Najplaćenija zanimanja u Srbiji

Povremeno imam tu želju da prelistam “biznis” sekciju dnevnih novina i vidim šta je to trenutno aktuelno u domaćim medijima. I kao što to obično biva, neki tekst probudi u meni želju da napišem i snimim nešto svoje. Ovog puta je to tekst koji je objavio Blic, sa naslovom “Mesečno i preko 2.000 evra!”, gde se samo navode najplaćenija zanimanja uz neki relativno generički tekst. Za razliku od ovog pukog nabrajanja, hajde da uradimo malo dublju analizu.

Hajde da pretpostavimo da se trenutno nalazite na jednoj životnoj raskrsnici i da možete da se bavite bilo kojim zanimanjem. Šta bi bio vaš poziv? Naravno, sigurno bi na vaš izbor imale uticaj i trenutne zarade u toj oblasti, kao i trend u kojem se kreću zarade u nekom dužem vremenskom periodu. Ako izaberete oblast u kojoj su početne plate visoke, a uz to postoji i trend rasta zarada, onda je to najoptimalnije zanimanje, makar u finansijskom smislu.

Upravo ćemo u današnjem tekstu (i videu) baciti pogled na prosečne zarade prema delatnostima i pokušaćemo da odgovorimo na pitanje koje delatnosti nude najbolje finansijske uslove.

Svakog meseca, Republički Zavod za Statistiku objavljuje razne statistike o zaradama u Srbiji (doduše podaci kasne par meseci, ali bolje išta nego ništa). Sa obzirom da su skoro objavljeni podaci za novembar 2022. godine, hteo sam malo da analiziram podatke o zaradama po delatnostima i vidim kakva je situacija. Kao i uvek, linkove do izveštaja RZS ćete imati u opisu videa.

Međutim, po mom mišljenju samo podatak o zaradi nije dovoljan, već nam treba i neki trend koji će nam pokazati da li se plate u nekom sektoru povećavaju ili smanjuju, kao i u kolikom iznosu nastaju te promene. Zbog toga sam uzeo podatke iz novembra 2012. godine, a sve u cilju utvrđivanja kolike su promene zarada u ovom periodu od deset godina. I kao što vidite, grafikon izgleda ovako.

Najplacenija zanimanja 1

Najplaćenija zanimanja i prosek

Iako ima tačkica na sve strane, ipak se mogu uočiti određene zakonitosti. Zarade za većinu zanimanja se nalaze u intervalu od 50,000 do 100,000 dinara, uz zabeleženo povećanje zarada između 50% i 125%. A ako bismo gledali Srbiju kao celinu, prosečna neto zarada je iznosila 78,300 dinara, a ona je porasla za 85% u odnosu na 2012. godinu.

Najplaćenija zanimaja - prosek

Ako se vratimo na početni grafikon, uočićemo da postoji nekoliko zanimanja sa izuzetno visokom zaradom, kao i sa visokim rastom zarade. Prema šifarniku delatnosti zavoda, reč je o računarskom programiranju i konsaltingu, naučnom istraživanju i razvoju i vazdušnom saobraćaju. Za ovih par delatnosti bih rekao da su poprilično atraktivne, sa obzirom da imaju i visoku prosečnu zaradu, ali i relativno visoku stopu rasta zarada u dužem roku. Siguran sam da ste čuli kako bi danas svako želeo da bude programer, a ovo je jedan od razloga zašto.

Najplaćenija zanimanja u Srbiji

Naravno, istakao bih da je ovde reč o proseku za celu delatnost, sigurno je da ima odstupanja unutar samih delatnosti u zavisnosti od veština i senioriteta zaposlene osobe. Takođe, istakao bih da su ove grupe prema kojima statistički zavod prati zarade poprilično široko definisane, tako da verovatno ima i većih razlika unutar određenih delatnosti.

