Inflacija – ministri je ne razumeju

Ako duže vreme pratite moj blog i moj Youtube kanal, verovatno ste imali priliku da pogledate par video klipova na temu inflacije i verujem da vam je ona kao pojava sasvim jasna. Međutim, ako čitate dnevnu štampu, mogli ste da vidite sledeći naslove poput: „Ministar Momirović nas ubeđuje da smo „pobedili“ inflaciju“ i „Toma Mona ne odustaje: Ponovo proglašava pobedu nad inflacijom“ u kojima se govori kako ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović smatra da je inflacija zaustavljena i kako cene u marketima kreću da padaju.

Inflacija Naslov 1

Ono što je zaista začuđujuće, jeste da jedan ministar ne zna kako se inflacija računa i da zapravo cene u marketima nikada neće pasti (99% sam siguran da možemo da se pozdravimo sa cenama koje su bile u marketima recimo 2021. godine). Kako funkcioniše obračun stope inflacije, hajde da pokažemo na jednom primeru, mislim da će biti mnogo jasnije.

Recimo da smo u maju 2022. godine kupili određenu korpu proizvoda za cenu od 1,000 dinara. Zbog dejstva raznih faktora, cena korpe tih istih proizvoda je u maju 2023. godine iznosila 1,150 dinara, što će značiti da je u ovom trenutku stopa inflacije 15% (kao 1,150/1,000-1). I hajde teoretski da kažemo da se sve institucije u državi potrude da svojim merama obuzdaju inflaciju i da mi u maju 2024. godine u marketu opet kupimo korpu istih proizvoda, samo ovaj put za 1,207 dinara. Ako opet primenimo formulu, videćemo da se napor institucija isplatio, sa obzirom da je u maju 2024. godine inflacija pala na 5% (1,207/1,150-1).

Inflacija grafikon

Znači, pad stope inflacije sa 15% na 5% je dobar za nas kao kupce, ali to ne znači da cene u supermarketima padaju, već samo da sporije rastu u odnosu na isti period prošle godine, baš kao što smo pokazali u našem primeru. Ako bismo želeli da se dogodi pad cena roba i usluga, to bi se u ekonomiji zvalo deflacija, a poprilično smo daleko od toga u ovom momentu.

Iskreno, za ministra se ne brinem, verovatno će mu neko od pomoćnika objasniti kako se obračunava stopa inflacije, meni je lično bitno da Vi, moji čitaoci, znate kako sve ovo funkcioniše i da znate samostalno da tumačite statističke podatke vezane za inflaciju. Nadam se da sam vam pomogao 🙂

Imaš pitanje ili komentar?

    Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

    Postovi po kategorijama

    BuyBitcoinswithVisaMcCard