadržim na tome šta su uopšte P2P platforme i kako investitori dolaze do profita na njima. P2P platforme su zanimljiv način za investitore da plasiraju, tj. bolje reći pozajme svoj novac drugim osobama ili kompanijama. Mi kao investitori dobijamo kamatu sve dok traje zajam i na kraju ugovorenog perioda dobijamo nazad i našu glavnicu. Međutim, kao i kod svakog investiranja, i kod P2P pozajmljivanja postoji rizik da dođe do bankrota zajmoprimca, zbog čega ova vrsta kreditiranja nosi sa sobom i atraktivnije stope prinosa.

Upravo ćemo danas baciti pogled na jednu P2P platformu koja nosi naziv Scramble, a ova platforma je ujedno i sponzor ovog videa, zbog čega sam im izuzetno zahvalan. Kada sam prvi put istraživao ovu platformu, jedna stvar mi je odmah bila interesantna, a to je da se novac ne pozajmljuje samo jednoj kompaniji, već se pozajmice daju grupama start-up kompanija, a ovo virtuelno grupisanje je odličan način da se koliko-toliko smanji rizik. Ovo me je čak podsetilo i na ETF, sa obzirom da naš novac ne zavisi samo od jedne kompanije.

Što se tiče same platforme, na njoj se trenutno nalazi preko 2,300 registrovanih investitora, plasirano je preko 440,000 eura i 100% kredita je za sada vraćeno na vreme. Ono što je jako bitno, 24 start-upa je već uspešno došlo do potrebnih sredstava i oni se trenutno nalaze u fazi otplate kredita. Ova sredstva kompanije koriste za proširenje svoje proizvodnje, nabavku sirovina i materijala, poboljšanje ambalaže i sve ono što je potrebno za poboljšanje proizvodnje i prodaje.

Što se tiče kompanija kojima je omogućeno da uzimaju novac u zajam, one se biraju na osnovu tri parametra:

  • Potencijala biznisa i procenjene buduće profitabilnosti
  • Pravne sigurnosti i
  • Profila osnivača kompanije

Ono što je jako bitno, čak i osnivači kompanija imaju veliki prioritet da sve ovo uspe, sa obzirom da je njihova buduća zarada, koja ne mora biti nužno od trenutnog start-apa, zapravo garant da će novac biti isplaćen, što je meni vrlo zanimljivo. Takođe, kao vid dodatne sigurnosti, i platforma Scramble investira do 20% svog kapitala u svakoj rundi, tako da su svi u istom čamcu što se kaže.

Kada smo već tu, kompanije kojima se pozajmljuje su start-up-ovi iz Velike Britanije, a bave se proizvodnjom robe za široku potrošnju. Ideja je da platforma Scramble radi istraživanje za vas, a putem grupisanja nam štede vreme na analizi kompanija i donošenju odluke gde ćemo investirati. Ovakve grupe će se na platformi pojavljivati svakog meseca, a investitori će uvek moći da biraju u koju grupu žele da ulože. Grupe će uvek biti podeljene na jednu koja će biti manje rizična ali i nešto manje profitabilna, i drugu koja će biti rizičnija, ali i profitabilnija.

Zaključak

Uglavnom, to bi bilo to što se tiče Scramble P2P platforme, proces registracije možete videti na snimku, a ono što se meni sviđa je to što je platforma pregledna i laka za upotrebu, tako da mislim da bilo ko može da investira. Naravno, preporuka je da prvo uradite analizu i vidite da li vašem ukupnom portfoliju uopšte trebaju P2P krediti, a ukoliko se ispostavi da vam trebaju, Scramble je solidno rešenje.

Kao i uvek, moram da naglasim da i ovde postoje rizici, iako platforma ima stopostotni učinak do sada, uvek je moguće da neki zajmoprimac bankrotira i da dođe do smanjenih isplata kamate i ugroženog vraćanja glavnice. Uglavnom, to bi bilo to, nadam se da vam je tekst bio interesantan, a mi se vidimo uskoro u nekom novom tekstu!

Imaš pitanje ili komentar?

    Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

    BuyBitcoinswithVisaMcCard

    Postovi po kategorijama