Interactive Brokers recenzija

Kao što i sam naslov kaže, danas nastavljamo sa recenzijama brokera i po prvi put posmatramo jednog stranog brokera koji je verujem dobro poznat svima koji su se makar malo informisali o investiranju. Naravno, reč je o kompaniji Interactive Brokers koja je jedan od najvećih igrača u ovoj oblasti. Pa, da pređemo na stvar!

Interactive Brokers - O kompaniji

Kao i do sada, krećemo sa samom kompanijom, koja se u današnjem slučaju zove Interactive Brokers Group i kotira se na njujorškoj berzi pod simbolom IBKR, a tržišna kapitalizacija u momentu snimanja ovog videa iznosi nešto preko 32 milijarde dolara. Da ne ulazimo previše u detalje, hteo sam samo da vam pokažem da je ova kompanija verovatno i najveći svetski broker i da samim tim zauzima jednu od ključnih uloga u svetskom finansijskom sistemu. Sa te strane, rekao bih da apsolutno nema problema, ako ne bude ove kompanije, verovatno će i finansijski sistem biti u plamenu.

Interactive Brokers recenzija

Ono što jeste razlog za brigu jeste naša država Srbija i naš bankarski sistem, koji čas posla mogu doneti odluku o obustavljanju uplata ka stranim brokerima i eventualnih isplata kada dođe vreme da povlačimo novac sa brokerskog računa. Ovo bi generalno bio minus za sve brokere koji su u inostranstvu, jer jednostavno mi kao investitori nemamo kontrolu nad ovakvim stvarima. Ja lično u ovom trenutku smatram da od ovoga ne može da bude gore i da ćemo se sve više otvarati ka ostatku sveta.

Interactive Brokers - Aplikacija i uslovi

Što se tiče same procedure otvaranja računa kod Interactive Brokers-a, procedura je poprilično jednostavna i sve se radi online. Postoje dve stvari koje će vam trebati, a to su pasoš ili neki drugi lični dokument na kojem postoji vaša slika, kao i neki račun za komunalije sa vašim imenom kako biste dokazali da zaista živite na adresi koju prijavljujete. I verovatno će ovaj račun biti prepreka za sve one koji su mlađi i možda žive sa roditeljima ili žive u iznajmljenim stanovima gde sve glasi na vlasnika stana. Ono što eventualno može poslužiti je zvanični izvod iz banke koji možete zatražiti da vam odštampaju u filijali, na kojem će se videti vaša adresa i to bi trebalo da bude dovoljno. Ako baš imate problema sa otvaranjem računa i ako vas buni cela procedura, hajde napišite mi komentar pa da snimim celu proceduru.

Nakon što smo otvorili račun, sada je opet došao momenat da prebacimo naš novac. Ovde je zaista najbolje rešenje već spominjani servis Wise, sa kojim je Interactive Brokers sklopio saradnju pre nekih mesec dana gde sada zapravo ove dve platforme sarađuju i sada sve možete završiti unutar Interactive Brokers platforme. Troškovi transfera su oko 1 EUR ako bismo radili prenos oko 1,000 EUR, čisto kako bismo ispratili i onu našu tabelu sa pregledom uslova od brokera.

Što se tiče same platforme i samog izgleda svega, ja tu zaista nemam zamerke, kao što smo već pričali, imate sve podatke na ekranu, imate milion mogućnosti za personalizaciju i zaista mi se čini da sve možete prilagoditi po sebi.

Što se tiče samih provizija na platformi, ja zaista sumnjam da ćete bilo gde pronaći bolje uslove. Iako Interactive Brokers nudi više tipova naloga, analize nekih članova sa Reddita i sa nekih inostranih sajtova su pokazale da je Tiered nalog najbolji izbor za 99.9% ljudi, tako da ću ja prezentovati naknade za ovaj tip naloga. Naravno, zavisi i od toga koliko kapitala investirate, tako da rezultati nisu baš univerzalni. Ako vas ova tema baš detaljno zanima, linkovaću vam jedan zanimljiv sajt sa detaljnim analizama gde možete videti kako se porede ova dva tipa naloga i njihove provizije u odnosu na visinu kapitala koja se investira.

