Pitanja i odgovori povodom 10,000 Youtube pratilaca

Pozdrav svima, ja sam Đorđe, a vi ste na kanalu Lične Finansije pravom mestu za sve kvalitetne finansijske teme i ono što mi je posebna čast, na kanalu koji prati više od 10 hiljada pratilaca. U čast tog jubileja, danas radimo mali Q&A, pitanja ste imali priliku da postavite ispod objave koja je izašla pre par dana. Da ne dužim puno sa uvodom, pređimo na vaša pitanja.

Koje si godiste? Kako si usao u svet finansija? Kada si prvi put otvorio brokerski račun?

Ja sam 1991. godište i za par meseci punim 32. godine. Što se tiče ulaska u svet finansija, mogao bih da kažem da je bio relativno slučajan, iako sam završio ekonomski fakultet. Naime, imao sam priliku da radim praksu u Nemačkoj i bio sam prisutan jednom prilikom kada su tadašnje kolege povele priču o akcijama i njihovim ličnim portfolijima.

Posebnu pažnju je izazvao jedan stariji kolega, koji je ispričao kako u svom portfoliju ima akcije 5-6 vrlo kvalitetnih nemačkih kompanija, ali je ispričao da je te akcije dobio kao deo bonusa. Sigurno znate za ovu praksu na zapadu da se nekada bonusi ne isplaćuju u gotovini, već u vidu akcija kompanije za koju radite, uz određene uslove. Uglavnom, taj kolega svoje akcije nije prodavao, čak je i kupovao kada je mogao i to je stvorilo lep portfolio sa poprilično dobrim dividendama. Tu se upalila lampica u mojoj glavi i tada sam krenuo samostalno da istražujem oko investiranja i ostalo je istorija. 🙂

Što se tiče otvaranja brokerskog računa, prvi brokerski račun sam počeo tokom 2017. godine nakon što sam pronašao prvi stalan posao i obezbedio stalne prihode.

Čuo sam u jednom od tvojih videa da investiras kod domacih brokera. Mozes li podeliti sa nama kod kojih? I da li si zadovoljan njima ili da li si u medjuvremenu presao na strane brokere?

Kada već pričamo o otvaranju prvog brokerskog računa, u tom momentu sam imao poprilično mnogo nedoumica i nekako mi je bilo logično da otvorim račun kod domaćeg brokera. Nekako sam smatrao da ću kod domaćeg brokera imati bolju podršku i da ću moći da dođem do nekoga ko će odgovoriti na moja pitanja ukoliko ih budem imao.

U tom momentu je izbor pao na Kombank Trader i ovo nije nikakva preporuka niti bilo šta slično, jednostavno je u tom momentu bilo poprilično malo alternativa na tržištu. Nakon toga sam polako radio na tome da povećavam sume koje investiram i mogao bih da kažem da je saradnja bila poprilično dobra, ali uz neka ograničenja koja možete pogledati u videu sa recenzijom ovog brokera na mom kanalu.

Iako je sve bilo manje-više OK, u međuvremenu sam shvatio da je Kombank Trader poprilično skupa varijanta, a sa rastom portfolija su počele da mi smetaju i neke njihove dečije bolesti kao što je to da se na e-bankingu ne vidi po kom osnovu je nešto naplaćeno sa računa. Zbog toga sam odlučio da pređem na Interactive Brokers, ali još uvek nisam ugasio račun na Kombank Traderu. To ću učiniti relativno uskoro, pa ću snimiti video kako je to prošlo i kako je prošlo prebacivanje akcija sa Kombank Trader-a na Interactive Brokers.

Živeo si u Nemackoj, da li si i ulagao iz iste? Da li postoje odredjene pogosnosti ulagati iz tako jedne zemlje EU, ili u principu nema razlike gde se covek nalazi sve dok ima laptop i internet? Puno pozdrava i cestitam na 10k

Potpuno otvoreno da kažem, nisam investirao dok sam bio u Nemačkoj, pre svega zato što sam znao da ću biti tamo relativno kratko i da ću se vratiti u Srbiju. Nekako mi nije imalo smisla da ostavljam nešto računa tamo, što je možda bila i greška, ali nema veze, zaista nemam za čim da žalim.

Što se tiče drugog dela pitanja, ovo je poprilično zanimljivo, sa obzirom da mislim da Srbija ima poprilično dobar poreski sistem za investiranje u poređenju sa nekim evropskim zemljama. Prihod od dividende i kapitalna dobit se oporezuju sa po 15% što je OK, a takođe važi i pravilo da ukoliko držimo hartije od vrednosti preko 10 godina nema poreza na kapitalnu dobit, što je takođe dobro. Ako imaš brokerski račun kod nekog većeg brokera kao što je Interactive Brokers, onda možeš investirati bez obzira gde se nalaziš sve dok imaš internet i laptop, ali uz napomenu da treba paziti na poresku rezidentnost ako boraviš duže vremena u jednoj inostranoj zemlji, zato što tada za tebe možda neće važiti srpski poreski zakoni, već poreski zakoni zemljeu kojoj se nalaziš.

Da li ima smisla počinjati sa investiranjem u toku studija, kada prihoda ima ali nisu ni redovni ni veliki, ili da se strpim do konkretnog zaposlenja?

