Porez za freelancere - novi problemi

Frilenserima nikako da krene od ruke. Malo malo pa neki problemi, ovog puta tehničke prirode. A na ove probleme su naleteli svi oni koji su hteli da prijave porez za prvi kvartal 2023. godine. Ima li kraja mukama za frilensere? Saznajte u današnjem tekstu (ili videu)!

Sa obzirom da ste kliknuli na ovaj video, velika je šansa da se bavite nekim online poslom i da ste potpuno savesno odlučili da prijavite i platite porez. Međutim, kao što to obično biva u državi Srbiji, postoje neke stvari koje još uvek nisu spremne od strane Poreske Uprave i tu nastaju problemi. Nekoliko vas mi je uspaničeno pisalo kako ne možete da prijavite porez, tj. da ne vidite mogućnost kako se to radi, i ja vas potpuno razumem. Čak štaviše, i ja lično spadam u grupu frilensera tako da odlično razumem sve nevolje.

Za one koji ne znaju, napraviću samo kratki rezime. Model obračuna poreza za frilensere se promenio od ove godine, gde se sada očekuje od svih frilensera da samostalno obračunaju i prijave poreze. Ovaj postupak prijave se obavlja kvartalno, gde je potrebno da izvršimo prijavu u roku od 30 dana od završetka kvartala. Znači, za sve prihode ostvarene u periodu od 1. januara do 31. marta 2023., po zakonu imamo rok do 30. aprila da sve prijavimo i platimo.

Ukoliko još uvek niste sigurni kako funkcionišu dva modela oporezivanja, koji model treba da izaberete i koliko novca trebate da spremite za plaćanje poreza, ostaviću vam link do kalkulatora koji je napravilo Udruženje frilensera i preduzetnika, pa tamo možete ubaciti iznos ostvarenih prihoda i da li ste u radnom odnosu i kalkulator će vam sve pokazati i obračunati.

Dve opcije

Međutim, poznavanje zakona i naša volja da platimo porez nisu dovoljni, sa obzirom da obećani portal na kojem će frilenseri prijavljivati porezi još uvek nije gotov! Kako bi se ovaj problem rešio, Poreska Uprava je ponudila dva rešenja:

  • Kao prvo, frilenseri mogu da prijave poreze odmah na starom obrascu PP-OPO, ali je problem što u tom slučaju neće biti mogućnosti za tehničku podršku od strane Poreske Uprave ukoliko nešto nije u redu. I odmah da vam kažem, meni lično se ova opcija uopšte ne sviđa
  • I kao druga opcija, koja je ponuđena u zvaničnom obaveštenju od 27. marta, Poreska Uprava je produžila rok za prijavu poreza za prvi kvartal na novom, odgovarajućem obrascu koji se zove PP-OPO-K i rok sada glasi 30 dana od sticanja tehničkih mogućnosti za prijavu. Ovo znači da će sve prijave na novom obrascu imati svu potrebnu podršku i da neće biti obračuna kamate zbog zakasnelih prijava. Napomenuo bih samo da se ovo odnosi samo na prvi kvartal zbog toga što portal nije spreman, od drugog kvartala prijave idu onako kako je zakon propisao. Uglavnom, link do obaveštenja Poreske Uprave se nalazi OVDE, pa slobodno bacite pogled.

Po mom ličnom mišljenju, stari obrazac PP-OPO je napravljen za razne vrste poreza koji se prijavljuju samooporezivanjem, ali jednostavno nije baš najoptimalniji za prijavu poreza od strane frilensera. Iz nekih izvora sam saznao da će novi portal biti poprilično lak za upotrebu, što bi trebalo da smanji procenat grešaka prilikom unosa podataka.

Prema nekim informacijama, na portalu će postojati mogućnost unosa prihoda u stranoj valuti, gde će se automatski vršiti konverzija u dinare, što je po meni jako dobra stvar i nadam se da će ova funkcionalnost zaživeti i u drugim delovima aplikacije ePorezi, na primer mislim da bi bilo odlično da se ovo radi i u prijavi poreza na kapitalnu dobit.

Ali da ne odlutam sa teme, čekaju nas neke zanimljive stvari, nadam se samo da će realizacija i samo puštanje u rad proći kako treba. Još jednom ponavljam, moj savet je da sačekate da proradi nova forma za prijavu koja će se zvati PP-OPO-K, a u svojim pretraživačima možete sačuvati adresu frilenseri.purs.gov.rs, sa obzirom da će se sve raditi tamo.

Imaš pitanje ili komentar?

    Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

    Postovi po kategorijama

    BuyBitcoinswithVisaMcCard