Tradewin 24 - Recenzija brokera

U današnjem tekstu nastavljamo sa recenzijama brokera, a kao što vidite iz naslova, danas ćemo pričati o još jednom domaćem brokeru koji se zove Tradewin 24. Ovaj broker je baš porastao u popularnosti u poslednjih par godina, dosta ulažu u marketing i mislim da je red da malo bacimo pogled kakvi su uslovi kod ovog brokera.

Tradewin 24 - O kompaniji

Ovaj video bih krenuo na isti način kao i prethodni video, a to je sa analizom same kompanije. Za razliku od NLB Tradera, Tradewin 24 je broker koji posluje samostalno, tj. bolje da kažem da ovaj broker nije u sklopu neke banke, već posluje kao najobičnija privatna kompanija. Ja lično nemam problem sa ovom činjenicom, već ističem ovo zbog toga što ovaj broker ima težak zadatak da izgradi svoju reputaciju na tržištu i da nema banku sa dugogodišnjom reputacijom koja stoji iza njega.

Na ovom mestu moram da ukažem na jednu stvar, verujem da biste ovo i sami pronašli kada biste radili sopstveno istraživanje. Na kraju krajeva, verujem da svako makar malo konsultuje Google pre nego što otvori neki nalog i pre nego što uplati neki novac. Ako biste ovo uradili za Tradewin, gotovo je sigurno da će vam izaći sajt na kojem se ne priča baš lepo o kompaniji Tradewin. Sa obzirom da se zaista svašta navodi na sajtu, a da ja te informacije ne mogu da potvrdim, ostaviću vama da sami procenite relevantnost informacija. Ono što ja mogu da zaključim je da je autor sa sajta neko od oštećenih investitora koji su bili klijenti propale brokerske kuće Sinteza Invest, a sa obzirom da su vlasnici nekadašnje Sinteze i sadašnjeg Tradewina gotovo isti ljudi, mislim da je jasno zašto je autor sajta uopšte i krenuo da objavljuje.

Tako da, kada sve ovo uzmemo u obzir, ja jednostavno ne mogu da dam čistu preporuku i da kažem da je kompanija superstabilna, već jednostavno ostavljam na vama da procenite da li biste bili komforni sa ovakvom istorijom koju sa sobom nose osnivači kompanije. Ono što mogu da kažem je da do sada nije bilo pritužbi na rad samog Tradewina i mislim da bi sam broker trebao da uloži marketinški napor kako bi se ova situacija do kraja raščistila i kako poverenje potencijalnih klijenata ne bi bilo pod znakom pitanja.

Tradewin 24 - Aplikacija i uslovi

Nakon što smo konačno doneli odluku da želimo da otvorimo račun kod Tradewin-a, imaćemo zadatak da potpišemo ugovore, tj. ugovor o brokerskom posredovanju sa Tradewinom i ukoliko nemate, biće vam potreban devizni račun u banci kako biste mogli da šaljete novac na svoj brokerski račun. Što se tiče otvaranja brokerskog računa, koliko znam, ako ste u Beogradu možete svratiti do njihovih kancelarija, a čak mislim i da su omogućili i otvaranje računa online, tako da zaista ovde nema nikakvih zamerki.

U ovom koraku dolazimo do jednog troška koji nigde nije prikazan na sajtu Tradewina, a to je trošak koji ćete imati prilikom slanja novca. Doduše ovo je razumljivo zašto nije prikazano, sa obzirom da ovu naknadu naplaćuju banke, a ne sam Tradewin, tako da je gotovo sigurno da će svaka banka imati drugačije naknade. Ono što bih mogao da kažem iskustveno, možete očekivati trošak transfera od 0.3% + 10 EUR za iznose do 10K EUR, a priznaćete, retko ko će prenositi preko 10K EUR odjednom. Znači, ukoliko bismo prebacivali 1,000 EUR, tada bismo imali trošak od 10 EUR fiksno + 3 EUR varijabilno na osnovu ovog procenta, tj. sve ukupno 13 EUR, što je 1.3% od iznosa transakcije. Naravno, sve podatke za uplatu ćete dobiti od brokera, tako da tu nema nikakvih nedoumica.

