Investiciona priča o familiji Gotrocks

Ovo je fiktivna priča preuzeta iz knjige „The little book of common sense investing“ koju je napisao Džon Bogl (John Bogle), otac ETF-ova koje svi toliko volimo i koristimo. Ukoliko ste zainteresovani za ovu knjigu, možete je pronaći na OVOM linku (sajt je BookDepository, a dostava je besplatna).

Nekada davno...

Prebogata porodica Gotrocks se konstantno širila iz generacije u generaciju i tada se sastojala od hiljade braće i sestara, tetaka, ujaka i raznih drugih rođaka. Ova porodica je posedovala 100% akcija svake kompanije u SAD. Svake godine, oni su dobijali sve nagrade koje investiranje može da donese: kompletan rast profita svake kompanije i na hiljade dividendi koje su te kompanije isplatile. Svaki član porodice se podjednako bogatio i sve je bilo idilično.

Investiciona priča o familiji Gotrocks

Nakon nekog vremena, pojavilo se nekoliko slatkorečivih Pomoćnika koji su uspeli da ubede neke od pametnijih članova familije da bi oni mogli da zarade više nego njihovi rođaci. Pomoćnici su savetovali da rođaci sa vremena na vreme prodaju svoje akcije u nekim kompanijama drugim članovima porodice, a zauzvrat od njih otkupe akcije u drugim kompanijama. Pomoćnici su sproveli transakcije i naplatili su proviziju za svoje brokerske usluge.

Imovina je bila preraspoređena među članovima porodice. Na iznenađenje cele familije, porodično bogatstvo je raslo sporijim tempom nego ranije. Zašto? Pa zato što je sada deo prinosa pripao Pomoćnicima, koji su uredno uzimali svoje provizije. A da stvari budu gore, neki od članova porodice su sada morali da plaćaju i porez na kapitalnu dobit.  Sve ovo je samo umanjivalo ukupno porodično bogatstvo.

Pametniji rođaci su ubrzo shvatili da je njihov plan zapravo smanjio stopu prinosa. Shvataju da je njihova trgovina i biranje kompanija bila greška i zaključuju da im treba profesionalna pomoć. Odlučuju da angažuju portfolio menadžera kako bi on birao najbolje akcije za njih. Još više Pomoćnika! Ovi menadžeri takođe naplaćuju naknade za svoje usluge, što je dodatno smanjilo stopu prinosa.

Da stvari budu gore, novi menadžeri su pod pritiskom da zadrže svoje poslove, te kreću da trguju velikom brzinom. Tako povećavajući brokerske provizije prve grupe Pomoćnika, ali takođe i povećavajući iznos poreza. Nakon svega, sve je manje ukupnog prinosa koji ostane porodici Gotrocks.

Nakon ovoga, neki članovi porodice se nisu predavali. Tražili su još pomoćnika, savetnika i poreskih konsultanata. Svi oni su slatkorečivo i ubedljivo pričali kako su baš oni pravi ljudi za upravljanje porodičnim bogatstvom, a sve to uz adekvatnu naknadu. Ipak, na kraju je upravo to porodično bogatstvo raslo sve sporije i sporije.

Nakon par godina ovakvog ponašanja, najstariji član porodice je alarmirao sve ostale i zakazao porodični sastanak. Kada su se okupili, jedan od „pametnijih“ članova porodice je pitao prisutne: „Kako je to moguće da se naših prvobitnih 100% prinosa (koji čine sve one dividende i rast vrednosti akcija) sada pretvorilo u 60%?“. Najstariji i najiskusniji član porodice je odgovorio sa smeškom: „Sve te provizije i naknade koje plaćate odlaze direktno iz naših novčanika. Vratite se svojim korenima i samom početku. I uradite to što pre. Otarasite se svih brokera, portfolio menadžera i ostalih savetnika.“.

Porodica je prihvatila njegove savete, vraćajući se početnoj strategiji gde su svi članovi posedovali podjednako učešće u svim kompanijama. Bez puno komplikovanja i trgovine. Ova strategija predstavlja pasivni pristup, ali je vrlo produktivna i donosi rezultate. Upravo ovo radi i ETF koji prati neki berzanski indeks (sigurno znate za njih, baš smo dosta pričali o njima).

Zaključak

Što su niži troškovi koje investitori kao celina plaćaju, to će biti viši prinosi koji će im pripasti. Da bi uživali u prinosima koje generišu kompanije u dužem vremenskom roku, inteligentni investitori će svesti svoje troškove investiranja na minimum. To je ono što nam govori zdrav razum i upravo je to poenta investiranja kroz ETF-ove.

Džon Bogl (John Bogle, 1929 – 2019) je svojim inovacijama u potpunosti promenio način na koji investiramo danas. Osnivač je kompanije Vanguard, a tokom 1976 je osmislio prvi ETF. Ovaj potez nije bio baš popularan u tadašnjoj investicionoj javnosti, a jedna od retkih osoba koja je podržala ovaj potez je bio Voren Bafet (Warren Buffett).

Iza sebe je ostavio desetak autorskih književnih dela, među kojima je i delo “The litle book of common sense investing”, iz koje je izvučen tekst koji ste upravo pročitali.

John Bogle

Imaš pitanje ili komentar?

    Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

    Postovi po kategorijama

    BuyBitcoinswithVisaMcCard