Rast zarade i inflacija

Još jedna stvar o kojoj bih hteo da pričam su ovi procenti rasta. Naime, kada se kaže da je prosečna neto zarada u Srbiji porasla za 85% u odnosu na 2012. godinu, neko bi pomislio da je to super i da živimo duplo bolje nego nekada. Međutim, moramo da uzmemo u obzir i inflaciju koja je bila aktuelna od 2012. godine kako bismo imali realnu sliku. Prema podacima statističkog zavoda, inflacija se u periodu kretala kao što to vidite na ekranu. Da bismo izračunali ukupan kumulativni efekat, ove stope inflacije se ne sabiraju, već se množe. I kada izvršimo množenje, dolazimo do stope inflacije od 43.1% za ovaj period.

Ono što je zanimljivo, kada bismo povukli liniju na našem grafikonu, videćemo da postoje zanimanja za koje je zarada rasla sporije od stope inflacije, čime se zapravo smanjila kupovna moć zaposlenih u ovim oblastima. Neki primeri su Ribarstvo i akvakulture, Kopneni saobraćaj i cevovodni transport, Skladištenje i prateće aktivnosti u saobraćaju, Poštanske aktivnosti i Delatnosti udruženja. Samim tim, zbog pogoršanja kupovne moći ovih zaposlenih, i sami poslovi gube na atraktivnosti i sve manje ljudi želi da se bavi ovim poslovima.

Najplacenija zanimanja - rast zarade i inflacija

Zaključak

Ideja kapitalizma i slobodnog tržišta je svakako da zaposleni mogu da menjaju svoja zanimanja i prelaze iz oblasti u oblast u skladu sa željenom zaradom i da će onda takva kretanja dovesti do toga da neka zanimanja koja su sada loše plaćena u budućnosti postanu deficitarna (i samim tim više plaćena), a druga zanimanja koja su sada možda i previše plaćena u nekom budućem momentu postanu pretrpana novim ljudima, što će dovesti do spuštanja prosečne zarade u tim oblastima i tako u krug.

Kao što ste videli, analizirali smo podatke za period od 10 godina i u tom periodu nije bilo većih strukturnih promena u samim zanimanjima. Međutim, ako ste recimo vi roditelj deteta koje je pri kraju osnovne škole, vrlo je verovatno da će se vaše dete baviti nekim zanimanjem koje u ovom trenutku ne postoji ili je trenutno u samom začetku.

Ono što je moje mišljenje, jeste da je naš obrazovni sistem previše spor da bi reagovao na ove promene i da će deca kroz samostalno istraživanje i bavljenje onim temama koje ih istinski zanimaju više naučiti nego što će ih naučiti samo školovanje. Zbog toga smatram da se ne treba oslanjati na ove statistike, sa obzirom će ovi grafikoni izgledati dramatično drugačije za nekih 15-ak godina.

Jedna od zanimljivih tehnika za odgovor na pitanje čime bi neko trebao da se bavi može biti japanska tehnika Ikigai, koja kroz četiri kriterijuma dolazi do odgovora šta bi bilo idealno zanimanje. To zanimanje se nalazi u preseku onoga šta mi volimo, onoga šta svetu treba, onoga za šta možemo da budemo plaćeni i na kraju onoga u čemu smo mi zaista dobri. Ako nađemo nešto što se nalazi u preseku ovog kriterijuma, onda smo pronašli zanimanje koje je idealno za nas.

Najplacenija zanimanja - ikigai

To bi bilo to za ovaj tekst, hvala vam puno na čitanju (i gledanju ukoliko ste gledali Youtube video), a ukoliko već niste, obavezno ostavite lajk i pretplatite se na Youtube kanal, mnogo će mi značiti Vaša podrška. Vidimo se uskoro nekom novom prilikom. Pozdrav!

Imaš pitanje ili komentar?

    Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

    Postovi po kategorijama

    BuyBitcoinswithVisaMcCard