Posao je sr*nje

Pozdrav svima, ja sam Đorđe, a vi ste na kanalu Lične Finansije. Ako ste imali priliku da vidite reklame nekih gurua sa društvenih mreža, uglavnom će se neke stvari provlačiti kroz svaku od ovih reklama:

 • neka egzotična lokacija
 • neki statusni simbol kao što je sportski auto ili skup sat
 • i obavezna rečenica kako je stalni posao sranje i kako treba da „pobegnemo iz matriksa“

Upravo bih u današnjem tekstu (ili videu, ukoliko se odlučite da gledate) želeo da porazgovaramo o redovnom zaposlenju i zašto to može biti nešto dobro u vašem životu.

Kada bih morao da analiziram period kada sam najviše napredovao u životu, nekako bih izvukao tri stvari koje su mi pomogle da postanem bolja verzija sebe:

 • gledanje manje televizije
 • napuštanje društvenih mreža (gde sada koristim društvene mreže samo da bih objavio nešto sa profila Lične Finansije)
 • ulaganje tog slobodnog vremena u ono što volim, a to su finansije

Međutim, sve to se događalo u onom delu dana kada nisam radio, tj. posle pet popodne. Generalno, da nisam u tom periodu radio posao kojim sam bio zadovoljan i koji me je ispunjavao, vrlo verovatno ne bi nastalo ništa od svega ovoga. Ova priča mi je poslužila da vam istaknem prvu prednost stalnog posla, a to je da vi i dalje imate slobodno vreme kada ne radite i apsolutno je vaša odluka šta ćete raditi tokom tog slobodnog vremena. Na primer, možete gledati Youtube. Ali je vaš izbor da li ćete gledati nešto što je korisno i ozbiljno, ili čete gledati nešto što će vas možda kratko nasmejati, ali će biti beskorisno u dužem roku. Takođe, možete gledati televiziju, ili možete raditi na nekim svojim projektima koji će vas unaprediti. Sve je na vama.

Ako analiziramo ciljnu publiku kojoj se serviraju reklame sa porukom da je stalan posao loš, zaključićemo da se uglavnom radi o mlađim ljudima do nekih 30 godina, koji se verovatno još uvek nisu pronašli u svetu zapošljavanja. Ono što istraživanja pokazuju, jeste da mlađe generacije imaju mnogo kraći fokus, manje strpljenja za čekanje rezultata, što najčešće dovodi do stava: „hoću sve i odmah“, a to je upravo recept za katastrofu. Molim vas da me ne shvatite pogrešno, ambicija je apsolutno dobra stvar, ali prevelika ambicija može dovesti do brzopletosti i nepromišljenih poteza.

Ono što se ne ističe toliko je da stvari koje mogu da donesu taj čuveni pasivni prihod ili neki statusni simbol zahtevaju mnogo više strpljenja i unapred uloženog rada, a u nekim slučajevima i kapitala, što je po meni činjenica koju mnogi shvate prekasno. U velikoj većini slučajeva se događa da naše ideje pomoću kojih mi želimo da ostvarimo pasivne prihode najčešće ne urode plodom, gde je zbog mentaliteta „sve i odmah“ jedini logičan sled okolnosti da se proba neki novi poduhvat sa jednako malim šansama za uspeh. I kada se ovakav ciklus ponovi 3-4 puta, razlika između osobe koja je zaposlena i osobe koja pokušava da se obogati „na brzaka“ postaje kristalno jasna.

Iz mog ugla, zašto neka mlada osoba ne bi pronašla stalan posao koji će donositi zagarantovane mesečne prihode, a onda u svoje slobodno vreme pokušati nešto dodatno kako bi se zaradio koji dinar više ili napravio sistem koji će donositi pasivne prihode. Čak i ukoliko takav projekat ne uspe, mi nismo ponovo na početku, već imamo neki dinar u džepu koji smo zaradili na poslu. Ideja je obogatiti se sporo, ali sigurno.

Čisto da biste razumeli kako sam formirao ovo mišljenje, hteo bih da vam pokažem ovaj grafikon. Ako pretpostavimo da štedimo 10,000 dolara godišnje i da to možemo da investiramo uz prinos od 7% godišnje. Kako bude vreme odmicalo, naša štednja će imati sve manje doprinosa u ukupnom prinosu, što se i može videti ispod grafikona. Recimo, u prvih 100 hiljada dolara, naša štednja će imati 78% učešća, a 22% od tog iznosa će poticati od prinosa. I onda vidite, kako idemo na desno, sve nam manje vremena treba do sledećih 100 hiljada dolara, ali isto tako naša ušteđevina ima sve manji i manji doprinos. Zbog ovog grafikona je moj stav da što pre krenete sa investiranjem, a najjednostavniji način da dođete do prihoda dok ste mladi je da počnete da radite negde. A tek kada se ova situacija zahukta, lako ćete vi preći da živite od pasivnih prihoda.

Da ne bude sve ružičasto i da ne ispadne da svi treba da budu zaposleni, apsolutno postoje slučajevi kada je stalni posao sranje. Pre svega, glavni kriterijum na osnovu kojeg to možemo da ocenimo je to da li mi napredujemo na ličnom planu dok radimo taj posao? Da li učimo nove stvari? Da li stvaramo nove kontakte? Da li vidimo neku perspektivu u tom poslu? Ukoliko je odgovor na ova pitanja NE, onda apsolutno treba gledati neke druge opcije, bilo da je reč o promeni posla, bilo da je reč o nekoj prekvalifikaciji, nekom kursu ili slično.

Da ovaj video ne bi postao predugačak, ukoliko bi vas zanimalo još videa na temu zapošljavanja, promene poslova, zarada i slično, molim vas napišite mi to u komentarima pa ću vam pripremiti to što vas bude najviše zanimalo.

Uglavnom, da privedemo ovaj video kraju, hteo bih još jednom da istaknem da je vaša redovna plata odličan način za izgradnju vašeg ličnog bogatstva, samo je potrebno njome pametno upravljati i biti disciplinovan i odoleti tim impulsima sa strane i biti fokusiran na svoje lične ciljeve. Naravno, neće baš svi biti zadovoljni svojim poslom, ali sam siguran da će i oni naći ono što im odgovara. U svakom slučaju, isplanirajte da deo svoje plate uštedite i investirate i lično bogatstvo će doći, samo će trebati malo više vremena.

Imaš pitanje ili komentar?

  Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

  Postovi po kategorijama

  BuyBitcoinswithVisaMcCard