Mojih 5 predikcija za 2023. godinu

Sa obzirom da je ovo moj prvi tekst u novoj godini, hteo bih pre svega da vam poželim puno sreće, zdravlja i uspeha u novoj godini, da vam prihodi uvek budu veći od troškova, a da vam štednja bude veća nego što ste planirali.

Sa obzirom da je ovo prvi tekst/video u novoj godini, red je da malo analiziramo situaciju i da pokušam da vam dam neko svoje viđenje stvari i da pokušam da predvidim šta će se desiti u ovoj godini. Sa obzirom da je ovo moje lično mišljenje, mislim da ne moram da vam napominjem da se sa ovim apsolutno ne morate složiti, kao i da ovo nije finansijski savet, već samo moje lično mišljenje šta će se dogoditi tokom 2023. godine.

Investiranje će postati teže

I odmah prvo pa muško, krupna predikcija, i na žalost, poprilično negativna. Zbog zaoštravanja makroekonomske slike, smatram da će investiranje u 2023. godini biti poprilično teže nego do sada, pogotovo ukoliko ste počeli da investirate pre dve godine, tj. u periodu nakon Covid lockdown-a. Tada, da ste vezali sebi povez preko očiju i da ste potpuno nasumično birali kompanije, vrlo verovatno biste bili u plusu. Čak i da ste uložili u neku ludoriju kao što su NFT-jevi, vrlo verovatno biste bili u profitu.

Međutim, bez neke velike najave, žurka se završila, a mnogi su ostali  vlasnici pozicija koje su izgubile preko 90% svoje vrednosti. Naredni period, a 2023. godina će po mom mišljenju biti teža nego ikada za pronalaženje „dobitnih“ pozicija, pogotovo ako trejdujete kratkoročno. Malo je lakše za dugoročne investitore, sa obzirom da oni imaju luksuz da čekaju i da vreme radi za njih. Sva sreća, nisam trejder, tako da imam taj luksuz da uvećavam svoje pozicije i čekam bolje dane.

Zbog ovako teške situacije bih preporučio da se ne zezate sa nekim neproverenim kompanijama, već da ulažete u gigante koji su svakako „na popustu“, kao i da ulažete u široko diverzifikovane ETF-ove, tu mislim da je mogućnost greške minimalna. Nakon investiranja, ako cene na berzama budu stagnirale ili padale, nemojte se sekirati, imate vremena, nećete sutra prodavati, samo budite strpljivi i eventualno kupite još kada budete mogli. Niko ne zna gde će cene akcija biti sutra, ali poprilično sigurno možemo reći da će cene akcija biti više nego danas za deset godina.

Inflacija neće nestati, a kamatne stope neće mnogo pasti

Dolazimo do glavnog otežavajućeg faktora koji će uticati na nas na nekoliko načina, a to je da po mom mišljenju inflacija neće tek tako nestati, smanjiće se, ali će teže ići na dole nego što ljudi očekuju. Zbog ove činjenice, ni centralne banke neće biti u mogućnosti da tek tako obaraju referentne kamatne stope, što će po mom mišljenju značiti da će i kamatne stope za kredite ostati na ovom nivou ili neznatno pasti.

Ovo će kao prvo uticati na nas preko naših troškova, sa obzirom da cene proizvoda u supermarketima neće magično pasti na nivoe od pre godinu dana, što znači da ćemo više trošiti na neke osnovne potrebe, a kao drugo, relativno visoke kamatne stope će značiti visok EURIBOR, što su loše vesti za sve one koji su kreditno zaduženi uz varijabilne kamatne stope.

Ova kombinacija znači i da će nama vrlo verovatno ostati manje novca za investicije i štednju, što su uvek loše vesti. Sa aspekta nas kao pojedinaca, težnja u svakom trenutku treba da bude da nam što više novca ostaje sa strane, a da li ćemo posle taj novac ostaviti u štednji, ili ćemo ga investirati, tu odluku je posle lako doneti kada je novac tu. Na žalost, visoki troškovi će pojesti veliki deo tog slobodnog prostora, sa obzirom da ne vidim da će opšti nivo plata toliko skočiti da pokrije rast naših troškova.

Value kompanije će biti bolja investicija nego Growth

Možda nije jasno iz naslova, hajde samo brzinski da objasnimo šta su Value, a šta Growth kompanije. Ovo nije zvanična definicija, ali bih ja to objasnio ovako: Growth kompanije su kompanije od kojih se očekuje dramatičan rast prihoda i profita u budućnosti, pa samim tim i cene njihovih akcija. Ove kompanije možda nisu profitabilne danas, ali se od njih očekuje značajan rast u budućnosti. Zbog toga što nisu profitabilne danas, ove kompanije su izuzetno zavisne od zaduživanja i kamatnih stopa. Sa druge strane, Value kompanije su kompanije koje već duže vreme postoje, imaju svoje tržišne pozicije, profitabilne su i najčešće isplaćuju dividendu. Njihov procenjeni budući rast je dosta niži, zbog čega se ne očekuje dramatična promena cena njihovih akcija.