Ako bismo gledali Američke berze, naknade su formirane na osnovu broja akcija koje kupujete i iznosi 0.0035 USD/akcija, ali minimalno 0.35 USD, a maksimalno 1% od vrednosti transakcije. Sa druge strane, za berze u Evropi važi cenovnik od 0.05% od vrednosti ulaganja, ali minimalno 1.25 EUR, a maksimalno 29 EUR po transakciji. Sa tim što moram da napomenem da će u većini slučajeva provizije biti manje od par dolara ili eura. Zaista mislim da ne može bolje od ovoga.

Porezi

E sada dolazimo do još jednog zanimljivog aspekta, a to su porezi. I moram priznati, na ovo sam zaboravio kada sam radio recenzije za prethodna dva brokera, tako da ćemo brzinski i njih obraditi. Što se tiče prijave poreza na kapitalnu dobit, ako ste klijent Interactive Brokersa, sve radite sami. Potrebno je da eksportujete dokumentaciju sa platforme i tu dokumentaciju podnosite prilikom prijave poreza na kapitalnu dobit. Ono što se može javiti kao dodatni trošak je trošak sudskog prevodioca, sa tim da ovde moram da stavim jednu napomenu. Ali, bitno je da znate kada imate obavezu da prijavite kapitalnu dobit, broker vas neće podsećati na vašu obavezu.

Kao i sa svim u državi Srbiji, oko ove prakse sa prevođenjem ne postoji univerzalno pravilo. Čuo sam informacije da su neki investitori slali samo takve eksportovane potvrde na engleskom jeziku i da je to bilo prihvaćeno od strane poreskog inspektora, a čuo sam i da su poreski inspektori izričito tražili prevod. Tako da izgleda da ovo zavisi od toga koji vam inspektor zapadne.

Što se tiče brokera koje smo već obradili, NLB Trader vam ne nudi apsolutno nikakvu pomoć prilikom prijave poreza, jedino je prednost što su sve potvrde na srpskom, pa nema razmišljanja oko prevoda. Sa druge strane, Tradewin 24 ponosno ističe da oni asistiraju svojim klijentima i da pripremaju dokumentaciju za njih kako bi proces prijave poreza išao glatko. I zaista mislim da je ovo način da privučete nove investitore, da im za cenu koja je veća od inostranog brokera ponudite nešto što inostrani brokeri ne nude. Uglavnom, hajdemo na malo detaljnije poređenje Tradewin-a i Interactive Brokers-a.

Tradewin 24 vs Interactive Brokers

Ono što je svakako goruća tema koju je dosta vas tražilo je poređenje između kompanija Tradewin 24 i Interactive Brokers, tj. najčešće pitanje je bilo da li otvarati brokerski račun kod Tradewin-a ili ići odmah direktno kod Interactiv Brokers-a.

Ono što je u startu jasno jeste da direktnim otvaranjem računa kod Interactive Brokers-a imate mnogostruko niže naknade, to je sasvim jasno. Sa druge strane, na sajtu i kroz promotivni materijal kompanije Tradewin sam negde izvukao da oni smatraju da su njihove prednosti sledeće:

