NLB Trader - Recenzija brokera

U prethodnoj anketi ste rekli kako vas najviše zanimaju brokeri i izbor brokera, a kao što je to već praksa, vaše želje su moja zapovest. Zbog toga ćemo u narednih par nedelja malo detaljnije pričati o brokerima, krenućemo od domaćih brokera, a priču ćemo završiti sa stranim brokerima i nekim mojim predlogom najboljeg rešenja. Tako da ne bih dužio mnogo sa uvodom, već bih odmah krenuo sa prvom domaćom opcijom koja nam stoji na raspolaganju, a to je nekadašnji Kombank Trader, a sada je to NLB Trader.

NLB Trader - Kako početi

I evo nas nakon male pauze, vraćamo se jači nego ikada. U današnjem videu ćemo pričati o domaćoj aplikaciji NLB Trader, koja je jedna od mogućnosti koja nam stoji na raspolaganju. A sa obzirom da je NLB Trader bio moj prvi broker i da i dalje imam račun kod njih, koji doduše nešto slabije koristim, mislim da je red da krenemo od njih u ovom serijalu oko brokera.

Ako se slažete, govorio bih o dobrim i lošim stvarima, tj. kao da pravimo neku listu za i protiv. Prva stvar, koju bih svrstao u dobre stvari je to što se ovde radi o banci, i to o banci koja je regionalno prisutna, zbog čega mislim da će šanse biti izuzetno male da se nešto neplanirano desi preko noći.

Ukoliko se odlučite da otvorite nalog i investirate preko NLB Trader-a, vi zapravo možete ući u neku od filijala NLB banke i potpisati ugovor, što bi negde mogla da bude druga dobra stvar. Ipak, savetovao bih vam da ukoliko želite da potpišete ugovor prvo kontaktirate banku na email i da se dogovorite oko termina, jer ćete u suprotnom čekati poprilično dugo da vam sve pripreme od dokumentacije. A ovako, kada se najavite, dokumentacija će vas sačekati i sve će ići mnogo brže. Uglavnom, druga dobra stvar koja nekako i proističe iz prve dobre stvari je to što svoj novac možete uplatiti u bilo kojoj filijali banke i to bez transfera novca. Ovo je jako bitno, sa obzirom da će trošak transfera novca biti poprilično velika stavka kod drugih brokera.

NLB Trader - Aplikacija

A sada, hajde da ispratimo ceo proces, potpisali ste svu dokumentaciju, otvorili ste račune i uplatili ste novac. Sada prvi put dolazimo u kontakt sa aplikacijom tj. web-sajtom NLB Trader. Nakon što upišete svoj user name i password, kao i kod sa mobilnog telefona, dočekaće vas poprilično nezanimljiv set podataka sa domaće, Beogradske berze, čak i ukoliko ne želite da trgujete na domaćoj berzi.

NLB Trader - uvod

Ono što sve nas zanima će se nalaziti ovde sa leve strane, u sekciji Portfolio možemo izabrati Ino portfolio i pregledati sve HoV koje imamo u svom portfoliu, i ovo će biti prazno ukoliko ste tek počeli. Ako imate nešto već kupljeno, kao što to imam i ja, videćete jednu poprilično razočaravajuću stvar, a to je da nigde u aplikaciji nećete naći aktuelne tržišne cene instrumenata, već ćete za to morati da koristite druge servise kao što su Yahoo Finance ili Google Finance. Ovo će značiti da ukoliko ne koristite neke pomoćne servise vi nećete znati kolika je trenutna vrednost vašeg portfolia. Takođe, nećete znati ni istoriju kretanja cene.

NLB Trader - Ino Portfolio

A ako se prebacimo na Ino Trgovanje, videćemo da možemo da unesemo novi nalog, ili možemo uraditi pregled novčanih sredstava, tj. stanja na računu kako bismo videli sa koliko kapitala raspolažemo. Ako ste već uplatili neki novac prilikom otvaranja računa, on će se videti ovde. Uglavnom, i kod unosa novog naloga, bilo da se radi o kupovnom ili prodajnom nalogu, vi opet nećete videti kolike su trenutne vrednosti, tako da ćete sve morati da unosite tako što ćete gledati na drugim sajtovima. I ovo bih smatrao kao jedan veliki minus ove aplikacije.

NLB Trader - Unos naloga

I hajde da kažemo da ste se nekako snašli i da ste ubacili svoj kupovi nalog i da ste nešto uspešno kupili. U trenutku realizacije naloga ćete na vaš email dobiti potvrdu o realizaciji na kojoj će biti prikazane i naplaćene naknade od strane brokera. A tu nastupa sledeća loša stvar – ogromne provizije. Ako ste investirali na nekoj evropskoj berzi, možete očekivati naknade od minimalno 18 EUR, a ako ste investirali na nekoj od američkih berzi, tu su provizije nešto više i kreću se oko 24 USD.