Ono što je 2022. godina donela, a što mislim da će se nastaviti u 2023. je patnja Growth kompanija. Kao prvo, visoke kamatne stope će doneti poteškoće u njihovom finansiranju, a pošto ove kompanije nisu profitabilne danas, to će značiti značajno produžavanje čekanja da ove kompanije uđu „u plus“. Alternativno, ove kompanije mogu krenuti da izdaju sopstvene akcije, što će dovesti do razvodnjavanja trenutnih investitora, što će značiti da padaju svi pokazatelji profitabilnosti po akciji, što opet ima za rezultat pad cene akcije. U svakom slučaju, smatram da je pred ovom vrstom akcija teška godina, a ukoliko vam se neka od ovakvih kompanija sviđa, slobodno kupite njene akcije, samo budite spremni da nešto duže čekate bolje dane.

Kripto zima će se nastaviti

I možda nešto što nije neko veliko iznenađenje, mislim da će se kripto zima nastaviti i u 2023. godini, a možda čak i u celoj 2024. godini, eventualno će se situacija poboljšati pred kraj 2024. godine. Međutim, da li ovo znači da treba da prestanete da kupujete, po mom mišljenju jedno veliko NE. Čak štaviše, mislim da bi bilo pametno kupovati u konstantnim intervalima, raditi tzv. DCA (ili Dollar-Cost-Average) i polako gomilati pozicije.

Po mom mišljenju ne treba rizikovati sa nekim neproverenim koinima, već bih se držao Bitcoina i Ethereuma, uz obavezno čuvanje na nekim novčanicima koji nisu povezani sa menjačnicama, čisto kako bi se izbegao gubitak u nekom FTX scenariju. Naravno, ako želite, možete investirati u neke manje koine i vijati neke veće prinose, ali znajte da je u ovom slučaju rizik abnormalan i da u suštini odmah u startu možete da otpišete vaš ulog. Ipak, ukoliko se odlučite za Bitcoin ili Ethereum, budite spremni na strpljenje i čekanje, vrlo je verovatno da ćemo sledeći rast cena čekati možda i dve godine. Čisto da se ne iznenadite.

Doći će do rasta alternativnih investicija

Prošla godina je bila zanimljiva zbog toga što nam je donela i neke zanimljive alternativne investicije. Pod ovim pre svega mislim na Walnut Fund, koji je investitorima ponudio mogućnost investiranja u plantažu oraha sa solidnim potencijalnim prinosom. Zbog činjenice da berzanske investicije neće postići nešto dramatično dobre rezultate tokom ove godine, smatram da će se pojavljivati sve veći broj alternativnih investicija koje će uprkos visokim kamatnim stopama i lošim uslovima na berzi ponuditi solidne prinose investitorima.

Zaključak

I za kraj, ovo nije predikcija, već moj plan, sa obzirom na sve navedeno, mislim da će dividendne akcije i ETF-ovi biti dobar izvor prinosa u 2023. godini. Sa obzirom da će teška makroekonomska situacija biti jak čeoni vetar za rast cena akcija, smatram da će najbolji izvor prinosa biti dividenda. Kao što znamo, dividendu isplaćuju profitabilne kompanije iz svoje neto dobiti, a ako se druga pretpostavka o visokoj inflaciji ispostavi kao tačna, to će značiti da će ove velike, stabilne kompanije podizati cene svojih proizvoda i da će imati iz čega da isplate lepu dividendu.

E sada, biranje pojedinačnih kompanija može biti poprilično unosno, sa obzirom da možete pronaći kompanije sa dividendnim prinosom od preko 6-7%, ali takođe može biti i poprilično rizičan poduhvat, sa obzirom da se može dogoditi da kompanija smanji, pa čak i ukine dividendu. Zbog toga je moj izbor da investiram u dividendne ETF-ove, sa obzirom da oni u sebi najčešće imaju preko 50 kompanija, i čak i da jedna kompanija ukine dividendu, ETF će dobiti dividendu od ostalih kompanija koje sadrži u sebi, zbog čega se značajno smanjuje rizik da vi kao investitor ostanete bez dividende.

Imaš pitanje ili komentar?

    Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

    BuyBitcoinswithVisaMcCard

    Postovi po kategorijama