  • Besplatno ispostavljanje naloga – gde se kaže da Tradewin-ovi klijenti imaju pravo besplatno da ispostave nalog koji će broker besplatno uneti za njih, dok se kod IBKR ova usluga plaća 30 USD. Iskreno, ja još uvek nisam sreo osobu koja samostalno ne unosi svoje naloge, tako da mi ovo ne deluje kao veliki benefit
  • Podrška pri uplati i isplati novca – kao što smo već pričali, IBKR je u svoju platformu praktično integrisao uplate i isplate preko servisa Wise, tako da mi deluje da ne može lakše od toga. Sa druge strane, Tradewin nudi pomoć i pripremu dokumentacije za svoje klijente, ali to podrazumeva da ćete svoje transfere raditi putem deviznog transfera u banci, što je svakako i skuplja opcija. Ali ako idete ovom tradicionalnom rutom, rekao bih da je ovo solidan benefit, sa obzirom da naše banke znaju da prave probleme oko transfera ako vam nedostaje jedan papir
  • Otvaranje računa – Tradewin ističe kako njihovi klijenti imaju prednost prilikom otvaranja računa u odnosu na fizička lica koja direktno otvaraju račune kod IBKR. Ovo zaista nemam načina da proverim, ali mi se čini da je IBKR sam po sebi već super efikasan i da su vremena čekanja na otvaranje računa i verifikaciju dokumentacije minimalna, tako da mi se i ovo ne čini kao neki veliki benefit. Naravno, tu se predstavlja i kako je registracija kod IBKR strašna stvar, ali zapravo to nije, iste podatke ćete dati i Tradewinu i IBKR, samo što će onda Tradewin te podatke sa njihove strane ponovo ubaciti u IBKR, tako da zaista mislim da nije ništa strašno.
  • Edukacija – Ovo je tema koja mi je poprilčno pod znakom pitanja. Iako se ističe kako Tradewin nudi edukaciju kroz svoju Berzansku akademiju, treba istaći da se ovaj kurs plaća, tako da ovo ne može biti neka prednost, jer realno i neko ko želi da koristi IBKR može kupiti Berzansku akademiju ako proceni da će mu biti korisna. Koliko znam, Tradewin je ranije slao i neke analize tržišta, ali mislim da ozbiljni investitori neće kupovati na osnovu ovakvih analiza, sa obzirom da ništa ne može da zameni vaše samostalno istraživanje.
  • Prijava poreza – Ovome smo već pričali, ukoliko niste sigurni ili ne znate engleski, ovo smatram da je baš dobar benefit. Ipak, smatram da prijava poreza nije toliko strašna i da možete to i sami ukoliko se potrudite, pogledajte video klipove o prijavi putem formulara PPDG-3R, zaista nije strašno i mislim da je bolje da to naučite odmah, nego da godinama plaćate veće naknade zato što izbegavate da naučite jednu proceduru.
  • Tehnička podrška – Ovde sam takođe podeljen, pre svega zato što smatram da je ovo jedino korisno samo ljudima koji ne znaju dobro engleski. Ali onda sa druge strane, ako ne znate dobro engleski, kako onda uspevate da se informišete i da uopšte koristite platformu za trgovanje?

Tako da, kada se sve sabere, smatram da je 95% investitora u ovoj državi dovoljno obrazovano i da zna engleski jezik, tako da mi se čini da je prijava poreza onako najbolji benefit sa ove liste, pogotovo ako niste sigurni i nikada to niste radili. Ja vam kažem da nije strašno, ali opet, najbolje vi možete da procenite sebe i sa čim ste sve komforni.

Zaključak

Uglavnom ljudi moji, to bi bilo to što se tiče recenzije Interactive Brokers-a. Kao što sam već rekao, procedura otvaranja računa se može činiti komplikovanom, ali zapravo ništa nije strašno. Ukoliko želite, mogu vam snimiti kompletnu proceduru otvaranja računa kod IBKR sa detaljnim objašnjenjima, a onda razmišljam da možda i uvežem to sa onim tutorijalom za servis za slanje novca Wise, pa da od nule i kreiramo naloge i prenesemo novac, mislim da bi bio zanimljiv video.

Uglavnom, to mi je plan za neki od narednih videa, naravno ukoliko ste zainteresovani i nadam se da će vam biti zanimljivo. U svakom slučaju, ako već sada imate pitanja, slobodno pišite ispod videa na Youtube-u, a mi se vidimo sledeće nedelje.

Imaš pitanje ili komentar?

    Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

    Postovi po kategorijama

    BuyBitcoinswithVisaMcCard