Ako bismo se držali one preporuke da naknade trebaju biti oko 2-3% od uloženog kapitala, to bi negde značilo da bismo minimalno trebali ulagati oko 600 EUR po transakciji. Nije puno, ali nije baš ni malo i verujem da većina ljudi nema ovoliki novac baš svakog meseca da investira.

NLB Trader - Potvrda

NLB Trader - eBanking

I sada, hajde da kažemo da ste sve obavili što se tiče kupovine, dobili ste PDF izveštaj na email i da je proces završen. Ako biste par dana nakon kupovine otišli na svoj e-Banking, videćete neki odliv, ali po opisu apsolutno nećete znati o čemu se radi. A ako kroz koji mesec dobijete i dividendu, apsolutno nećete imati pojma od koje HoV potiče ta dividenda, sa obzirom da su opisi transakcija uvek ovako generički i neupotrebljivi. Oko ove teme sam par puta i kontaktirao banku, ali jednostavno se vidi da nisu zainteresovani da poboljšaju svoj proizvod. Ili se možda ovi opisi unose ručno, a njih je malo koji rade na ovome pa ne stižu. Ali u svakom slučaju je jasno da apsolutno nema interesa da se ovo promeni.

NLB Trader - eBanking

I kada već spominjemo dividendu, hajde da kažemo još jednu otežavajuću okolnost ako ste dividendni investitor. Banka naplaćuje naknadu od 2 EUR za svaki priliv od dividende koji ostvarite na svom računu. To će značiti da se apsolutno ne isplati imati nekoliko manjih pozicija koje isplaćuju dividendu, jer će onda ova naknada “pojesti” veliki deo prihoda.

Ono što se javlja kao apsurd, jeste da ukoliko inostrana banka koja je partner NLB Banci pogreši i slučajno upiše neki prihod na vaš račun, a posle taj prihod stornira, NLB Banka će uredno naplatiti svojih 2 EUR, iako je sve zapravo bila greška. I uprkos protestima od strane klijenata, takve naknade ostaju naplaćene i nema nazad.

I kada smo sve pregrmeli, ostaje nam još jedna naknada, takozvani custody fee. On se obračunava na vrednost portfolija, i to u iznosu od 0.12% na godišnjem nivou. Ovo vam se može činiti kao mali procenat, ali je zapravo ogromna cifra koja može napraviti veliku razliku u dužem roku. Ova naknada je nekako više stvar prošlosti i većina brokera ovo ne naplaćuje, ali se verovatno NLB Trader odlučio da naplaćuje ovu nakadu zbog toga što njihova partnerska banka iz inostranstva ovo naplaćuje, pa su se iz NLB-a odlučili da prenesu ovaj trošak na svoje klijente. Inače, ako vas zanima, inostrani partner je Saxo Banka, ako budete hteli, možete da pogledate i šta oni nude od brokerskih usluga.

Zaključak

I ovako kada podvučemo crtu, videćemo da NLB Trader nudi neku stabilnost i nudi benefit da nema troška transfera novca, ali sa druge strane ima ogromne nedostatke kao što su visoke naknade i naknada za saldiranje prihoda od dividende, nema vrednosti hartija od vrednosti na samom sajtu i nemate istorijske vrednosti, tako da će i pored visokih naknada biti potrebno da u nekoj posebnoj aplikaciji kao što je Portfolio Performance vodite računa o svom portfoliju i svim prilivima i odlivima koje imate.

Uglavnom, za kraj bih rekao da ovaj broker eventualno može koristiti investitorima koji periodično ulažu u akumulirajuće ETF-ove, pa samim tim i nemaju dividendu, i na taj način neće biti velike zabune na njihovim računima. Za sve ostale, koji možda žele i malo češće da investiraju i možda da prate neke strategije, mislim da ovaj broker baš i nije za njih.

Čisto da ne bude da je ova kritika tek tako objavljena, hteo bih da istaknem da sam i sam bio korisnik platforme i da sam sve ovo iskusio na svojoj koži, a takođe sam u okviru neke inicijative na Redditu pisao članovima upravnog odbora oko ovih visokih naknada, ali ništa nije urodilo plodom.

Uglavnom, deluje mi da ovo ima potencijala, ali da se jednostavno niko ne bavi ovim proizvodom, zbog čega je i situacija ovako tužna. To bi bilo to za danas, hvala vam puno na gledanju, a sledeće nedelje ocenjujemo sledećeg brokera.

Imaš pitanje ili komentar?

    Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

    Postovi po kategorijama

    BuyBitcoinswithVisaMcCard