Osiguranje ukratko - ključni pojmovi

Ukoliko ste ispratili sve tekstove i kratke video klipove koje sam izbacivao svake srede tokom meseca februara, videćete da su svi ovi kratki videi imali jednu zajedničku temu – kredite. Sa obzirom da smo polako ušli u mart, red je da promenimo temu i ovog meseca ćemo svake srede pričati ukratko o raznim temama iz oblasti osiguranja.

Čini mi se da osnove ove teme nisu baš detaljno objašnjene, tako da većina materijala o osiguranju zapravo potiče iz prodajnih brošura samih osiguravajućih kuća. A kao što znamo, u prodajnim brošurama se vrlo retko spominju negativne strane nekog proizvoda, tako da ćemo u ovom serijalu pokušati da analiziramo i prednosti i nedostatke raznih osiguranja. Da ne dužim mnogo, hajdemo na prvi, uvodni tekst (ili video, šta god vam je lakše).

Jedan od glavnih razloga slabije zastupljenosti tema o osiguranju se svakako može pripisati i nama samima, sa obzirom da se uglavnom može čuti ono mišljenje: „ma neće se to valjda meni dogoditi“. Možda je to samo moj utisak, ako grešim, molim vas da me ispravite u komentarima.

Da je osiguranje jedna od najstarijih finansijskih tvorevina govori podatak da su se prvi oblici osiguranja pojavili još u starom Vavilonu, pre oko 5-6 hiljada godina. Na jednoj od starih glinenih ploča je pronađen zapis da su neki vavilonski trgovci vrlo rado plaćali osiguranje od gubitka robe prilikom transporta, i to najčešće brodskog transporta. Ovo je funkcionisalo tako što su trgovci uzimali zajam, prilikom uzimanja zajma plaćali i premiju osiguranja. I ukoliko bi brod prilikom transporta bio potopljen zbog nevremena ili zbog napada pirata ili druge mornarice, tada trgovci ne bi morali da vrate zajam.

Ako se vratimo u moderno doba, sistem osiguranja je zasnovan na matematici, tj. da budem precizniji na verovatnoći. Osiguravajuće kuće za svaki potencijalno štetni događaj mogu matematički da odrede kolika je verovatnoća da on nastane, a to rade tako što detaljno prate podatke, imaju napredne računarske sisteme i zapošljavaju stručnjake iz ove oblasti koji se nazivaju aktuari.

Posmatrajući celu populaciju, verovatnoća da nam se desi neki štetan događaj je poprilično mala. Ali je problem kada neki događaj nastane, šteta za tu osobu je velika, a možda čak i nenadoknadiva. Međutim, retko kada ćete čuti: „šteta što nije imao osiguranje“, pre ćete čuti „au, kakav baksuz!“.

Rešenje za ovaj problem je poprilično jednostavno – osiguravajuća kuća organizuje program osiguranja od nekog štetnog događaja, ljudi uplaćuju male sume svakog meseca, takozvanu premiju osiguranja, a zauzvrat dobijaju garanciju da će im osiguravajuća kuća isplatiti osiguranu sumu ukoliko se dogodi neka šteta.

Ključni pojmovi u osiguranju

Dok smo tu, hajde samo da prođemo kroz neke osnovne termine koji će nam biti korisni i u kasnijim videima na ovu temu:

 • Osiguravajuća kuća – Ovde je reč o najčešće privatnoj kompaniji koja organizuje i nudi razne tipove osiguranja. Treba znati da je u interesu ovih kompanija da ostvare profit, tako da to treba imati u vidu i ne treba očekivati više od onoga što je definisano prilikom ugovaranja osiguranja.
 • Ugovarač osiguranja – Lice koje sa osiguravajućom kućom zaključi ugovor o osiguranju, potpisuje polisu osiguranja i plaća pemiju osiguranja. Ono što je jako bitno, treba da znamo da ugovarač osiguranja ne mora biti isto lice kao i lice kojem će se isplatiti osigurana suma ukoliko dođe do štetnog događaja.
 • Polisa osiguranja – Kada zaključujemo osiguranje, obe strane potpisuju dokument sa svim bitnim uslovima koji su dogovoreni. U drugim delatnostima bi ovo bio ugovor, ali se u osiguranju ovaj dokument zove polisa osiguranja.
 • Premija osiguranja – Ovaj iznos predstavlja iznos koji ugovarač osiguranja plaća za procenjeni rizik da bi zauzvrat imao osiguranje. Na primer, neko plaća kasko osiguranje za automobil u iznosu od 20 evra mesečno.
 • Osigurana suma – Ovde je reč o iznosu koji se isplaćuje u slučaju nastanka osiguranog slučaja. Na primer, automobil iz prethodne tačke je imao udes i osiguravajuća kuća isplaćuje ugovaraču osiguranja iznos od 5,000 evra.

Što se tiče nekih osnovnih tipova osiguranja, ona se mogu podeliti u dve grupe: životno i neživotno osiguranje. Ali, o njima ćemo nešto detaljnije u narednim tekstovima.

Imaš pitanje ili komentar?

  Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

  Postovi po kategorijama

  BuyBitcoinswithVisaMcCard