Zarada za mlade? Pokušavaj više nego bilo ko drugi

Moji profili na društvenim mrežama su mi doneli mnoštvo kontakta sa osobama starosti 20 “i nešto” godina, a najčešće pitanje je bilo kako povećati svoje prihode. Ideja je da bi svi želeli da investiraju, samo nemaju početnog kapitala da bi krenuli u taj poduhvat. Kada ih pitam šta trenutno rade, da li su zaposleni i šta planiraju po tom pitanju, najčešći odgovor je “da se spremaju”.

Najčešće se sve svodi na “šminkanje” svog CV-a, vijanje nekih nepotrebnih sertifikata i pohađanje beznadežnih kurseva, a sve u cilju boljeg prikazivanja sebe nekom budućem poslodavcu. Oni čekaju perfektan tajming, slobodnu poziciju koja im najviše odgovara, a sve to kako bi dobili posao iz snova jednom kada se zvezde poklope. Iskreno, mislim da je ovo očajna strategija.

Zarada za mlade - skok

Mislim da vam nisam pričao kako sam uopšte dobio svoj prvi posao. Nakon završetka master studija, tretirao sam pronalazak posla kao da mi je to jedina obaveza koju imam. Svakog dana sam imao cilj da se prijavim na barem 10 otvorenih pozicija, ali ne ofrlje, već sa sređenim CV-jem i prilagođenim motivacionim pismom za svaku poziciju. Tek kada sam završio prijave za taj dan, tek onda sam dao sebi slobodu da radim nešto drugo.

Nisam siguran da li još uvek imam negde sačuvan Excel fajl gde sam pratio prijave, ali mislim da sam se tog meseca prijavio na preko 350 oglasa. Od većine kompanija uopšte nisam dobio odgovor, bio sam na oko 10-ak intervjua i na kraju sam dobio posao koji mi se činio najbolji od ponuđenih. Ako bismo gledali statistički, moja stopa uspešnosti je bila 0.29%, što je poprilično jezivo. Ali, ipak sam na kraju dobio rezultat koji sam želeo, a sedam godina kasnije sam i dalje u istoj kompaniji. Sve što je bilo potrebno je da jedna kompanija kaže DA i svi moji prethodni neuspesi padaju u zaborav.

Trik da budete ispred svojih vršnjaka i zarađujete više u svojim dvadesetim godinama je da pokušavate iznova i iznova. Pokušavajte više nego bilo ko drugi, pogotovo ako se radi o aktivnostima koje iziskuju samo vaše vreme (ionako nemate šta da radite pametnije).

Pošaljite vaš CV svuda gde možete.

Pokušajte da se umrežite sa starijim kolegama sa vašeg fakulteta, popričajte sa njima da li znaju za neku otvorenu poziciju.

Ako možete, napravite neki lični projekat kojim ćete pokazati šta umete.

Sredite vaš LinkedIn profil, napišite koju stručnu objavu tamo (ili podelite vaš projekat), sigurno će se neko zainteresovati.

Bitno je samo da preduzmete nešto. Ako ne uspete, ionako nikoga neće biti briga!

Kasno sam shvatio, ali u tom periodu imamo ogromnu prednost – a to je da imamo mnogo manje da izgubimo nego neke osobe sa 30 ili 40 godina. Za nas, neuspeh uopšte ne nosi toliko drastične posledice.

Kompanija te je odbila? Koga briga, samo šalji prijave.

Tvoj posao je loš i dosadan? Koga briga, traži dalje.

Pitao si za unapređenje pa su te odbili? Ništa strašno, naučio si nešto novo, a svakako možeš pitati opet nešto kasnije.

Većini mladih ljudi ne trebaju dodatni sertifikati i veštine na CV-u, već je većini potrebno radno iskustvo. Ioanko vas fakulteti i diplome neće skroz spremiti za ono što ćete zaista raditi na poslu. Meni zvuči poražavajuće, ali ja sam 80% veština koje znam naučio van fakulteta i redovnog plana nastave. Ali, bez te fakultetske diplome se nije moglo. Da jeste, krenuo bih da radim posle srednje škole bez problema. Suština je – samo krenite i ne prestajte. Izađite iz zone komfora i senke u kojoj ste se tako udobno skrivali.

Kada jednom počnete, apsolutno je neizbežno da ćete steći iskustvo, naučiti neke nove veštine i generalno podići svoju vrednost trenutnom i svakom budućem poslodavcu. A to vodi ka višim prihodima. A to vodi ka štednji. A štednja vodi ka višim investicijama. A investicije donose prinose i dividendu, što opet donosi više prihoda… i ciklus stvaranja bogatstva se zahuktao i novac kreće da radi u vašu korist.

Ali ako sedite za vašim laptopom po ceo dan listajući kurseve za koje su i njihovi autori zaboravili da su ih napravili, lickajući font na vašem CV-u i skupljajući hrabrost za prijavu na otvoreni oglas za posao, sigurno nećete ostvariti nikakvu zaradu. Ma samo pritisnite to Send dugme. Pošaljite email, ionako ništa ne košta. Prihvatite neuspeh i tretirajte ga kao ono što zaista jeste – vredno iskustvo i prilika za učenje. Ne dozvolite da vas ego zadržava u mestu. Nikog nije briga ako ne uspete, a vrlo verovatno nikada neće ni saznati. Jedini način da otvorite vrata za sebe je da budete proaktivni i agilni.

Imaš pitanje ili komentar?

    Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

    Postovi po kategorijama

    BuyBitcoinswithVisaMcCard