E da, zaboravio sam jednu stvar koje sam se setio nakon što sam već završio ostatak videa. Naime, za slanje novca ne morate koristiti banku, već možete iskoristiti servis kao što je Wise (nekada se zvao TransferWise) i za transfer od 1,000 EUR preko ovog servisa plaćate nekih 50 centi. Molim vas uzmite ovo u obzir kada budete gledali zaključak videa. Eto čisto da znate da imate i ovu opciju, ako vas slučajno zanima kako se pravi nalog na ovom servisu i kako se šalje novac, pišite mi u komentarima pa ću napraviti video.

Dok novac putuje od banke ka vašem brokerskom računu, a najčešće će trebati oko 1 dan, red bi bio da se malo detaljnije upoznamo sa samom platformom. Sa obzirom da je Tradewin u suštini korisnik Interactive Brokers platforme, izgled aplikacije će biti praktično identičan. A to je po mom mišljenju dobra stvar, sa obzirom da možete videti podatke do najsitnijih detalja. Dok vam ovo pričam, gledate kratki insert iz videa sa njihovog kanala gde su vrlo lepo objasnili kako se koristi platforma. Ono što zaista treba istaći jeste da su svi materijali koje broker nudi, od sajta, preko raznih uputstava i videa zaista odlično dizajnirani i da je produkcija na zaista visokom nivou i zaista im želim da tako nastave.

Tradewin 24 - Aplikacija

Kada novac stigne na vaš račun, tada je vreme da krenete sa investiranjem. Hajde taman da iskoristimo primer od ovih fiktivnih 1,000 EUR koje smo poslali. Hajde da kažemo da ćemo investirati samo u akcije i ETF-ove, sa obzirom da na ovoj platformi zaista možemo u svašta investirati i da to možemo uraditi na berzama širom sveta, postojaće da kažem dva seta provizija u okviru standard paketa koja će nas zanimati:

  • Na Američkim berzama važi sledeća tarifa: 20$ po transakciji fiksno ili 0.03$ po akciji, šta god je veće od ova dva. Ovo će značiti da ćemo za našu investiciju platiti 20$ u transakcijama u većini slučajeva, osim ukoliko kupujemo tzv. “penny” akcije koje imaju vrednost od oko 1$. Ukoliko se odlučimo za “penny” akcije, i recimo kupimo 1,000 komada po 90 centi, tada ćemo brokeru platiti proviziju od 1,000 kom x 0.03$ = 30$
  • Na Evropskim berzama će važiti slična tarifa, 20 EUR po transakciji fiksno ili 0.5% od vrednosti transakcije, šta god je veće od ova dva. Ovde neće biti bitna vrednost akcije kao na Američkim berzama, već je bitna vrednost transakcije. Ako investirate 4,000 EUR ili manje, platićete 20 EUR fiksno, a ako investirate više od toga, tada će naknada krenuti da se uvećava kako bi bila 0.5% od vrednosti transakcije
Tradewin 24 - Standard nalog

Tradewin 24 - Platinum nalog

E sada, da stvari budu zanimljivije, Tradewin nudi dve vrste naloga – Standard i Platinum. Uslov da biste dobili taj Platinum nalog je poprilično jednostavan – potrebno je da investirate 2,000 EUR ili USD i samim tim vaš nalog postaje Platinum nalog. I da, jako je bitno da vrednost vašeg portfolija konstantno bude iznad 2,000 EUR ili USD kako biste zadržali sve benefite. A benefita ima dosta, iako bih ja istakao samo par njih,  a to je prodaja na kratko, ili short-ovanje i momentalno saldiranje transakcija. Sve ovo ostalo je OK, ali mi se čini da većina investitora neće koristiti ove stvari.