Pre svega, svaka čast na tome što se interesuješ za finansije dok još uvek studiraš i što želiš da kreneš da gradiš svoju budućnost. Ne bih da sputavam tvoje ambicije i da ti gasim motivaciju koju imaš u sebi, ja bih u ovom trenutku sačekao sa investiranjem. Možda zvuči kao kliše, ali ako imaš nešto novca koje uštediš ili možda radiš povremeno, ja bih lično taj novac uložio u sebe kroz neki kurs jezika ili možda nekih poslovnih veština, a na kraju krajeva, možda čak i u neko putovanje. Tokom studentskih dana ima baš mnogo prilika za dobra i kvalitetna putovanja i mislim da to treba iskoristiti. Na primer, možda bi dobra varijanta mogao da bude program Work & Travel ako te zanima tako nešto.

Gledao sam skoro tvoj snimak vezan za Interactive Brokers. Da li je najbolje da se ulozi jednom godisnje npr: 1200e, nego 12 meseci po 100e? I da li mislis da bi bio dobar pocetak investirati u S&P500? Takodje sta bi jos preporucio nekome ko tek ulazi u svet investiranja?

Iskreno, ne bih uopšte razmišljao o investiranju dok makar malo ne popraviš svoj budžet. 100 EUR mesečno mi se čini poprilično malo, tako da bih savetovao da pokušaš prvo na tom planu nešto da uradiš.

Što se tiče same investicije, S&P 500 je OK, ali moraš shvatiti rizik da ti je sav kapital vezan za američku privredu, a apsolutno nema garancije da će američka privreda biti na vrhuncu u narednih 30-40 godina. Zbog toga je moj savet globalni ETF, ali opet, ako si komforan samo sa amerikom, nema ništa loše ni u S&P 500 indeksu.

Što se tiče preporuka za početnike, rekao bih dve stvari:

  • Kao prvo, čitajte koliko god možete na temu investiranja i gledajte što više možete. Youtube i ostale mreže su prepuni sadržaja, uvek može da se nađe nešto. Međutim, glavna stvar je da sami kritički procenjujete da li je nešto nastalo kao edukativni materjal ili je to neka prodajna šema koja je samo upakovana da izgleda kao da je edukacija
  • I kao drugo, za šta god da se odlučite da uradite, uvek pogledajte koje naknade plaćate i razumite kako se naknade obračunavaju. Samo pola procenta više na naknadama može dramatično uticati na vaš krajnji prinos

Koliko je minimalno novca trenutno potrebno da bi se ulagalo mjesecno na americke berze preko nasih brokera a da se to isplati? Sta se desava sa nasim ulozima kad raskinemo saradnju sa brokerom? Da li postoji sansa da nam sve ulozeno propadne u slucaju da stanemo sa investiranjem? Sva pitanja se odnose na americku berzu, tj. na index fondove.

Uh, tri pitanja u jednom 🙂 Hajde da krenemo ovako, uzmeš brokera preko kojeg želiš da investiraš, vidiš kolike su ukupne naknade i podeliš to sa 2% i dobićeš minimalnu sumu kapitala koju treba investirati mesečno. Ako su troškovi 15 EUR, onda ti treba minimalno 750 EUR mesečno. Da objasnim samo matematiku ukratko, onih 2% predstavlja maksimalno učešće provizija brokera u ukupnoj uplati i ovaj procenat sam ja lično sebi postavio. Ako si ti zadovoljan sa 3%, 4% ili 5%, slobodno koristi taj procenat, ali moja prepouka je 2%.

Ako sa brokerom raskidamo saradnju, tj. gasimo račun, u tom momentu postoje dve varijante:

  • Prva je da prodamo sve što imamo na svom brokerskom računu tako da nam ostane samo gotovina, onda tu gotovinu povlačimo na račun u banci i potom gasimo brokerski račun
  • Druga varijanta je da smo našli nekog drugog, povoljnijeg brokera i tada možemo preneti svoje pozicije kod tog drugog brokera bez njihove prodaje na berzi. Na ovaj način ne nastaje poreski događaj, tj. ne nastaje evantualna kapitalna dobit zbog toga što akcije nismo prodali, samo smo ih preneli. Nakon prenosa kompletnog portfolija možemo ugasiti račun kod prvog brokera.

I treći deo pitanja, da li postoji šansa da nam sve propadne ako stanemo sa investiranjem? Da li postoji šansa da sve propadne, odgovor je DA, uvek će postojati neki rizik. E sada, da li će propasti zato što smo mi stali sa investiranjem, odgovor je ne. U teoriji, vi možete otvoriti brokerski račun, uplatiti jednokratno neku sumu kapitala i tako ostaviti sve 40 godina.

Kog bi brokera preporucio za investiranje iz Srbije? Znam da si radio analize razlicitih domacih kuca, kao i IBKR, ali kada bi te sada neko pitao kod brokera da izabere, sta bi mu rekao? Inace, super ti je kanal, mnogo korisnog materijala u vezi finansija. Samo tako nastavi!

Hvala na lepim rečima. Najiskrenije, sa ovim što sada znam, zaista ne bih mogao da preporučim domaće brokere, zaista mislim da su preskupi. Da počinjem sada, išao bih direktno na Interactive Brokers.

Imaš pitanje ili komentar?

    Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

    Postovi po kategorijama

    BuyBitcoinswithVisaMcCard