Vesting u državi kao što je Srbija - da li je uopšte moguće?

danas imamo jednu ultra zanimljivu temu, a to je tema Employee Stock Ownership Program-a (ESOP), ili možda znate za ovaj proces kao vesting. Ovaj termin je naširoko poznat na zapadu, dok se kod nas tek pojavljuje, tako da je potpuno opravdano ukoliko Vam nije baš najjasnije o čemu se ovde radi.

Naime, Vesting je koncept koji se često koristi u kontekstu kompenzacije zaposlenih, posebno u startapima i tehnološkim kompanijama, kako bi se podstakla dugoročna posvećenost i zadržavanje ključnih članova tima. Osnovna ideja iza vestinga je da se zaposlenima ili saradnicima dodeljuju određene akcije, opcije na akcije, ili druge oblike kompenzacije, ali uz uslov da ostvare puno pravo na te beneficije tek nakon što provedu određeni vremenski period u kompaniji ili ispune određene uslove.

Iz ovoga zaključujemo da se vesting može primenjivati na dva načina:

  • Vremenski vesting: Zaposleni dobijaju pravo na određen broj akcija ili opcija na akcije tokom vremena. Na primer, može se dogovoriti da zaposleni dobiju 20% svojih opcija na akcije svake godine tokom pet godina. To znači da će nakon prve godine imati pravo na 20% opcija, a nakon pete godine na sve 100%.
  • Vesting na osnovu ključnih događaja: Ovde se vesting uslovljava ispunjavanjem određenih ciljeva ili prekretnica (milestones) umesto vremenskim periodom. Na primer, zaposleni može dobiti pravo na određeni broj akcija nakon što kompanija postigne određeni nivo prihoda ili dostigne određen broj korisnika.

Vesting se koristi kako bi se motivisali zaposleni da ostanu u kompaniji i doprinesu njenom uspehu tokom dužeg vremenskog perioda. Ako zaposleni napuste kompaniju pre nego što ispune uslove za vesting, obično gube pravo na nevestirane akcije ili opcije na akcije.

E sada, kako bi ova tema bila još zanimljivija i kako bismo pričali o specifičnostima vestinga u Srbiji, odlučio sam da dovedem jednog gosta, a to je Stefan Pekić, advokat iz Novog Sada koji se specijalizovao u oblasti korporativnog i poreskog prava. Ja ću vam sada biti u donjem desnom uglu, dok će centralnu poziciju opravdano preuzeti Stefan. Hajde da vidimo šta je imao da kaže na ovu temu:

I eto ljudi moji, toliko za danas, nadam se da ste saznali nešto novo, a ukoliko želite da kontaktirate Stefana, njegovi podaci će biti linkovani ispod videa. Još jednom, velika zahvalnost Stefanu na izdvojenom vremenu, a mi se vidimo uskoro sa novom zanimljivom finansijskom temom. Pozdrav!

Imaš pitanje ili komentar?

    Želiš finansijsku nezavisnost? Moja e-knjiga sa praktičnim primerima je tu za tebe!

    Postovi po kategorijama

    BuyBitcoinswithVisaMcCard