Zašto investiram?

Danas bih hteo da pričam o mojoj glavnoj motivaciji za početak investiranja, a ova priča neminovno uključuje i naš penzioni fond, tako da se nadam da ću do kraja današnjeg videa uspeti da vas navedem na razmišljanje i neku akciju. Da ne bude sve kritika, pogledaćemo na kraju videa i primer jedne države gde se penzionim fondom upravlja onako kako treba, da kažem domaćinski, tako da se sigurno isplati da ostanete do kraja videa.

Ne znam da li je ovo slučaj kod vas, ali kao mlađeg me investiranje uopšte nije zanimalo. Iako sam išao u srednju ekonomsku školu, smatrao sam da su berze i investiranje „tamo negde daleko“ i da nema potrebe da gubim vreme na te stvari.

Uglavnom, kako sam postajao stariji, sve sam više shvatao da starosna penzija koju svi negde sanjaju zapravo i nije toliko zagarantovana. Srpski PIO fond uopšte nije toliko stabilan kao što bi neko sa strane pomislio, već se delimično finansira iz tekućeg budžeta, što nikada nije dobar znak za instituciju ovog tipa. Evo ukoliko mi ne verujete, obavezno pogledajte insert iz prve epizode serijala o PIO Fondu sa kanala Insajder koji se nalazi u videu iznad.

Kao što smo videli, PIO Fond nema kompletnu evidenciju imovine koju poseduje. A kako mislite da upravljaju imovinom, ako ne znaju ni čime raspolažu? I upravo ovim ljudima mi svakog meseca dajemo deo zarade sa ciljem da oni tim novcem upravljaju i da ga uvećaju kako bi bilo novca i kada se mi budemo penzionisali. A kada pogledate ovaj video, da li vam PIO Fond uliva poverenje?

Dobar primer

E sada, hteo bih da vam pokažem primer kako se upravlja jednim penzionim fondom na primeru Norveške. Već u startu znamo da kod njih nije bilo ratova, nije bilo toliko problema sa migracijama, kao i da Norvežani deo prihoda od eksploatacije nafte iz Severnog mora usmeravaju u ovaj fond,  i upravo na ovom primeru možemo da vidimo kako izgleda kada se jednim fondom upravlja kontinuirano na dobar način.

Pre nego što nastavim, sajt će biti linkovan ispod, pa možete nakon završetka ovog videa samostalno da odete i istražite šta sve ovaj fond poseduje. A poseduje zaista mnogo, oko 1.4 triliona američkih dolara, koji su raspoređeni u akcije, obveznice, nekretnine i infrastrukturu za obnovljivu energiju. Otprilike oko 72% je investirano u akcije, 25% u obveznice, 2.5% u nekretnine i ovo je zanemarljivo četvrto.

I hajde da pogledamo koje kompanije oni drže u portfoliju. Kao što vidimo, ima 9,338 kompanija, a sortiraću ih po vrednosti i vidimo da su tu Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Nestle, TSMC, ASML, zaista giganti. Ako se vratimo nazad i pređemo na obveznice, i opet sortiramo po vrednosti, videćemo da su tu državne obveznice Amerike, Japana, Singapura, Nemačke i svih drugih razvijenih zemalja, kao i korporativne obveznice nekih od najvećih banaka na svetu ako učitamo još pozicija. A ukoliko se vratimo nazad i pređemo na nekretnine, videćemo tačno ko je partner koji upravlja nekretninom, gde se tačno ta nekretnina nalazi i koji je tip nekretnine. Zaista zanimljivo.

Zaključak

U suštini, da ne dužim mnogo, ovako izgleda fond kojim se dobro upravlja, gde se tačno zna šta je u portfoliju, ako nešto od imovine donosi prihode kao što su dividenda ili zakupnina, da se zna tačno kada taj prihod treba da dođe u fond i da postoji generalna strategija šta će se sa sredstvima raditi. Mislim da kod nas ova strategija ne postoji, što me čini velikim skeptikom da će penzije biti tamo negde oko 2050. godine kada bih ja trebao da idem u penziju. Zbog toga sam uzeo stvar u svoje ruke i odlučio da sam sebi obezbedim sredstva iz kojih ću finansirati svoju penziju. A ako nekim čudom PIO fond izdrži do tada, to će biti samo jedan bonus za mene.

Uglavnom, to bi bilo to za danas, nadam se da vas nisam previše demoralisao sa današnjim videom, ali se ipak nadam da sam vas samo malo zaplašio da krenete da se bavite svojim finansijama i razmišljate o svojoj finansijskoj budućnosti.

Imaš pitanje ili komentar?

    Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

    BuyBitcoinswithVisaMcCard

    Postovi po kategorijama