Ono što je najveća korist Platinum naloga jesu zapravo niže provizije. Ako bismo se vratili na onaj naš pregled od malopre, videćemo da su uslovi za Platinum korisnike značajno bolji:

  • Za Američka tržišta su sada provizije 15$ po transakciji fiksno ili 0.02$ po akciji, šta god je veće od ova dva. Ovo će značiti da ćemo u većini slučajeva platiti ovih 15$ po transakciji, a ako kupujemo one “penny” akcije kao u prvom slučaju, platićemo sada 20$ umesto 30$ koliko je bilo malopre
  • Za Evropska tržišta su sada provizije 15 EUR po transakciji fiksno ili 0.35% od vrednosti transakcije. Ovo će značiti da plaćate 15 EUR sve do praga od 4,285 EUR, što će verovatno biti u 99% slučajeva
Tradewin 24 - Platinum nalog

Zaključak

I hajde polako da podvučemo crtu. Ako bismo uporedili Tradewin sa NLB Traderom, videćemo da Tradewin ima višestruko bolju platformu, mnogo bolji sajt i nekako sve deluje modernije i lepše. Sa druge strane, na ruku NLB Trader-u je činjenica da se ova platforma nalazi pod okriljem NLB banke, dok se ipak iznad Tradewin-a nalazi jedan mali oblak koji će možda zasmetati potencijalnim klijentima.

Ako bismo gledali sa aspekta provizija, mislim da se apsolutno isplati sakupiti 2,000 EUR ili USD i odmah od starta krenuti kao Platinum korisnik zbog nižih naknada. Ono što malo kvari sliku jesu troškovi slanja novca koje naplaćuju banke, koje mi kao investitori definitivno moramo uzeti u obzir, što bi značilo da za nekih 1,000 EUR troškovi transakcije iznose 13 EUR + troškovi brokera 15 EUR = 28 EUR, što je više čak i od Kombank Trader-a. Glavna stvar ovde bi mogla da bude da malo razmislimo o ovim troškovima prenosa novca, ako ovo uspemo da smanjimo, možda ćemo uspeti da spustimo ukupne naknade na nivo NLB Trader-a.

Ono što je svakako dobro, jeste da kod Tradewin-a ne postoji Custody Fee, što će napraviti veliku razliku u dužem roku. Hajde da kažemo da ste investirali par godina i da ste uz pomoć vašeg kapitala i prinosa uspeli da dođete do vrednosti portfolia od 50,000 EUR. Na ovu vrednost ćete kod NLB Trader-a platiti Custody Fee u iznosu od 60 EUR i to svake godine, dok ovu naknadu kod Tradewin-a nemate. Tako da se možda u prvom koraku može čak i činiti da je Tradewin skuplji, ali kada uzmemo u obzir i Custody Fee, mislim da Tradewin ispada za nijansu bolji od NLB Trader-a. Takođe, ne treba zaboraviti da Tradewin nema ni naknadu za saldiranje dividende, što je svakako dobro za dividendne investitore.

Tradewin 24 - Pregled troskova

Sa obzirom da se ovaj video baš odužio, hteo bih samo da vam najavim da ćemo sledeće nedelje raditi analizu stranog brokera koji se zove Interactive Brokers i kod kojeg čak i Tradewin ima nalog, tako da ćemo sledeće nedelje predstaviti ovog brokera i tom prilikom uraditi analizu da li je bolje otvoriti nalog direktno kod Interactive Brokers-a ili ići preko Tradewin-a. Naravno, ovu tabelu što ste videli na kraju ćemo dopunjavati sa svim brokerima koje ćemo predstaviti, tako da ćete imati kompletan pregled na jednom mestu. Hvala vam puno na čitanju i vidimo se uskoro u novom videu. Pozdrav!

Imaš pitanje ili komentar?

    Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

    Postovi po kategorijama

    BuyBitcoinswithVisaMcCard